Logo yachtinglog.com

Madhya Pradesh: Erfgoed op zijn best!

Madhya Pradesh: Erfgoed op zijn best!
Madhya Pradesh: Erfgoed op zijn best!

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Madhya Pradesh: Erfgoed op zijn best!

Video: Madhya Pradesh: Erfgoed op zijn best!
Video: Top 20 Miss Universe 2022 Best National Costumes 2023, Oktober
Anonim

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zo veel praten over de erfgoed van ? Ja, toch? Lees verder om erachter te komen waarom.

Traceren van de tijd terug tot de derde eeuw voor Christus, het Mauryan rijk onder de boeddhistische keizer Ashoka in Malwa, heeft enkele van de mooiste exemplaren van gebouwen opgezet - stoepa's en kloosters. Ashoka's vernuftige bakstenen en mortelstupa in Sanchi, werd later uitgebreid door opeenvolgende boeddhistische dynastieën tot hun eclips door het brahmanisme. Na de Mauryan-uitbreiding van zijn grootouders waren er successies van Guptas en Shungas bloeiende architectuur in centraal India. Tegen de 10e eeuw CE was de regio verdeeld in verschillende koninkrijken. Gedurende deze tijd werd Bhopal gesticht door Raja Bhoj op weg naar de Paramaras van Malwa, en in het noorden droeg Chandelas, de grote beschermheren van kunst en beeldhouwkunst, Khajuraho bij en bespeelde hij de verkiezing van de geneugten van het leven op de zandstenen muren. Rond de twaalfde eeuw vielen Mughals, na hun triomfen over Noord-India, de Malu's hoofdstad Mandu aan en de latere geschiedenis van deze centrale regio werd belaagd door herhaalde invasies die Mandu aan een verwoest middeleeuws relikwie toevertrouwden. Van de vroegste bewoning tot in het Paleolithicum, van de prehistorische rotstekeningen van Bhimbetka tot de zeventiende eeuwse handgrepen van de Scindias van Gwalior, deze landloze staat somt het snuiven van zijn diversiteit op. Met voortdurende verkenningen zou deze enorme verspreiding meer monumenten kunnen onthullen die nog niet ontdekt zijn.

Gwalior Fort, Madhya Pradesh
Gwalior Fort, Madhya Pradesh


De skyline van Bhopal van minaretten, oude moskeeën en bazaars verdragen een rijke islamitische nalatenschap die een bezoek waard is. De Chowk, een dicht raster van straten binnen de oude versterkte stad, is een bruisende bonte verzameling van kleurrijke koopwaar en ingewikkelde islamitische gravures op de overhangende balkons. De Jama Masjid, met zijn rode zandsteen-minaretten, verleent oudheid aan de hoofdstad Madhya Pradesh. Als u meer wilt weten over de stad, raden we u aan de reisgidspagina van ixigo te bekijken.

Behalve twee andere moskeeën, Moti Masjid en Taj-ul-Masjid, is Bhopal niet meer dan een snelgroeiend grootstedelijk centrum met meren en stille parken. Maar een paar uur verderop is Bhimbetka, 's werelds grootste verzameling prehistorische rotstekeningen die teruggaat tot het stenen tijdperk. Deze doeken op gebeeldhouwde zandstenen verbeelden prehistorische praktijken van begrafenissen en jachttaferelen die toen heersten.

Bhimbetka-grotten en schuilplaatsen in de rotsen, Madhya Pradesh
Bhimbetka-grotten en schuilplaatsen in de rotsen, Madhya PradeshSanchi, ten noordoosten van Bhopal, is een heuvel die in 1818 is herontdekt als een complex van verwoeste tempels en kloosters die worden voorgezeten door de top van de Grote Stoepa. Behalve dat het het best bewaard gebleven boeddhistische monument is, zijn de sculpturen die de toegangspoorten sieren, de torans, moeilijk te missen; de vakmensen hebben alle denkbare ruimte van de hoge posten en dwarsbalken met mythische beeldjes en verhalen van Gautama Boeddha opgelucht.

Verder ongeveer een uur is Udayagiri, een fascinerende verzameling van rots gesneden grotten verdienen een kijkje. Verspreid rond een lange rots van zandsteen, illustreren de grotten reliëfs van goden en prakrit-inscripties die dateren uit Guptas, maar wat van belang is, is de Varaha, een vier meter hoge uitgehouwen steen die een avatar van Vishnu vertegenwoordigt. Het onmisbare heuvelfort van Gwalior is een wandeling langs de trapsgewijze hellingbaan, met onberispelijk gerestaureerde paleizen en tempels die een bezoek van een dag waard zijn. Bij zijn ingang, Gujari Mahal gastheren een archeologisch museum lauding Gwalior's prinselijke dagen van de durbars, tijger jaagt en tongas. Van zijn exposities is het gesneden en zinnelijke beeldje van Salabhanjika vaak de bijnaam India's Mona Lisa. Boven op de heuvel zijn het Man Mandir-paleis, Jauhar Kund, Sas-Bahu-tempel en Teli-ka-Mandir, het oudste nog bestaande monument van het fort, niet te missen. De son-et-lumière-show die de geschiedenis van het fort volgt, is een must voor historici. Beneden in de oude stad staan koepels en bogen van het graf van Mohammed Ghaus terug op Fatehpur Sikri, terwijl op een ander, van Tansen, een van de 'negen juwelen' van het hof van Akbar, mensen massaal opkomen voor het jaarlijkse muziekfestival.

Jahaz Mahal, Mandu
Jahaz Mahal, Mandu

Art deco was ooit groot in Gwalior. Madhav Jivaji De blauwdruk van Rao Scindia leende de weelderige inspiratie niet alleen in meubels en vloerkleden, maar ook in een speelgoedtrein gemaakt van zilver en 's werelds grootste kroonluchter opgehangen aan het dak - de kracht ervan werd legendarisch getest door acht olifanten te monteren., tussen Gwalior en Jhansi, had een prinselijk verleden de hoofdstad van Scindia. De chattris, is wat overblijft van de glorieuze dagen. Deze cenotafen vormen een interessante samensmelting van de múcu-koepels en paviljoens met hindoe-shikharas., een strategische oude buitenpost van Malwan, met de Betwarivier die een natuurlijke slotgracht vormt voor dit amandelvormig eiland, is een middeleeuwse openbaring met zijn vervallen paleizen en haveli's. Het werd gesticht door de Bundelas in hun hoogtijdagen toen de illustere koning Bir Singh Deo de kant van de Mughals koos, en een bijenkorf van paleis en fortbouw hielp. Een latere coup en een golf van aanvallen door Aurangzeb en de Marathas dwongen de Bundelas om Orchha te ontvluchten, waardoor het wegkwijnde.Een oude brug oversteken, de paleizen liggen op loopafstand - Raj Mahal met zijn spiegels ingelegd in de muren en plafonds, en Rai Praveen Mahal te midden van gemanicuurde gazons. Jehangir Mahal, het meest bewonderde monument van Orchha, is een cluster van drie verdiepingen met overhangende balkons en kamers rond een centrale binnenplaats. Bir Singh Deo bouwde het als een welkomstgeschenk voor keizer Jehangir.

Khajuraho was misschien het bekendste geheim van Madhya Pradesh, zelfs vergeten door zijn bouwers, de Chandela's, tot de herontdekking. Tegenwoordig zijn deze gerestaureerde hindoetempels niet alleen een must-see lijst van Madhya Pradesh, maar ook van de Indiase erfenis. De westelijke groep tempels, waaronder de Kandariya Mahadeva en Vishwanatha, zijn de meest sierlijke in hun reliëfsnijwerk; de provocerende sculpturen die de façade sieren, trekken altijd menigten naar de schoonheid die Khajuraho is.

Rajwada, Indore
Rajwada, Indore


Mandu bewonderd voor de islamitische monumenten die hier bloeide tijdens het bewind van de Malwas, is een groep van middeleeuwse ruïnes op een afgelegen heuvel, verdeeld in drie pittoreske groepen. Jahaz Mahal van de koninklijke enclave is Mandu's meest gefotografeerde monument met een griezelige gelijkenis met een schip op een smalle strook land tussen twee meren; aan de zuidelijke rand van het plateau ligt het Roopmati Pavilion gedompeld in een legendarische mijmering. Tussen deze twee zijn Mandu's gevierde overvloed aan ruïnes - het graf van Hoshang Shah, vermoedelijk de bouwers van Taj Mahal geïnspireerd; de Jami Masjid; de Ashrafi Mahal, een madarasa en het paleis van Baz Bahadur - hun muren bezaaid met luchtige legendes.

Indore een metafoor van het hedendaagse India, is de tweede grootste stad van Madhya Pradesh gedomineerd door de Holkars. Afgezien van de Raj Wada gebouwd als een westers landhuis in het hart van Indore, is het een handige tussenstop voor bedevaarten naar Ujjain en Omkareshwar. Jabalpur zelf herbergt weinig van de oude erfenis, maar in Bhedaghat, de Chaunsath Yogini-tempel, een cirkelvormige muur met sculpturen van 64 tantrische vrouwelijke mystici, herinnert de tijd van occultistische 'misdadigers' en Bandavgarh's heuveltopfort, door het beroemde tijgerreservaat, beweert te dateren van naar Ramayana.

Phew! Wist je zelfs de helft?

Van Kshitiz

Over de auteur

Kshitiz houdt van reizen, lezen en schrijven. En ja, tweede liefde: theater.

Aanbevolen: