Logo yachtinglog.com

15 Top-rated toeristische attracties in Champagne

Inhoudsopgave:

15 Top-rated toeristische attracties in Champagne
15 Top-rated toeristische attracties in Champagne

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 15 Top-rated toeristische attracties in Champagne

Video: 15 Top-rated toeristische attracties in Champagne
Video: Top 10 Countries That Hate BTS (2023) #shorts #top10 2023, September
Anonim

Champagne biedt een uitweg naar een vredige en historische regio van Frankrijk. Het pittoreske landschap van met wijnranken begroeide heuvels, idyllische valleien en ongerepte bossen is gezegend met oude steden, kastelen en serene abdijen. Het indrukwekkende culturele erfgoed van de regio komt gedeeltelijk uit de erfenis van de graven van Champagne en de welvarende handel van de regio gedurende de middeleeuwen. Champagne heeft zes steden met de namen "Villes d'Art et Histoire" (steden van kunst en geschiedenis), waaronder opmerkelijke steden zoals Reims en Sedan, en vijf UNESCO-werelderfgoederen. De Champagne regio heeft ook links naar de beroemde Franse leiders Napoleon Bonaparte en Charles de Gaulle.

1 Reims

Reims
Reims

De historische stad Reims is beroemd om zijn prachtige kathedraal uit de 13e eeuw, die eeuwenlang werd gebruikt voor de kroning van Franse koningen. Geklasseerd als UNESCO werelderfgoed, de Cathédrale Notre-Dame de Reims is een meesterwerk van de Hooggotische architectuur. Met zijn harmonieuze eenheid van vorm en rijke sculpturale decoratie, is de kathedraal een van de grootste in Europa. De grote standbeelden en reliëfs aan de buitenkant zijn mooie prestaties van de middeleeuwse beeldhouwkunst, terwijl het enorm geproportioneerde interieur een ontzagwekkende sfeer van plechtigheid heeft. De meeste originele glas-in-loodramen zijn verloren gegaan, maar er zijn zes glas-in-loodramen van Marc Chagall.

Grenzend aan de kathedraal is het Palais du Tau, het voormalige paleis van aartsbisschoppen. Het paleis toont nu originele beelden van de kathedraal, wandtapijten uit de 15e eeuw en andere voorwerpen uit de schatkamer van de kathedraal. De Musée des Beaux Arts heeft een uitstekende permanente collectie schilderijen, tekeningen, kunstvoorwerpen, wandtapijten en meubels uit de 16e tot de 19e eeuw. Op het grote dorpsplein van Place de la République is het imposante Porte de Mars, een Romeinse triomfboog uit de 3e eeuw. Ten zuiden van het plein staat het Hôtel de Ville (Stadhuis), gebouwd van 1627 tot 1630. Reims wordt vermeld als a " Ville d'Art et d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis) en is een eenvoudige 45 minuten durende reis van Parijs met hogesnelheidstrein.

Accommodatie: waar te verblijven in Reims

  • Lees verder:
  • 10 Top-rated toeristische attracties in Reims

2 Troyes

Troyes
Troyes

De oude hoofdstad van de Champagne, Troyes, heeft prachtige historische gebouwen en prachtige kerken uit de Middeleeuwen, toen de graven van Champagne de stad beïnvloedden. Vermeld als een " Ville d'Art et d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis), de stad heeft een charmante middeleeuwse wijk, met inbegrip van schilderachtige vakwerkhuizen aan de Rue des Chats. De Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul, opgericht in 1208, is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Bezoekers worden onder de indruk van het prachtige roosvenster en de rijkelijk versierde deuropening "Beau Portail". Tegenover de kathedraal ligt het Musée Saint-Loup (in een voormalige abdij) met een verzameling archeologie en schone kunsten. Daterend uit de 13e eeuw, de Eglise Sainte-Madeleine is exemplarisch voor de flamboyante gotische stijl. De kerk werd heropgebouwd in de 16e eeuw met een renaissancetoren en levendige glas-in-loodramen. De Eglise Saint-Urbain werd gebouwd tussen 1262 en 1286 door paus Urbanus IV. Verlicht door veel ramen, het interieur is helder en inspirerend. Rechts van het koor bevindt zich het Vierge au Raisin (Maagd van de Druiven), een meesterwerk van renaissancebeeldhouwwerk. De Musée d'Art Moderne, in het voormalige bisschoppelijk paleis, heeft een uitzonderlijke collectie moderne kunst van 1850 tot 1960. Hoogtepunten zijn werken van Bonnard, Cézanne, Degas, Gauguin, Matisse, Modigliani, Picasso en Vuillard.

Accommodatie: waar te verblijven in Troyes

Troyes Map - Attracties
Troyes Map - Attracties

3 Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne
Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne heeft prachtige kerken en prachtige tuinen. In 1147 lanceerde Sint-Bernardus de Tweede Kruistocht in Châlons. Het belangrijkste gebouw van de stad is de vroege gotiek Eglise Notre-Dame-en-Vaux, opgenomen als UNESCO-werelderfgoed. De kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw met vier torenhoge torens. In het koor zijn 16e-eeuwse glas-in-loodramen genaamd "Troyes Windows", opmerkelijk vanwege hun ingewikkelde details. Gehecht aan de kerk is het Cloître de Notre-Dame-en-Vaux, waarin nu het Musée du Cloître. Het museum toont romaanse en gotische beeldhouwwerken, waaronder kunstvoorwerpen, zuilen en hoofdsteden, die ooit het klooster decoreerden en de architectonische pracht van het oorspronkelijke gebouw onthulden. Een ander prachtig voorbeeld van gotische architectuur is de 13e eeuw Cathédrale Saint-Etienne met een ontzagwekkend interieur dat een gevoel van harmonie biedt. De kathedraal heeft ook mooie glas-in-loodramen en een rijke schatkamer. Een andere must-see zicht op een paar kilometer afstand van Châlons-en-Champagne is het Basilique de Notre-Dame de l'Epine, opgenomen als UNESCO-werelderfgoed. De stad wordt vermeld als een " Ville d'Art et d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis).

4 Langres

Langres
Langres

Deze opmerkelijk goed bewaarde versterkte stad staat op de lijst van Frankrijk " Ville d'Art en d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis). Langres staat trots op de rand van een plateau hoog boven het landschap en wordt omringd door meer dan drie kilometer immense wallen. De oude muren en zeven torenhoge torens creëren van ver al een formidabele indruk. De geschiedenis van de stad dateert uit de oudheid en de Gallo-Romeinse poort binnen de oude muren is een getuigenis van dit erfgoed.Langres heeft ook veel historische kerken in de stad en elegante renaissancistische huizen (vooral aan de Rue du Cardinal Morlot). Toeristen kunnen langs de wallen lopen en genieten van het uitzicht op de Marne-vallei die zich uitstrekt tot aan de uitlopers van de Vogezen. De stad verrukt ook bezoekers met zijn kronkelende middeleeuwse steegjes en oude gangen (overdekte veranda's). De stad Cathédrale Saint-Mamme werd gebouwd in de 12e eeuw en combineert romaanse decoraties met de grootsheid van een ruim gotisch interieur. Een andere waardevolle toeristische attractie is de Museum van Guy-Baillet, dat een rijke collectie van kunst en archeologische schatten tentoonstelt, waaronder de Bacchus Mozaïek uit de 2e eeuw. Langres spreekt ook natuurliefhebbers aan met haar weelderige landschap van bossen en meren.

5 Sedan

Sedan
Sedan

Aan de voet van de Ardense bergen, heeft de stad Sedan het grootste versterkte kasteel van Europa. Het kasteel is een enorm fort van 35.000 vierkante meter. Gebouwd in de 14e en 15e eeuw, de Château Fort vervoert bezoekers naar vervlogen tijden. Het kasteel heeft bastions, wallen en vele torens die typerend zijn voor middeleeuwse architectuur. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het Château Fort, dat een museum bevat met scènes uit het dagelijks leven in de middeleeuwen. Hoe moderner Palais des Princes werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw toen de Prinsen van Sedan het oude fort te sober vonden; de luxueuze stijl van het paleis weerspiegelt de elegantie van die periode. De stad heeft ook twee interessante religieuze gebouwen: de Eglise Saint-Charles, oorspronkelijk een protestantse kerk, werd in 1685 bekeerd tot een katholieke kerk toen het Edict van Nantes werd ingetrokken. Nog een historisch monument, de Synagoge de Sedan, werd ontworpen door de architect Mazuel en gebouwd van lokale steen met een delicaat roosvenster. Sedan is een andere " Ville d'Art et d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis).

6 Charles de Gaulle Memorial, Colombey-les-Deux-Eglises

Charles de Gaulle Memorial, Colombey-les-Deux-Eglises Laur Phil / gewijzigde foto
Charles de Gaulle Memorial, Colombey-les-Deux-Eglises Laur Phil / gewijzigde foto

Dit monument herdenkt de herinnering aan de gerespecteerde staatsman, de Franse president Charles de Gaulle. Door middel van educatieve documenten en verklarende notities, de permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van het leven van Charles de Gaulle en belicht de belangrijkste historische gebeurtenissen zoals de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de 5e Republiek van Frankrijk. Het gedenkteken is binnen Colombey-les-Deux-Eglises, het charmante dorp waar de familie de Gaulle een thuis had. Charles de Gaulle had een bijzondere voorliefde voor dit deel van het Franse platteland. Het monument bevat de Croix de Lorraine (Cross of Lorraine), een monumentaal kruis dat meer dan 44 meter hoog is. Het kruis werd in 1972 opgericht door de architecten Marc Nebinger en Michel Mosser en werd gebouwd in roze granietsteen uit Bretagne. Toeristen kunnen er ook voor kiezen het huis van Charles de Gaulle te bezoeken La Boisserie, die is opgenomen in de De Gaulle Journey tour samen met toegang tot het monument. Dit historische huis biedt inzicht in het privéleven van de familie de Gaulle. De eetkamer, de zitkamer en het kantoor zijn te zien en zien er precies zo uit als toen Charles de Gaulle hier woonde. Het is ook de moeite waard om het te bezoeken parochiekerk in Colombey-les-Deux-Eglises waar Charles de Gaulle werd begraven op het kerkhof.

Adres: Mémorial Charles de Gaulle, Colombey-les-deux-églises

7 Chaumont

Chaumont murielle29 / gemodificeerde foto
Chaumont murielle29 / gemodificeerde foto

Deze opmerkelijke stad werd gebouwd in de 10e eeuw op een steile, rotsachtige heuvel met een sensationeel uitzicht op de valleien beneden. Chaumont was de voormalige residentie van de Tellingen van Champagne, hoewel er weinig overblijfselen zijn van deze periode. Het Château des Comtes de Champagne heeft het niet overleefd, behalve de kerkers. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden in Chaumont zijn de 13e eeuw Basilique Saint Jean-Baptiste, de Chapelle des Jésuites gebouwd in 1617 en de 18e eeuw Hôtel de Ville. Chaumont onderscheidt zich ook door zijn vele torens. Tijdens de kersttijd creëren traditionele kerststallen een feestelijke ambiance. De Musée de la Crèche heeft een prachtige verzameling 18e-eeuwse Napolitaanse kerststallen, elk uniek kunstwerk bevat vele kleine figuren en weelderige details.

8 Charleville-Mézières

Charleville-Mézières Medelie Vendetta / gemodificeerde foto
Charleville-Mézières Medelie Vendetta / gemodificeerde foto

Vermeld als een " Ville d'Art et d'Histoire" (Stad van Kunst en Geschiedenis), Charleville-Mézières is een duale stad die zich uitstrekt over de Maas, bestaande uit Charleville, opgericht in de 17e eeuw met het elegante Place Ducale in het centrum van de stad, en de veel nieuwere stad Mézières. Er zijn enkele overblijfselen van oude vestingwerken aan de westkant van de stad. Charleville was de geboorteplaats van de dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) die begraven ligt op het kerkhof van de stad.

9 Château la Motte Tilly

Château la Motte Tilly
Château la Motte Tilly

Het Château de la Motte Tilly, in vredige tuinen langs de Seine, is een perfecte illustratie van de Franse neoklassieke stijl uit de 18e eeuw. Bezoekers kunnen het kasteel bezoeken om de receptie salons te zien, met hun verfijnde inrichting, en de privé appartementen inclusief de slaapkamers. De uitgestrekte en rustige tuinen zijn gerestaureerd om te lijken op hun oorspronkelijke ontwerp gemaakt door graaf Rohan-Chabot. Een opmerkelijke attractie van Château de la Motte Tilly is de serre waar exotische planten zoals sinaasappel- en granaatappelbomen werden gekweekt in de 18e eeuw.De tuin heeft ook pittoreske terrassen om ontspannen wandelingen te maken.

Adres: Château de La Motte-Tilly 10400 La Motte-Tilly

Officiële site: https://www.la-motte-tilly.monuments-nationaux.fr/en

10 Brienne-le-Château

De stad Brienne le Château, omringd door een idyllisch landschap van meren en bossen, is het meest bekend vanwege de associatie met Napoleon Bonaparte. De illustere Franse generaal bracht hier vijf jaar door toen hij de Ecole Militaire (militaire academie) van mei 1779 tot oktober 1784. Gevestigd in de voormalige militaire school, de Musée Napoleon toont nu memorabilia uit de schooljaren van Napoleon. Daarnaast documenteert het museum de veldslagen van het "Circuit Napoléon 1814" (de Franse Campagne van 1814) met een uitgebreide tentoonstelling van kaarten en gravures. Er staat ook een standbeeld van Napoleon voor het gebouw. Naast het militaire museum, is de andere opmerkelijke plaats van de stad het majestueuze 18e-eeuwse kasteel. Andere indrukwekkende historische gebouwen zijn de Eglise Saint-Pierre et Saint-Paul, de Hôtel-de-Ville (Stadhuis), en La Halle (de markthal).

11 Abbaye Notre Dame d'Auberive

Aan de grens van de Champagne en de Bourgogne, werd de abdij Notre Dame d'Auberive gesticht in 1135 door twaalf cisterciënzer monniken. Deze serene abdij is omgeven door een park van zes en een halve hectare inclusief de Conservatoire de la Pomme (Apple Conservatory). Het klooster heeft een fascinerende geschiedenis; het werd welvarend in de 13e eeuw, onderging het lijden van de Honderdjarige Oorlog in de 14e eeuw en de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw. De abdij is nu open voor het publiek voor rondleidingen en heeft een cultureel centrum dat muziekconcerten en kunsttentoonstellingen organiseert.

Adres: Place de l'abbaye, 52160 Auberive

12 Château de Cirey-sur-Blaise

Château de Cirey-sur-Blaise LaurPhil / gemodificeerde foto
Château de Cirey-sur-Blaise LaurPhil / gemodificeerde foto

De beroemde Franse auteur Voltaire bracht hier 15 jaar door (van 1734 tot 1749). Het kasteel diende als een toevluchtsoord toen Voltaire werd bedreigd met gevangenisstraf voor het publiceren van de "Lettres Philosophiques" ("Philosophical Letters"). Zijn vriend, de Marquise du Châtelet, een van de grote vrouwelijke intellectuelen van die tijd, bood onderdak aan Voltaire in dit mooie kasteel. In de rustige Blaise Valley, het kasteel van Cirey-sur-Blaise werd gebouwd tijdens het bewind van koning Lodewijk XIII en voltooid in de 18e eeuw. Het kasteel is nu geklasseerd als historisch monument en is open voor het publiek. Toeristen kunnen het kasteel bezoeken om de bibliotheek, de eetkamer, de kapel, de salons en de keuken te bekijken. Vooral interessant is de " petit théâtre" (klein theater) waar Voltaire enkele van zijn dramatische producties organiseerde.

Officiële site: https://www.visitvoltaire.com/index.html

13 Beaulieu-en-Argonne

Het schilderachtige heuveldorp Beaulieu-en-Argonne wordt omgeven door het weelderige Argonne-bos en ligt op een plateau met een sensationeel uitzicht op het omliggende landschap. De naam van de stad vertaalt naar "prachtige plek." Beaulieu-en-Argonne staat vermeld als een van de 4 sterren "Villes Fleuri" (bloeiende dorpen) van Frankrijk vanwege de kleurrijke bloemen in potten die de stad sieren. Het dorp heeft ook een 12e-eeuwse benedictijnenabdij gebouwd op de plaats van een klooster uit de 7e eeuw. Het abdijgebouw herbergt nu een kunstgalerie die open is voor het publiek.

14 Abbaye de Clairvaux

Gebouwd meer dan acht eeuwen geleden, is de Abbaye de Clairvaux een belangrijk historisch monument met een rijk religieus erfgoed. De voormalige cisterciënzerabdij biedt een rustig toevluchtsoord in een gebied met vredige valleien en dichte bossen. De abdij was operationeel tot de Franse Revolutie toen delen ervan werden geconfisqueerd. In 1808 bekeerde Napoleon de oude monastieke gebouwen tot een gevangenis. De Ministères de la Justice et de la Culture heeft geholpen om de abdij te restaureren en open te stellen voor het publiek als toeristische bestemming. De abdij is een bezoek waard om de architectonische pracht en natuurlijke schoonheid van de omgeving te waarderen.

Adres: Rue de l'Abbaye Clairvaux, Clairvaux sur Aube

15 Hierges

Hierges TheMisterTom / foto bewerkt
Hierges TheMisterTom / foto bewerkt

Hierges betovert op een heuveltop en betovert bezoekers met zijn oude kasteelruïnes die zichtbaar zijn vanaf een afstand. Het piepkleine dorpje Hierges was een belangrijke middeleeuwse gemeenschap. Slechts vier vierkante kilometer, het dorp heeft nu ongeveer 210 inwoners. De kasteelruïnes zijn de belangrijkste toeristische attractie. Volgens de plaatselijke legende werd het kasteel in één nacht gebouwd door een fee genaamd Melusine. Het dorp heeft ook een 16e-eeuwse kerk die het bezoeken waard is.

Andere bezienswaardigheden

Château de Chacenay

Dit elegante kasteel heeft een prachtig ingericht interieur en wordt omgeven door mooie tuinen. Het kasteel is toegankelijk voor het publiek voor rondleidingen en heeft een prachtig manuscriptenmuseum. Het museum bevat een fascinerende verzameling manuscripten van grote denkers en staatshoofden, waaronder Einstein, Poincaré, De Gaulle, Nixon en J.F. Kennedy. Het kasteel is ook een hotel dat accommodatie biedt voor toeristen.

Adres: 1 Rue du Château, Chacenay

Château du Grand Jardin

Het Château du Grand Jardin is gebouwd tijdens de Renaissance en is een typisch voorbeeld van de klassieke 16e-eeuwse Franse architectuur. Het kasteel staat bekend om zijn prachtige formele tuinen die zijn versierd met klassieke sculpturen en gevuld met geurende bloemen.

Adres: 5 Avenue de la Marne, 52300 Joinville

Château de Montaubois

Het Château de Montaubois ligt op een prachtig landgoed met vier hectare aan parken en brengt bezoekers naar de bevoorrechte wereld van een Frans kasteel. Het kasteel is omgebouwd tot een luxe hotel met pluche moderne accommodaties en is ook open voor het publiek voor rondleidingen. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de belangrijkste zalen en zalen van het kasteel, de middeleeuwse tuin, en een Barokke kapel dat is volledig hersteld. Het geleide bezoek bevat ook een video over de restauratie van het kasteel.

Adres: Route de Domery, Signy l'Abbaye

Château de Reynel

Dit typisch middeleeuwse kasteel is omgeven door een park op een steile heuvel, wat tijdens de Middeleeuwen een gunstige positie was in de verdediging tegen het Heilige Roomse Rijk. Het kasteel heeft enorme ronde torens die typerend zijn voor middeleeuwse architectuur. Beschadigd tijdens de Honderdjarige Oorlog en Dertigjarige Oorlog, werd het kasteel prachtig gerestaureerd in de 18e eeuw. Het kasteel is nu open voor het publiek en organiseert kunsttentoonstellingen. Bezoekers genieten van het zien van het pittoreske terrein en het proeven van het kasteelleven tijdens de middeleeuwen.

Adres: 1 Grande Rue, Reynel

Rocroi

Het oude vestingstadje Rocroi ligt ten noordwesten van Charleville-Mézières, ongeveer drie kilometer van de Belgische grens. De stad staat bekend om zijn unieke militaire architectuur, gecreëerd in 1555 tijdens het bewind van koning Hendrik II. De stad werd ontworpen als een vijfhoekige stervormige citadel, beschermd door twee lagen versterkte verdedigingsmuren. In het centrum van de stad, de Place d'Armes is bekleed met elegante historische huizen.

Saint-Amand-sur-Fion

Saint-Amand-sur-Fion is een typisch middeleeuws dorp met schilderachtige vakwerkhuizen en een prachtige historische kerk. De Eglise Saint-Amand is een geweldige prestatie van Romaanse architectuur uit de 12e eeuw. Er zijn ook latere gotische toevoegingen, waaronder het 13e-eeuwse gotische koor dat bekend staat als " la Merveille de Saint-Amand" (het wonder van Saint Amand). De buitenkant van de kerk is ontworpen met een veranda, typisch voor de regio Champagne. Het interieur heeft een groot centraal schip, dat een gevoel van ruimte in het heiligdom biedt. Het fel verlichte interieur heeft ook prachtige glas-in-loodramen en een indrukwekkend kruisbeeld in het koor.

Aanbevolen: