Logo yachtinglog.com

Madhya Pradesh: The Wildlife Haven

Madhya Pradesh: The Wildlife Haven
Madhya Pradesh: The Wildlife Haven

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Madhya Pradesh: The Wildlife Haven

Video: Madhya Pradesh: The Wildlife Haven
Video: Wildlife Sanctuaries of Madhya Pradesh | MPPSC Target - 80 Part 2 | Summary | Pavan Choudhary 2023, Oktober
Anonim

Madhya Pradesh staat niet alleen bekend om zijn rijke erfgoed en cultuur, maar staat ook bekend om zijn verbazingwekkende schat aan flora en fauna. Dat bracht gewoon een glimlach op je gezicht, toch? Ontdek waarom Madhya Pradesh een geroepene is, de Wildlife Haven.


Bandhavgarh National Park en Tiger Reserve:

Charger, Challenger, Sita en B2 - deze tijgers, meer legendes dan beesten, hebben ons hart lang veroverd. De Tiger Census 2010 onthult dat Karnataka Bandhavgarh heeft verslagen omdat hij het grootste aantal tijgers (257 tegen 300) in het wild heeft. Dit is al in één stap waarschuwend en bemoedigend. Het 448 km² grote Bandhavgarh National Park, dat werd geprezen voor de ondersteuning van het grootste aantal tijgers ter wereld, werd in 1993 onder de internationaal gelanceerde Project Tiger gebracht. De toeristische zone, verspreid over 105 km2, omvat de rijke, biodiverse uitgestrektheid van het Tala-gebied.. Het park herbergt 22 soorten zoogdieren en 250 soorten avifauna die gedijen in een afwisselend landschap van heuvels, valleien, weiden, wetlands, vijf overblijvende beken en de Charanganga-rivier. Het terrein is tropisch vochtig loofverliezend, bestaande uit sal, diverse jungle bomen en grasland. Je kunt ook een bezoek brengen aan de ruïnes van het fort Bandhavgarh.

Tijgers spotten in nationaal park Bhandavgarh en tijgerreservaat (foto van de officiële website)
Tijgers spotten in nationaal park Bhandavgarh en tijgerreservaat (foto van de officiële website)

Hoe er te komen: het dichtstbijzijnde vliegveld is Jabalpur (193 km) en de dichtstbijzijnde spoorweg ligt in Katni (101 km).

Kanha Nationaal Park

Een tweelingbroer van Bandhavgarh, en ook een belangrijke tijgerhaven, Kanha National Park - het op één na belangrijkste tijgerreservaat van de staat - werd in 1955 opgericht als nationaal park. Verspreid over 940 vierkante kilometer in een hoefijzervormige vallei in de Maikal Range in Mandla en de districten Balaghat, zijn terrein bestaat uit plateaus en valleien met een platte bodem die de neiging hebben kleiachtig te worden en lokaal bekend staan als kanhar waarvan bekend is dat het park zijn naam heeft afgeleid. Het wordt bewaterd door twee belangrijke rivieren - Banjar en Halon. Kanha's beroemde vijf waarnemingen zijn de tijger, luiaard beer, dhole (wilde hond), gaur en de barasingha (hardground herten). De barasingha, een knap hert van 12 herten, vermeld als Kwetsbaar C1, is gered van uitsterving door het instandhoudingsprogramma van Kanha. De andere dieren die zijn opgenomen in Kanha National Park zijn langur-apen, sambar, muisherten, nilgai, chausingha, gaur, jungle-kat, luipaardkat en luipaard.

Hoe er te komen: Het dichtstbijzijnde vliegveld en de spoorweg zijn in Jabalpur (165 km).

Pench National Park

Een van de meest heerlijke en lonende locaties voor tijger spotten, het Pench National Park (estd 1983) zou het Jungle Book van Rudyard Kipling geïnspireerd hebben. Te vinden in de uitlopers van de Satpura Range langs de aangrenzende wijken Nagpur, Seoni en Chhindwara van Maharashtra (waarmee het een klein deel van het park deelt) is het nationale park ook gastheer voor het meest bevolkte aantal herbivoren (meestal cheetal en sambar) in India. De vegetatie is zuidelijk tropisch, licht vochtig teakhout en droge gemengde loofbossen. Het wordt bewaterd door de rivier de Pench en andere seizoensgebonden beken. Er zijn echter een paar overblijvende bronnen en het grote Pench-reservoir om hun vergroenende invloed te verspreiden wanneer de beken opdrogen. Met 1200 soorten planten - waaronder bedreigde, zeldzame en ethno-botanische betekenis - is het park een magneet voor botanische liefhebbers. Het werd uitgeroepen tot Tiger Reserve in 1993. Het is de thuisbasis van 39 soorten zoogdieren, 13 soorten reptielen, drie soorten amfibieën en 285 soorten avifauna. Om meer over Pench National Park te weten, bekijk dit coole reisverhaal.

Hoe er te komen: Het dichtstbijzijnde vliegveld en de spoorweg zijn in Nagpur (92 km).

Safari in Pench National Park (foto door Madhya Pradesh Tourism)
Safari in Pench National Park (foto door Madhya Pradesh Tourism)

Nationaal park Panna

Deze wereldberoemde diamantgordel was eens rijk aan dieren van de hoogste orde, maar het Panna National Park is nog steeds een van de mooiste natuurlijke locaties in Madhya Pradesh om te verkennen. Een project Tiger Reserve sinds 1994, het Panna NP ligt in de nabijheid van Khajuraho en is populair voor vogels en uitstapjes langs de Ken-rivier naar het Ken Gharial Sanctuary, Raneh Falls en Pandav Falls. In de Ken-rivier die door dit reservaat stroomt, bevindt zich het Ken Gharial Wildlife Sanctuary voor de langsnuitige, visetende gaviale krokodillen. Vanuit een gezichtspunt, hoog boven de rivier, kunnen bezoekers ze zien als grijze boomstammen die koesteren op de witte zandbanken van de Ken. Nauwe ontmoetingen met deze afstammelingen van dinosaurussen kunnen worden gedaan in boten. Dit heiligdom, dat wang voor de gek houdt met het Panna National Park, is een populaire toeristenplaats. Met een oppervlakte van 45 vierkante kilometer, werd het in 1981 opgericht, de omliggende bossen van teak, seja, jamun en pakar zijn de thuisbasis van nilgai, cheetal en chinkara.

Hoe kom ik daar: Het dichtstbijzijnde vliegveld / spoorwegstation ligt in Khajuraho (30 km).

Satpura National Park

Het is een zeer lonende ervaring om op ontdekkingsreis te gaan in het Satpura National Park, weggestopt in de sereniteit van de Satpura-bergketens in het Hoshangabad-district. Een van de meest aantrekkelijke aspecten is dat het relatief toeristisch is.Satpura is ook een van de weinige tijgerreservaten in het land waar je te voet (op aangewezen trekkingpaden) kunt verkennen waar je tijgers, luipaarden, luiaardberen, everzwijnen, gaurs, Malabar-eekhoorns en andere bosbewoners kunt spotten. Naast het genieten van een safari in het nationale park, kunt u ook genieten van een minicruise in Madhai, de toegangspoort tot het tijgerreservaat hier. Het is te bereiken via de weg vanuit Itarsi, op 79 km afstand. Hier biedt MP Tourism, in samenwerking met MP Ecotourism Development Board, een unieke rivier aan safari in het wild voor toeristen die van Tawa naar Madhai reizen. Het Tawa-reservoir is een groot reservoir aan de Tawa-rivier en is tijdens de moessonmaanden een grote attractie. Onderweg van de safari, kunt u de natuur en panoramische landschappen bekijken. De Jalpari (de mini-cruiseboot) duurt ongeveer vier uur om de reis te voltooien en biedt plaats aan maximaal 10 personen. Deze unieke cruise wordt snel populair bij alle bezoekers van het Satpura National Park.

Hoe kom ik daar: De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Bhopal (180 km), en het dichtstbijzijnde treinstation is Pipariya (55 km).

National Chambal Sanctuary

Gharial en Indian Skimmer (foto door Eudromias @ Flickr)
Gharial en Indian Skimmer (foto door Eudromias @ Flickr)


National Chambal Sanctuary, verspreid over 5.400 vierkante kilometer, herbergt de kritisch bedreigde Gharial-krokodil, de roodgekroonde dakschildpad en de bedreigde Ganges-rivierdolfijn. Je kunt een boot huren samen met een ervaren gids, voor het waarnemen en fotograferen van gavials en dolfijnen. Een boottocht of wandelpaden in de ravijnen en langs de rivier bieden ook veel goede gezichtspunten voor fotografie van water en kustvogels en unieke landschappen. De andere bedreigde inwoners van het heiligdom zijn onder meer Karmozijnrode krokodil, glad gecoate otter, gestreepte hyena en Indiase wolf. Het biosfeerreservaat Pachmarhi (4.927 km2), waarvan het Satpura National Park het kerngebied is, omvat ook de wildlifterijke gebieden van de Bori WLS en Pachmarhi WLS. Andere heiligdommen zijn het Chambal-heiligdom in het Morena-district voor ghariale en gigantische dolfijnen; Kuno-Palpur WLS, Sanjay-Dubri WLS, Phen WLS, Bagdara WLS, Nauradehi WLS, Panpatha WLS en de Veeranaga Durgawati WLS voor tijgers en vogelen. Voor de waarnemingen van de unieke vogelsoort kharmour, ga naar Sailana WLS en Sardarpur WLS.

Van Kshitiz

Over de auteur

Kshitiz houdt van reizen, lezen en schrijven. En ja, tweede liefde: theater.

Aanbevolen: