Logo yachtinglog.com

11 Hoogwaardige toeristische attracties in Inverness en de Schotse Hooglanden

Inhoudsopgave:

11 Hoogwaardige toeristische attracties in Inverness en de Schotse Hooglanden
11 Hoogwaardige toeristische attracties in Inverness en de Schotse Hooglanden

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 11 Hoogwaardige toeristische attracties in Inverness en de Schotse Hooglanden

Video: 11 Hoogwaardige toeristische attracties in Inverness en de Schotse Hooglanden
Video: Top 10 Places to Visit in Inverness | Scotland - English 2023, Oktober
Anonim

Omvat een brede strook van Schotland die zich uitstrekt van Inverness noorden tot Thurso, De spectaculaire hooglanden van Schotland zijn gescheiden van de rest van het land door de "Great Glen": Glen More. Deze oude breuklijn werd gebruikt om het opmerkelijke te creëren Caledonisch Kanaal strekt zich uit van de westkust naar het oosten, van Loch Linnhe tot de Moray Firth. Hoewel veel van deze bergachtige regio onbewoond is (en daarom uitstekend is voor wandel- en fietsavonturen), beschikt het over vele mooie kleine steden en dorpen. Een van de mooiste is het kleine kustplaatsje Dornoch, bekend om zijn kathedraal en kasteelruïnes. Aan de bovenkant is John o'Groats, de thuisbasis van de meest gefotografeerde wegwijzer van Schotland. Het omvat afstanden naar Lands End in Cornwall op het zuidelijkste puntje van Engeland (874 mijl), evenals "Your Town" (u kunt letters toevoegen om de naam en kilometerafstand naar uw woonplaats te spellen!).

1 De stad Inverness

De stad Inverness
De stad Inverness

Een geweldige plek om Inverness te verkennen is op het terrein van het prachtige kasteel van Inverness. Na het bezoeken van bezienswaardigheden gaat u naar het Inverness Museum and Art Gallery met zijn displays over het rijke culturele erfgoed van de stad en de geschiedenis van de Hooglanden. De neogotische laat 19e eeuw St Andrew's Cathedral staat tegenover Castle Hill aan de oevers van de rivier de Ness en is zeker een bezoek waard.

Een andere opvallende attractie is Abertarff House, Het oudste gebouw van Inverness daterend uit 1592. Het Titanic Inverness Maritime Museum is een leuke attractie als een klein interactief maritiem museum met displays met nautische thema's, waaronder 's werelds grootste model van de noodlottige Titanic (schaal 1:10).

Accommodatie: waar te verblijven in Inverness

Inverness Map - Attracties
Inverness Map - Attracties

2 Culloden Battlefield and Visitors Center

Culloden Battlefield and Visitors Center
Culloden Battlefield and Visitors Center

Het was in Culloden op 16 april 1746, dat de laatste grote slag gevochten werd op Schotse bodem en het lot van de Stuarts - en Schotland - bepaald werd. Het nieuwe bezoekerscentrum is een must met zijn eerste hand over het gevecht, een 360-graden film die de gebeurtenissen van de dag realistisch weergeeft, en spectaculair uitzicht op de daken van het slagveld. Ook van belang zijn de grafstenen van de Schotse clans, evenals de 20 ft hoge Memorial Cairn gebouwd in 1881 om de strijd te herdenken.

Andere bezienswaardigheden zijn Old Leanach Cottage en de Cumberland Stone ter nagedachtenis aan de plek waar de hertog van Cumberland orders aan zijn troepen heeft gegeven. Het slagveld is bezaaid met gedenktekens die getuigen van de doden, waaronder de Keppoch Stone die de locatie aangeeft waar Alastair MacDonell, hoofd van de Keppoch-clan, viel. Een ander herinnert zich de Ierse wilde ganzen (huursoldaten in dienst van de Franse kroon die aan de zijde van de Hooglanders vochten) en de "Engelse steen" herdenkt degenen die aan de zijde van Cumberland hebben gevochten.

Openingstijden: dagelijks van 9.00 uur tot 18.00 uur

Entree: Volwassenen, £ 11; Gezinnen, £ 26

Adres: Bezoekerscentrum, Culloden Moor, Inverness, Highlands

Officiële site: www.nts.org.uk/culloden/

Culloden kaart
Culloden kaart

3 Cawdor Castle

Cawdor Castle
Cawdor Castle

Cawdor Castle, slechts 10 mi ten noordoosten van Culloden, is beroemd als de plaats waar Shakespeare's versie van Macbeth vermoordde Duncan. Hoewel het niet historisch accuraat was (Duncan werd in feite vermoord door Macbeth in de Slag bij Elgin), het is een prachtige plek om te bezoeken met zijn grote collectie Shakespeare literatuur en mooie antieke meubels. Een meidoornboom uit 1370 fungeerde als een teken voor de eerste Thane om hier een kasteel te bouwen, en vandaag zijn het prachtige terrein van deze sprookjesachtige tuin met zijn kleurrijke bloembedden zeker een bezoek waard, net als de natuurpaden en de 9-holes golfbaan. Een schilderachtig huisje op het terrein is te huur voor degenen die op zoek zijn naar de sfeer van dit historische kasteel en landgoed.

Ook van belang is in de buurt Fort George, een enorm artilleriefort gebouwd na de Slag om Culloden om de verslagen Hooglanders onder controle te houden. Naast uitgebreide militaire installaties, herbergt het fort ook het regimentsmuseum van de Queen's Own Highlanders.

Openingstijden: dagelijks (mei-oktober)

Entree: Volwassenen, £ 10; Kinderen (5-15), £ 6,50; Gezinnen, £ 2

Locatie: Cawdor, Nairn

Officiële site: https://www.cawdorcastle.com/Home.aspx

4 De lantaarn van het noorden: Elgin en zijn historische kathedraal

De lantaarn van het noorden: Elgin en zijn historische kathedraal
De lantaarn van het noorden: Elgin en zijn historische kathedraal

Gelegen op slechts 38 mijl ten oosten van Inverness op de weg naar Aberdeen, Elgin heeft een aantal historische bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Na eeuwen van plunderen, verwijst de toren van de kathedraal van Elgin naar de vroegere pracht van de 314 m lange "Lantaarn van het Noorden" zoals de kerk bekend was. Andere kenmerken die nog zichtbaar zijn, zijn de westgevel, het 13e-eeuwse koor, het grote oostroze raam en het achthoekige kapittelhuis. Elgin is ook de thuisbasis van de oudste kerk van Schotland, Birnie Church, die dateert uit 1140.

Andere toeristische bezienswaardigheden zijn Spynie Palace met zijn enorme David's Tower uit 1470; Duffus Castle, een mooi voorbeeld van een Normandische motte en vestingmuur; en Brodie Castle en Country Park, zetel van de familie Brodie sinds 1160 en de thuisbasis van mooie Franse meubels uit de 18e en 19e eeuw, Chinees porselein en een opmerkelijke collectie schilderijen waaronder werken van Franse impressionisten en Engelse en Nederlandse kunstenaars. Je tour rond het uitgestrekte terrein moet een bezoek brengen aan de 6 ft hoge Pictish Rodney Stone, gebeeldhouwd met Keltische dierensymbolen en inscripties.

Openingstijden: dagelijks van 9.30-17.30 uur

Entree: Volwassenen, £ 5,50; Kinderen, £ 3,30

Locatie: King St, Elgin, Moray

Officiële site: https://www.historic-scotland.gov.uk/propertyresults/propertyoverview.htm?PropID=PL_133

5 Loch Maree: Moeder natuur op haar best

Loch Maree: Moeder natuur op haar best
Loch Maree: Moeder natuur op haar best

Loch Maree is een diepe Pleistocene vallei die dient als een habitat voor otters en zwartkeelduikers, en is een grote aantrekkingskracht voor wandelaars vanwege de natuurpaden. Het meer veeleisende bergpad, een rondtocht van 4 mi, biedt een onvergetelijk uitzicht over Loch Maree en de majestueuze bergen die dit deel van de Hooglanden zo populair maken. Andere hoogtepunten in de buurt zijn onder meer Victoria watervallen, een waterval bij Shatterdale vernoemd naar Koningin Victoria (zij bezocht het loch in 1877).

Het aantrekkelijke dorp Gairloch is nog een mooie stop op de toeristische route van de Highlands en ligt in een beschutte zandbaai. Samen met zijn 9-holes golfbaan, is er ook de Gairloch Heritage Museum met zijn displays detaillering van de culturele en economische ontwikkeling van het gebied van het stenen tijdperk tot heden.

6 Inverewe Garden and Estate

Inverewe Garden and Estate
Inverewe Garden and Estate

Subtropisch Inverewe Garden en Estate kijkt uit over een beschutte baai bij Loch Ewe bij Poolewe (5 mijl ten noorden van Gairloch) en heeft hier gedijen dankzij het milde klimaat in het gebied. Osgood Mackenzie was slechts 20 jaar oud toen hij in 1862 bewees dat planten uit verre landen konden overleven op het arme Torridon-zandsteen en zure veengrond als het werd verrijkt met leem uit de kust en het natte veen werd drooggelegd. Hoogtepunten zijn onder meer rododendrons, azalea's en magnolia's, eucalyptus uit Nieuw-Zeeland, Japanse varens, Himalaya-lelies, Zuid-Amerikaanse waterlelies, reusachtige vergeet-mij-nietjes uit de Stille Zuidzee, rotstuinen, vijvers, Schotse dennen en zeldzame soorten palmen.

Openingstijden: dagelijks, 10.00-17.00 (apr-okt)

Entree: Volwassenen, £ 10,50; Gezinnen, £ 24,50

Locatie: Poolewe, Ross-shire

Officiële site: www.nts.org.uk/Property/Inverewe-Garden-and-Estate/

7 Loch Assynt en Ardvreck Castle

Loch Assynt en Ardvreck Castle
Loch Assynt en Ardvreck Castle

Enkele van de meest adembenemende landschappen van de Hooglanden bevinden zich 22 mijl ten noorden van Ullapool rond het prachtige Loch Assynt. Dit onvergetelijke landschap van het prentenboek is beroemd onder vissers voor zijn zalm en forel, evenals zijn majestueuze bergpanorama. Aan het oostelijke uiteinde van het meer staan de ruïnes van Ardvreck Castle, gebouwd in 1590 voor de MacLeods en later gerund door de MacKenzies en Sutherlands. Andere historische ruïnes zijn een oven schuur en een molen, evenals de overblijfselen van een oude chambered cairn. In de buurt ligt ook het natuurreservaat Inchnadamph, de thuishaven van Schotland grootste netwerk van grotten, Loch a'Chairn Bhain's zeehondenkolonie, en de 658 ft hoge Eas a Chual Aluinn Falls, De hoogste watervallen van Groot-Brittannië.

Officiële site: www.discoversutherland.co.uk/lochassynt.php

8 De Clo Mor Cliffs en Cape Wrath

Loch Nevis
Loch Nevis

Het meest noordwestelijke punt van het vasteland van Schotland, Cape Wrath, biedt enkele van de meest opmerkelijke uitzichten over de Noord-Atlantische Oceaan in de richting van de Orkney-eilanden. Het is ook een van de wildste delen van de Hooglanden, vol met interessante geologische kenmerken en doordrenkt van maritieme geschiedenis. Een van de weinige door de mens gemaakte gebouwen in de omgeving is de vuurtoren gebouwd door Robert Stevenson in 1827 op de spectaculaire Clo Mor Cliffs (920 ft). Het gebied is ook populair onder vogelaars en voor wandelaars lopen er talloze paden door het gebied, waaronder enkele die leiden naar de prachtige Loch Nevis.

Officiële site: www.visitcapewrath.com

9 Dunrobin Castle

Dunrobin Castle
Dunrobin Castle

Slechts een mijl ten noordoosten van Golspie ligt het imposante Dunrobin Castle, de zetel van de invloedrijke graven en hertogen van Sutherland, die tegen het einde van de 19e eeuw meer grond bezat dan enige andere landeigenaar in Europa. Het kasteel zelf begon in 1275, hoewel veel van de neo-barokke stijl die we vandaag zien dateert uit het midden van de 19e eeuw. De aantrekkelijke hoektorens met hun conische leiendaken geven een aparte sprookjesachtige look die doet denken aan de beroemde kastelen in de Loire-vallei in Frankrijk. Van de 189 kamers onderscheidt de salon zich als een hoogtepunt met zijn meubels in Lodewijk XV-stijl, mooie portretten en tapijten uit de 18e eeuw. De uitgestrekte tuinen in Italiaanse stijl zijn ideaal om te wandelen en bieden ook een prachtig uitzicht over de Dornoch Firth.

Openingstijden: dagelijks, 10.00-17.00 (apr-okt)

Entree: Volwassenen, £ 10; Kinderen, £ 5,50; Gezinnen, £ 26,00

Locatie: Golspie, Sutherland

Officiële site: www.dunrobincastle.co.uk

10 De Orkney-eilanden

De Orkney-eilanden
De Orkney-eilanden

Hoewel de Orkneys populair zijn bij wandelaars, natuurliefhebbers, vogelaars en vissers, is er ook veel belangstelling voor meer traditionele toeristen, waaronder de beroemde prehistorische vindplaatsen. Twee van de meest bekende zijn Maes Howe Chambered Cairn, De best bewaarde begraafkamer uit de steentijd van Groot-Brittannië, daterend uit 2500 voor Christus, en de Skara Brae Prehistorisch dorp, een openluchtmuseum met goed bewaarde huizen en overblijfselen van meubilair uit de steentijd.

Van de 67 Orkney-eilanden zijn er slechts 18 bewoond, en veel van de anderen dienen als broedplaatsen voor zeevogels, torenvalken, slechtvalken, sperwers en steenarenden. Kirkwall, de grootste stad, heeft een aantal historische bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van St Magnus, die doet denken aan de kathedraal in de Noorse stad Trondheim (Noorwegen was ooit eigenaar van deze eilanden); het bisschoppelijk paleis uit de 12e eeuw, waarin de beroemdste Noor, Haakon, stierf in 1263; en de ruïnes van Earl Patrick's Palace, een van de mooiste voorbeelden van de 16e-eeuwse Schotse seculiere architectuur.

Officiële site: www.orkney.com

11 De Shetland-eilanden

De Shetland-eilanden
De Shetland-eilanden

Wandelaars en mountainbikers genieten van het verkennen van de Shetland-eilanden, net als watersportliefhebbers die kunnen kiezen om te spelen op meer dan 350 meren of de uitgestrekte Atlantische Oceaan. De meren, goed gevuld met bruine en regenboogforel, zijn een paradijs voor vliegvissers en er zijn ook veel mogelijkheden voor diepzeevissen. Voor golfers is de kans op een ronde om middernacht op de noordelijkste golfbaan van Groot-Brittannië onweerstaanbaar, en vogelaars worden aangetrokken door Fair Isle, Mousa, Noss en in de buurt van Herma Ness om noordse sterns, pijlstormvogels, alken, jan-van-genten en de amusante papegaaiduikers te bekijken, die hier bekend zijn. als "Tammy Noirie".

Shetland bestaat uit bijna 100 eilanden, die samen de meest noordelijke buitenposten van de Britse eilanden vormen (het is 100 mijl van het vasteland en op dezelfde breedtegraad als de Noorse stad Bergen). De Shetland-eilanden zijn ook de thuisbasis van vele spectaculaire sites in de steentijd, waarvan de beste de is Jarlshof Prehistorische nederzetting, een fascinerend complex met roundhouses uit de Bronstijd naast de longhouses van Viking.

Officiële site: www.visit.shetland.org

Aanbevolen: