Logo yachtinglog.com

Snowdonia verkennen: een gids voor bezoekers

Inhoudsopgave:

Snowdonia verkennen: een gids voor bezoekers
Snowdonia verkennen: een gids voor bezoekers

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Snowdonia verkennen: een gids voor bezoekers

Video: Snowdonia verkennen: een gids voor bezoekers
Video: SNOWDON, Snowdonia National Park - 10 Tips Before You Go | Three Days in North Wales | Day 2 2023, Oktober
Anonim

Snowdonia is de naam die wordt gegeven aan het bergachtige gebied in de provincie Gwynedd, een regio met 14 toppen van meer dan 3000 voet, inclusief Snowdon zelf (3.560 voet). Andere verheven hoogtes zijn onder meer Crib Goch (3.023 ft), Crib-y-Ddysgl (of Garnedd Ugain) (3.493 ft), Lliwedd (2.947 ft) en Yr Aran (2.451 ft). Bezoekers van de regio hebben veel prachtige landschappen om van te genieten. De beste zicht van de hele groep is te krijgen vanuit het dorp Capel Curig, maar de toppen zijn ook te zien vanaf Porthmadog en de Nantlle-vallei.

Snowdonia National Park

Snowdonia National Park
Snowdonia National Park

Snowdonia National Park beslaat ongeveer 823 sq mi en strekt zich landinwaarts uit van de kust tussen Penmaenmawr en Caernarfon, via Bethesda naar Bala Lake en Llanfairfechan. Toegang tot het meest populaire deel van dit gebied, inclusief Snowdon zelf, wordt vergemakkelijkt door de Snowdon Mountain Railway, die begint bij Llanberis. 'Eryri' is de Welshe naam voor Snowdonia, het land van de adelaar, en het is een van de meest populaire wandel- en klimplaatsen in Groot-Brittannië vanwege zijn spectaculair ruige berglandschap, stranden, duinen en valleien. Samen met meer dan 50 meren, beschikt het park over een rijk cultureel erfgoed dat Romeinse overblijfselen, prehistorische kringen, stenen muren en traditionele boerderijen omvat.

Locatie: National Park Offices, Penrhyndeudraeth, Gwynedd

Officiële site: www.eryri-npa.gov.uk

Hafod Eryri: het hoogste bezoekerscentrum van Groot-Brittannië

Hafod Eryri: het hoogste bezoekerscentrum van Groot-Brittannië
Hafod Eryri: het hoogste bezoekerscentrum van Groot-Brittannië

Vanaf Llanberis aan de voet van Mount Snowdon vertakt een verscheidenheid aan goed gemarkeerde paden en kunnen bezoekers kennismaken met het landschap, de flora en fauna en de geologie van de regio. Er zijn ook een aantal relatief veilige en gemakkelijke routes naar de top die hier beginnen (degenen die op zoek zijn naar een meer uitdagende beklimming beginnen meestal vanuit Beddgelert en keren terug naar Pen-y-Pass, of andersom). Naast het prachtige uitzicht op Noord-Wales en het Ierse Kanaal, is een hoogtepunt van de beklimming Hafod Eryri, het spectaculaire bezoekerscentrum op de top. Het uniek ontworpen granieten gebouw met grote ramen biedt beschut uitzicht op de omgeving. Naast het eindpunt van de Snowdon Mountain Railway, zijn er ook hapjes en drankjes beschikbaar en wordt er ook informatie verstrekt over de berg. Het kan soms druk zijn vanwege de meer dan 300.000 bezoekers die elk jaar de top bespreken, dus een midweekse stijging is altijd een goed idee.

Locatie: National Park Offices, Penrhyndeudraeth, Gwynedd

Editor's Pick Snowdon Mountain Railway

Snowdon Mountain Railway
Snowdon Mountain Railway

Verreweg de gemakkelijkste manier om Snowdon op te staan is via de prachtige Snowdon Mountain Railway. Deze verbazingwekkende smalspoorbaan stoomt naar de top van Snowdon met een topsnelheid van iets meer dan 5 mijl, en rijdt door stations in Hebron, Halfway en Clogwyn. De uitzichten langs deze steile route zijn geweldig, en veel mensen gebruiken de trein om ze de berg op te voeren, zodat ze weer naar beneden kunnen lopen. Breng na afloop een beetje tijd door op het hoofdstation in Llanberis, waar u kunt genieten van een drankje en een film over de reis naar Snowdon (er worden ook kinderfilms vertoond). Kortingstarieven zijn online beschikbaar, en zorg ervoor dat u de website van de spoorweg voor aankomst controleert op annuleringen wegens slecht weer (geavanceerde boekingen worden altijd aanbevolen vanwege de populariteit van de attractie).

Tarieven: Volwassenen, £ 27; Kinderen (3-15), £ 18

Locatie: SMR Station, Llanberis, Caernarfon, Gwynedd

Officiële site: www.snowdonrailway.co.uk

Llanberis

Llanberis
Llanberis

Tiny Llanberis ligt in een prachtige omgeving aan het begin van de prachtige Llanberis Pass. Het dorp is een populair vertrekpunt voor wandelaars die Snowdon langs het Llanberis-pad willen schalen, en is ook de plaats waar de jaarlijkse Snowdon-race naar de top van de berg begint. In de omgeving vindt u de twee meren van Padarn en Peris samen met een van de grootste pompstations in Europa. Daartussen bevindt zich het kasteel van Dolbadarn, met een ronde toren uit het begin van de 13e eeuw, en op 3 km afstand vindt u het mooie kasteel Bryn Bras.

De lol Llanberis Lake Railway is een historische, smalspoor stoomtrein die u meeneemt op een 40 minuten durende reis langs het meer voor een spectaculair uitzicht op de bergen van Snowdonia. Tegenwoordig reizen toeristen in comfort en luxe langs spoorlijnen die ooit werden gebruikt om de leisteen van het gebied te vervoeren.

Het National Slate Museum

Het National Slate Museum
Het National Slate Museum

Llanberis is ook de thuisbasis van het fascinerende National Slate Museum. Samen met zijn gerestaureerde werkplaatsen en machines, bedient het ook het grootste werkende waterrad van Groot-Brittannië, gebouwd in het midden van de 19e eeuw en met een indrukwekkende 50 voet in diameter. Gelegen in de veel-ontgonnen Dinorwig-steengroeve op de spectaculaire Elidir-berg, biedt het museum een fascinerend inzicht in een industrie die veel heeft gedaan om Wales en zijn mensen vorm te geven. De oude Victoriaanse werkplaatsen zijn nog steeds op hun plaats, terwijl gesprekken en demonstraties belichten hoe leisteen werd uitgehaald voordat ze over de hele wereld werden verscheept, evenals de barre omstandigheden waarmee arbeiders te kampen hadden.

Openingstijden: 10.00-17.00 uur

Vrije toegang

Locatie: Llanberis, Gwynedd

Officiële site: https://www.museumwales.ac.uk/slate/

Beddgelert

Beddgelert
Beddgelert

Quaint Beddgelert, een klein dorpje aan de samenvloeiing van de rivieren Colwan en Glaslyn, is een van de meest charmante kleine plaatsen in Wales. Een favoriet uitgangspunt voor wandelingen en klimmen. Het dorp ligt op de kruising van drie hoofdwegen. Vanaf Moel Hebog, een klim van twee uur vanaf hier, is er een prachtig panoramisch uitzicht dat zich uitstrekt over Cardigan Bay.Een weg hiervandaan daalt af naar Caernarfon, een andere loopt noordoostelijk door Nant Gwynant, de vallei van de Glaslyn, een van de mooiste in Wales. De stad bevindt zich ook op de route van de gerestaureerde Welsh Highland Railway, met regelmatige verbindingen rechtstreeks naar Porthmadog en Caernarfon. Een andere attractie in de buurt is de Sygun-kopermijn met zijn kronkelende tunnels in het hart van Snowdonia, waar u prachtige stalactieten- en stalagmietformaties en kleurrijke grotten kunt ontdekken.

Betws-y-Coed en The Ugly House

Betws-y-Coed en The Ugly House
Betws-y-Coed en The Ugly House

De weg die door de vallei van Glaslyn loopt, leidt naar het prachtige stadje Betws-y-Coed ("de tempel in het bos"). Gelegen in Gwydyr Forest op de kruising van de Conwy, Lledr en Llugwy valleien, is deze populaire vakantiebestemming vol met bezoekers in de zomer om te genieten van de ruïnes van Pany Mill en de Pont-y-Pair-brug uit de 15e eeuw. De directe omgeving is erg mooi, met de Fairy Glen, Swallow Falls en Conwy watervallen. In de buurt vind je de beroemde Tŷ Hyll, oftewel het Ugly House. Alles behalve lelijk, dit pittoreske stenen huisje is vermoedelijk dateren uit de 15e eeuw en kan goed hebben gediend als een schuilplaats voor overvallers (of zo legende ons zou doen geloven).

Officiële site: www.betws-y-coed.co.uk

Kasteel van Dolwyddelan

Kasteel van Dolwyddelan
Kasteel van Dolwyddelan

Het kasteel van Dolwyddelan ligt in Snowdonia op een heuvelrug tegen Moel Siabod. Gebouwd tussen 1210 en 1240 door de machtigste middeleeuwse prins van Wales, Llwelyn de Grote, zag het actieve dienst tijdens de oorlogen tussen de Welsh en Edward I voordat het viel in Engelse troepen in 1283. Een bezoek aan dit prachtige oude fort is de moeite waard voor de uitzichten alleen, evenals de wandelingen rond het omliggende platteland.

Officiële site: www.castlewales.com/dolw.html

Bala Lake

Bala Lake
Bala Lake

Aan de oostelijke rand van Snowdonia liggen het mooie Bala-meer en het kleine stadje Bala, een levendige vakantieplaats aan de voet van de bergen Aran en Berwyn. De belangrijkste attracties zijn het 4-mijls meer zelf, het langste in Wales, dat ideale omstandigheden biedt voor zeilen en vissen. Ook een toeristische trekpleister is de Bala Lake Railway, een smalspoorlijn die langs de oever van het meer loopt en door een heel mooi deel van Snowdonia National Park loopt.

Adres: The Station, Llanuwchyllyn, Bala, Gwynedd

Aanbevolen: