Logo yachtinglog.com

19 eersteklas dagtrips vanuit Parijs

Inhoudsopgave:

19 eersteklas dagtrips vanuit Parijs
19 eersteklas dagtrips vanuit Parijs

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 19 eersteklas dagtrips vanuit Parijs

Video: 19 eersteklas dagtrips vanuit Parijs
Video: Best Day Trips from Paris | 10 Amazing and Easy Day Trips from Paris You Don't Want to Miss! 2023, Oktober
Anonim

De omgeving van Parijs is rijk aan culturele bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Door slechts een korte afstand te reizen, voelt men zich ver weg van de drukte, rijen en drukte van het Parijse grootstedelijk gebied. Alle bezienswaardigheden op deze lijst zijn ongeveer een uur of minder (per trein of auto) van het stadscentrum van Parijs. Toeristen kunnen ontsnappen naar het vredige platteland, charmante dorpjes bezoeken, glorieuze kerken bewonderen en prachtige kastelen bezoeken. Makkelijke dagtochten zijn onder andere het onvergelijkbare kasteel van Versailles, de spectaculaire gotische kathedraal van Chartres, de serene abdij van Royaumont en het prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stadje Provins. Voor degenen die van impressionistische kunst houden, zijn Monet's Gardens in Giverny een must-see. Geschiedenisliefhebbers zullen Saint-Germain-en-Laye waarderen vanwege zijn antiquiteitenmuseum, het Napoleontische landgoed van Château de Malmaison en het Nationaal Renaissance Museum in Écouen. Voor gezinnen met jonge kinderen is een uitstapje naar Disneyland Parijs niet te missen.

1 Château de Versailles

Château de Versailles
Château de Versailles

Het door UNESCO beschermde Château de Versailles is een wonder van de klassieke Franse architectuur. Ontworpen door Jules Hardouin-Mansart Versailles, het was het pronkstuk van koning Lodewijk XIV, die geloofde in absolute macht en het goddelijke recht van de vorst. De beroemde Spiegelhal werd ontworpen om indruk te maken op de hovelingen van de koning. Deze extravagante, sprankelende gang heeft gigantische, vergulde spiegels die het zonlicht reflecteren en een sensationeel effect creëren. Andere hoogtepunten van het kasteel zijn de rijkelijk versierde Queen's Bedroom, met een prachtig Rococo-plafond en de Hercules Salon, versierd met de The Triumph of Hercules plafondschildering van François Lemoyne, evenals twee meesterwerken van Veronese. Het kasteel van Versailles wordt omgeven door 800 hectare aan parken en formeel Franse tuinen gemaakt door André Le Nôtre en beschouwd als het mooiste voorbeeld van 17e-eeuwse Franse landschapsarchitectuur.

Versailles ligt op 20 kilometer van het centrum van Parijs en is gemakkelijk bereikbaar met de trein, die ongeveer een uur duurt. Om het meeste uit een bezoek aan het Château de Versailles te halen, wordt een georganiseerde tour aanbevolen. Een goede keuze voor diegenen die kunst en cultuur op prijs stellen, de dagtrip naar Versailles en Giverny brengt toeristen naar twee van de populairste bestemmingen voor daguitstapjes vanuit Parijs: de prachtige tuin van Claude Monet die zijn impressionistische schilderijen en het paleis van Versailles inspireerde. Een deskundige gids deelt historische inzichten over het extravagante interieur van het Château de Versailles, waardoor er voldoende vrije tijd over is om door de prachtige tuinen te dwalen. Voor een meer avontuurlijke manier om Versailles te bereiken, neemt u de Versailles-helikoptertour vanuit Parijs, die fantastische uitkijkpunten biedt van beroemde bezienswaardigheden in Parijs en het paleis van Versailles vanuit de lucht.

  • Lees verder:
  • Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours

2 Cathédrale Notre-Dame de Chartres

Cathédrale Notre-Dame de Chartres
Cathédrale Notre-Dame de Chartres

De schoonheid van de kathedraal van Chartres zou het vertrouwen in het twijfelachtige hebben geïnspireerd. Dit ontzagwekkende monument zal zeker de waardering voor de glorie van de middeleeuwse gotische architectuur stimuleren. Met zijn enorme schip en schitterende glas-in-loodramen heeft het heiligdom een serene gloed. Kijkers zijn onder de indruk van de ingewikkelde details van de ramen, het resultaat van nauwgezet vakmanschap. De meeste ramen dateren uit de 1200s, wat een echte zeldzaamheid is. De immense roosvensters zijn vooral prachtig. Andere hoogtepunten zijn de Leven van de Maagd venster en de Tree of Jesse-venster die de genealogische boom van Jezus Christus laat zien. Vanwege de historische waarde van deze 13e-eeuwse kathedraal heeft UNESCO het op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Elke avond van begin april tot begin oktober heeft de stad Chartres een spectaculaire nachtelijke lichtshow. Chartres en Lumières verlicht de historische monumenten van de stad, inclusief de kathedraal, met behulp van creatieve beelden en levendige kleuren. De kathedraal herbergt ook de Internationaal orgelmuziekfestival met gratis concerten elke zondagmiddag in juli en augustus.

Adres: 16 Cloître Notre Dame, 28000 Chartres

Kaart Kathedraal van Chartres
Kaart Kathedraal van Chartres

3 Château de Fontainebleau

Château de Fontainebleau
Château de Fontainebleau

Ongeveer een uur rijden van Parijs, Fontainebleau is een koninklijk Frans kasteel op zijn best. Het kasteel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt omgeven door een weelderig park van 130 hectare. Het heeft meer dan 1.500 prachtig ingerichte kamers. Het kasteel werd in 1528 in renaissancestijl gebouwd voor koning François I en vervolgens uitgebreid door de volgende koningen. Napoleon was vooral dol op Fontainebleau, maar moest hier zijn eerste abdicatie ondertekenen op 6 april 1814. Het kasteel Grand Apartments verschijnen nog steeds zoals ze deden tijdens Napoleon III en de tijd van keizerin Eugenie. Het kasteel heeft een indrukwekkende ingang met een dubbele hoefijzervormige trap. De Cour des Adieux binnenplaats heeft een ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius (een replica van die in Rome). Het kasteel heeft vier museumcollecties: schilderijen, meubels, de Napoleon I-collectie en de Chinese schatten van keizerin Eugenie.

Gelijk aan de schoonheid van het interieur, de tuinen voorbeelden van klassieke Franse stijl, met heerlijke zwembaden; standbeelden; en een parterre gemaakt door André Le Nôtre, die de tuin in Versailles ontwierp. Het park biedt kansen voor buitenactiviteiten inclusief uitstapjes met paard en wagen, varen en ballonvaarten.

Om alle hoogtepunten van het Château de Fontainebleau te zien, heb je minimaal een halve dag nodig en dat kan een hele dag duren. Een rondleiding zorgt voor het meest lonende bezoek. Veel toeristen genieten van een dagtour vanuit Parijs die stopt bij twee van de mooiste kastelen van Frankrijk: Château de Fontainebleau en Château de Vaux-le-Vicomte.

Adres: Château de Fontainebleau, 77300 Fontainebleau

Officiële site: https://www.musee-chateau-fontainebleau.fr/spip.php?lang=en

4 Brugge

Brugge
Brugge

Met zijn delicate Vlaamse architectuur; smalle, oude straatjes; en schilderachtige grachten, Brugge biedt de betoverende charme van een ander tijdperk. Dit prachtig goed bewaard gebleven middeleeuwse stadje in België staat bekend als het "Venetië van het noorden" en heeft een rijke geschiedenis, als een belangrijke handelshaven van de 12e tot de 15e eeuw. De stad is gevuld met sierlijke kerken en uitzonderlijke kunstmusea, evenals vele prachtige kleine boetieks die heerlijke Belgische chocolaatjes verkopen.

Hoewel Brugge in België is, is het slechts ongeveer 2,5 uur met de trein vanuit Parijs, wat het mogelijk maakt om als een self-guided day trip te doen. Een gemakkelijkere manier om Brugge te ontdekken, is door een georganiseerde tour te maken. Een uitstekende keuze is de Brugse dagtour vanuit Parijs, met een begeleide wandeling door de stad plus een rondvaart door de grachten.

  • Lees verder:
  • 14 Top-rated toeristische attracties in Brugge

5 Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel

Een van de meest ontzagwekkende spirituele bezienswaardigheden in Frankrijk, het eiland Mont Saint-Michel rijst op uit de wateren van de Baie de Saint-Michel in Normandië. Op het hoogste punt op de rotsachtige berg ligt de door de UNESCO beschermde abdij van Mont Saint-Michel, een belangrijke middeleeuwse pelgrimsoord. Deze benedictijnse abdij staat bekend als het 'hemelse Jeruzalem' en is een wonder van gotische architectuur die 155 meter boven de zee staat, met sierlijke kloosters en een majestueuze kerk. Bij hoogtij verschijnt de Mont Saint-Michel als een afgelegen mystiek eiland, terwijl het bij laag water mogelijk is om van het vasteland naar het eiland te lopen, net zoals pelgrims het in de middeleeuwen naderden. Het hele eiland Mont Saint-Michel is goed bewaard gebleven, met een dorpssfeer, oude geplaveide straten en charmante winkels.

Om alle bezienswaardigheden op de Mont Saint-Michel (abdij van de abdij, refter en wallen) te bekijken, duurt het minstens vier uur, zo niet een hele dag. Aangezien het een lange rit (3,5 uur) van Parijs is, kun je het beste overnachten of een georganiseerde dagtocht maken. De Mont Saint-Michel-tour vanuit Parijs is een dagtocht met een mooie rit door Normandië, lunch en een geleid bezoek aan de abdij van Mont Saint-Michel. De rondleiding laat ook vrije tijd over om door de smalle, oude straten te wandelen; gluur naar verleidelijke kleine boetieks; en bewonder het uitzicht op de baai.

  • Lees verder:
  • Een bezoek aan Mont Saint Michel uit Parijs: de Insider's Guide

6 Slagvelden en landingsstranden in Normandië

Slagvelden en landingsstranden in Normandië
Slagvelden en landingsstranden in Normandië

Voor veel Amerikaanse toeristen is een bezoek aan de D-Day Landing Beaches en Battlefields van Normandië een ontroerende ervaring. Op 6 juni 1944 werden de veldslagen van de D-Day Landing Beaches het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog waardoor de geallieerden een gunstig voordeel konden behalen. Het bewijs van de oorlogsbunkers en tanks staat nog steeds op de zandstranden die landingsplaatsen waren. Omaha Beach is de beroemdste van de stranden waar de landing plaatsvond en was het toneel van de bloedigste D-Day-strijd. Uitzicht op Omaha Beach is de grootste Amerikaanse begraafplaats in Normandië, met 9.000 grafstenen. Dichtbij, de Overlord Museum beschrijft de geallieerde aanvoer van de D-Day en de bevrijding van Parijs. De Caen Memorial Centre is een uitstekende plaats om meer te leren over de Slag om Normandië en andere militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Een ander D-Day Museum in Arromanches illustreert de heroïsche werking van de Mulberry Harbour, een van de meest uitdagende gebeurtenissen in de oorlog.

Hoewel de Normandische D-Day-musea een uitstekende achtergrond bieden voor de D-Day-veldslagen, is de beste manier om de invallende stranden van Normandië te verkennen door een kleine groepsreis te maken. De Normandy D-Day Battlefields and Beaches Day Trip omvat stops in Omaha Beach, Arromanches en het Caen Memorial Centre, geleid door een deskundige gids, die inzichten deelt over de D-Day-gevechten en de historische context.

  • Lees verder:
  • 10 Top Normandy D-Day Stranden en Monumenten

7 Domaine de Chantilly

Domaine de Chantilly
Domaine de Chantilly

Een eenvoudige dagtrip vanuit Parijs (slechts 25 minuten met de trein van Gare du Nord), het grandioze Château de Chantilly is een opmerkelijk renaissance kasteel in een unieke omgeving. Omringd door een "domein" van bossen en moerassige moerassen, lijkt het kasteel te zweven tussen vele meren. Het interieur van het kasteel is voorzien van een weelderige Rococo-inrichting en kostbare meubels. Binnen het kasteel, de Musée Condé toont een uitgebreide kunstcollectie die op de tweede plaats komt in het Louvre, met meer dan 800 meesterwerken van Engelse, Franse, Vlaamse en Italiaanse schilderijen. De Domaine de Chantilly is ook bekend om zijn uitgestrekte tuin, ontworpen door André Le Nôtre, met zijn kenmerkende bloemperk in Franse stijl. EEN mini-trein dat rondleidingen door de tuinen is populair bij kinderen en de jong van hart.

Het landgoed van Chantilly heeft verschillende opties voor maaltijden en snacks: Restaurant La Capitainerie, met een elegante eetzaal en een verfijnd menu; Restaurant Le Hameau, die lunch en middagthee serveert in een charmant, rustiek huis in het gehucht van het kasteel; en Les Écuries café in de voormalige stallen.Bezoekers kunnen verblijven in het luxueuze vijfsterrenhotel Relais & Châteaux, de Auberge du Jeu de Paume, voor een uitzonderlijke overnachting of gewoon genieten van de befaamde haute-keuken in het gastronomische restaurant van het hotel, La Table du Connétable.

Adres: 60500 Chantilly

Officiële site: https://www.domainedechantilly.com/en/

8 Château de Vaux-le-Vicomte

Château de Vaux-le-Vicomte Jeremy Couture / gemodificeerde foto
Château de Vaux-le-Vicomte Jeremy Couture / gemodificeerde foto

Dit weelderige sprookjeskasteel werd gebouwd voor Nicolas Fouquet, die minister van Financiën was van koning Lodewijk XIV en veel speculatie had verdiend. Fouquet's plezier van het pand was van korte duur. Hij onthaalde Lodewijk XIV tijdens een spectaculair feest in Vaux-le-Vicomte op 17 augustus 1661. Drie weken later werd hij gearresteerd omdat hij zichzelf verrijkte van zijn ambt en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Vaux-le-Vicomte werd geconfisqueerd, samen met de meeste schatten van Fouquet.

Ondanks de ongelukkige uitkomst heeft het kasteel zijn oude glorie behouden en blijft het bezoekers verbazen. De privé-appartementen van Fouquet op de bovenste verdieping zijn grotendeels in originele staat bewaard gebleven. Het park, ontworpen door Le Nôtre, is een meesterwerk van de Franse tuinarchitectuur, met uitgebreide fonteinen en grote beelden. De majestueuze architectuur van het Château de Vaux le Vicomte vormde de inspiratie voor Versailles. Het is het grootste privédomein dat als Historisch Monument in Frankrijk wordt vermeld en werd gebruikt als locatie voor meer dan 80 filmproducties.

Het Château de Vaux le Vicomte is een aantrekkelijke plek om te bezoeken en heeft twee picknickplaatsen, een informeel zelfbedieningsrestaurant en een romantisch restaurant dat uitkijkt over de formele tuinen. Het kasteel ziet er het meest betoverend uit Candlelit-avonden, elke zaterdag van begin mei tot begin oktober, wanneer de tuinen worden verlicht door meer dan tweeduizend flikkerende kaarsen. Het kasteel organiseert ook het hele jaar door evenementen, zoals periode-kostuumfeesten en Kerstfestiviteiten. Voor kinderen is een van de meest leuke dingen om te doen op het kasteel de jaarlijkse paaseieren zoeken in de tuinen.

Adres: 77950 Maincy

Officiële site: https://www.vaux-le-vicomte.com/en/

9 Basilique Cathédrale de Saint-Denis

Basilique Cathédrale de Saint-Denis
Basilique Cathédrale de Saint-Denis

Een gemakkelijke dagtrip, Saint-Denis ligt slechts tien kilometer van Parijs. De Basilique Cathédrale de Saint-Denis wordt beschouwd als het eerste meesterwerk van de gotische kunst. De basiliek werd gecreëerd als de begraafplaats van Saint Denis (Dionysius), de beschermheilige van Frankrijk, en de Franse koningen. Sinds de vroege christelijke tijden is Saint-Denis een belangrijk bedevaartsoord geweest. De legende van Sint-Dionysius beschrijft hoe de heilige, na zijn onthoofding op de Butte Montmartre, zijn hoofd in zijn handen droeg naar de plaats waar hij begraven wilde worden. Een kerk werd gebouwd op de plek in de 5e eeuw, gevolgd in de 7e eeuw door de oprichting van een abdij. Het huidige gebouw is begonnen in de 12e eeuw, die een overgang markeerde van romaanse naar gotische architectuur. Het ruime, hoge gewelfde schip biedt een serene toevluchtsoord voor spiritueel gebed. Het koor werd in hooggotische stijl gemaakt en staat bekend als de "architectuur van het licht" vanwege het luchtige gevoel. De basiliek staat ook bekend om zijn gebrandschilderde ramen uit de 12e eeuw. De architectuur van de Basilique Cathédrale de Saint-Denis leverde een model op dat werd gevolgd door de kathedralen van Chartres, Senlis en Meaux.

Adres: Rue de Légion d'Honneur 1, 93200 Saint-Denis

Officiële site: https://saint-denis.monuments-nationaux.fr/en/

Abdij van Saint-Denis kaart
Abdij van Saint-Denis kaart

10 Giverny

Giverny
Giverny

Impressionistische kunstliefhebbers zullen een bezoek aan Giverny waarderen, op ongeveer 75 kilometer van Parijs (minder dan 45 minuten met de trein). In een prachtige omgeving aan de rivier de Seine is het dorp Giverny het meest bekend om zijn associatie met Claude Monet. De kunstenaar ontdekte de schoonheid van Giverny in 1883 en verbleef hier dertig jaar. In dezelfde tijd werden andere kunstenaars aangetrokken door het gebied en werden beïnvloed door Monet's technieken van schilderen in de natuur. De topattractie in Giverny is Huis van Claude Monet, een charmant landelijk toevluchtsoord waar Monet zijn vermaard schilderde Waterlelies schilderij. Toeristen kunnen de waterlelievijver, met zijn iconische Japanse brug, zien en dwalen door de bloeiende bloementuin van Monet.

Voor een rondleiding door het huis en de tuinen van Claude Monet, neemt u de Skip the Line: halfdaagse trip naar Giverny en Monet House vanuit Parijs. Tijdens deze vijf uur durende tour voert een deskundige gids een wandeling door de tuinen, waarbij hij wijst op de treurwilgen, orchideeën en waterlelies die de schilderijen van Monet inspireerden. Voor degenen die op dezelfde dag in zowel Versailles als Giverny willen zijn, is een uitstekende keuze de dagtrip naar Versailles en Giverny, die stopt voor de lunch in een charmant restaurant aan de rivieroever buiten Giverny.

11 provins

provins
provins

Omringd door oude versterkte muren was Provins een belangrijk koopmansstadje met bruisende handelsbeurzen in de 12e en 13e eeuw. De 13e eeuw Tiend Barn, een typisch Provins-gebouw met een gewelfde kelder, werd gebruikt als een magazijn om goederen op te slaan tijdens markten. Provins staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en beschikt over meer dan 50 monumentale historische monumenten in de oude binnenstad. De wallen en versterkte poorten gebouwd in de 12e en 13e eeuw zijn een topattractie. Er zijn vijf kilometer aan 25 meter hoge muren rondom de stad, gebouwd door graaf Thibaut IV van Champagne. Een andere must-see zicht, de Tour Cesar, is een 12e-eeuwse toren die diende als een fort onder koning Hendrik de liberaal; het gebouw is een voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur en herbergt de Saint-Quiriace Collegiaal kerk (die nooit werd voltooid). De meest opmerkelijke kerk in Provins is de 11e eeuw Eglise Saint-Ayoul, met een helder en inspirerend heiligdom. De overblijfselen van Saint Ayoul maakten de kerk tot een pelgrimsoord in de Middeleeuwen. De Maison Romane (Romanesque House) is het oudste gebouw in Provins en herbergt een uitstekende collectie antiquiteiten waaronder Merovingische sculpturen en Gallo-Romeinse tegels en aardewerk. Provins is ook beroemd om zijn trouvères, de troubadours van Noord-Frankrijk.

Om deze middeleeuwse stad volledig te leren kennen en kennis te maken met de fascinerende geschiedenis, neem je de begeleide Provins Dagtrip vanuit Parijs. Deze dagtour wordt geleid door een informatieve gids, die wijst op de historische monumenten en de tijd heeft om door de schilderachtige geplaveide straten van de stad te dwalen. Als extra bonus biedt de tour een unieke show van paardensport- en valkerijkunst in de traditie van de jachtkunst die dateert uit de Middeleeuwen.

12 Disneyland Parijs

Disneyland Parijs
Disneyland Parijs

Een perfecte dagtocht voor gezinnen met kinderen, Disneyland Parijs is een gigantisch sprookjesland van fantasie en avontuur met meer dan 50 attracties in vijf magische landen. De hoofdattractie in Fantasyland is Kasteel van Sleeping Beauty. Het verhaal van Doornroosje is afgebeeld in gebrandschilderd glas en wandtapijten, terwijl de gewelfde kelders worden bezet door een vuurspuwende draak. Andere favoriete gebieden zijn Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de Mad Hatter's Theekopjes ronddraaien, en het is een kleine wereld cruise. Kinderen houden ervan om mee te vliegen Peter Pan over Londen naar Never Never Land, dwaal door Alice's Curious Labyrinth, zweven in de lucht met Dumbo de vliegende olifant, reizen door feeënrijk op een kleurrijke boot, en verken de toffe speeltuin van Pirates 'Beach. Disneyland Parijs heeft zeven hotels en meer dan 50 verschillende restaurants. Het is gemakkelijk om hier te komen vanuit Parijs met de RER-trein (de rit duurt ongeveer 45 minuten).

Adres: 77777 Marne-la-Vallée

Officiële site: www.disneylandparis.com

13 Château de Malmaison

Château de Malmaison
Château de Malmaison

In de voorstad van Rueil-Malmaison is het Château de Malmaison (nu een museum) een interessante en gemakkelijke excursie vanuit het centrum van Parijs. Het kasteel werd gebouwd in 1620 in vroege barokstijl en werd in 1799 overgenomen door Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon. Nadat ze gescheiden was door Napoleon, woonde ze hier alleen. Als haar privéwoning (in plaats van een officieel paleis), heeft het kasteel een intiem gevoel, ondanks de grootse Empire-stijl. Joséphine gebruikte haar huis om sociale bijeenkomsten en concerten te houden. Joséphine was ook geïnteresseerd in landschapsarchitectuur en plantkunde. Als gevolg van deze passie heeft het kasteel een prachtige tuin vol met rozen en planten die daar groeiden in de tijd van Joséphine.

Adres: Avenue du Château de la Malmaison, 92500 Rueil-Malmaison

Officiële site: https://en.musees-nationaux-malmaison.fr/chateau-malmaison/

14 Abbaye de Royaumont

Abbaye de Royaumont Herv / fotomodel
Abbaye de Royaumont Herv / fotomodel

De Abbaye de Royaumont is een cisterciënzerabdij omringd door dichte bossen in een vredige omgeving die veel verder weg voelt dan 49 kilometer van Parijs. De Abdij van Royaumont biedt een welkom toevluchtsoord in de natuur en een plek voor spirituele contemplatie. Opgericht in 1228 door koning Lodewijk IX (Saint Louis), werd de abdij opgericht als een plaats van theologische studie. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de prachtige gotische abdij en zien waar de monniken baden, heilige teksten lezen en maaltijden bereiden in de refter. De oude sacristie is omgebouwd tot een intieme kapel. Een hoogtepunt van de abdij is het terrein, waaronder een serene kloostergang, idyllische tuinen en een uitgestrekt park, dat ontspanning en meditatie inspireert. Voor degenen die op zoek zijn naar een verwenweekend, biedt de abdij hotelaccommodaties (op vrijdag- en zaterdagavond) en lekker eten in een prachtige 13e-eeuwse gewelfde hal. Het restaurant is op vrijdag en zaterdag geopend voor het diner en op zondag voor de lunch.

Adres: 95270 Asnières-sur-Oise

Officiële site: https://www.royaumont.com/en

15 Musée National de la Renaissance

Musée National de la Renaissance heric / fotoreportage
Musée National de la Renaissance heric / fotoreportage

Dit prachtige geschiedenismuseum ligt 20 kilometer van Parijs in het Château d'Écouen, een elegant renaissancekasteel dat tussen 1528 en 1555 werd gebouwd voor de Lady Anne de Montmorency. Het kasteel belichaamt de architecturale stijl en het interieur van de 16e eeuw, waardoor het de ideale locatie is om een renaissancemuseum te huisvesten. De gerenommeerde collectie omvat Renaissance decoratieve kunst (meubels, keramiek, glas-in-lood) en schilderijen en wandtapijten. Een van de hoogtepunten is een wandtapijt dat de geschiedenis van David en Bathseba; een ander meesterwerk is de 16e eeuw Jupiter en Latona wandtapijt, een stuk ooit eigendom van Diane de Poitiers. Het museum toont een collectie van arsenaal, die inzicht geeft in de militaire geschiedenis van de Renaissance. Het museum organiseert ook het hele jaar door tentoonstellingen. Bezoekers zullen enige tijd willen doorbrengen met het verkennen van het prachtige terrein. De château-eigenschap bestaat uit 19 hectare aan tuinen, omringd door meer dan 100 hectare groen parklandschap.

Adres: Château d'Écouen, Rue Jean Bullant, Écouen

Officiële site: https://en.musee-renaissance.fr

16 Het kasteel van Saint-Germain-en-Laye (Musée d'Archéologie Nationale)

Château de Saint-Germain-en-Laye (Musée d'Archéologie Nationale) Mijnheer Bidou / fotomodificatie
Château de Saint-Germain-en-Laye (Musée d'Archéologie Nationale) Mijnheer Bidou / fotomodificatie

De geboorteplaats van de componist Claude Debussy en koning Lodewijk XIV, de stad Saint-Germain-en-Laye heeft een van de mooiste kastelen van Frankrijk. In de 12e eeuw bouwde koning Lodewijk VI hier een kasteel op een plateau boven de rivier de Seine. Het werd afgebroken en herbouwd door koning François I, waarbij alleen de donjon van het oude kasteel en de aangrenzende Chapelle Saint-Louis (voorganger van Sainte-Chapelle in Parijs) achterbleven. De Chapelle Saint-Louis is begonnen in 1245 en is een van de vroegste Hooggotische gebouwen in het gebied. Het kasteel van Saint-Germain-en-Laye herbergt de Museum van nationale oudheden, met een uitstekende verzameling archeologische vondsten en prehistorische kunst uit heel Frankrijk, verspreid over het paleolithische tijdperk (inclusief de Venus van Brassempouy) tot de bronstijd en de Keltische en Gallo-Romeinse tijd. Het kasteel beschikt ook over twee terrassen en een Engelse tuin, ontworpen door André Le Nôtre. Vanaf de terrassen is er een prachtig uitzicht over de rivier de Seine richting Parijs.

Adres: Place Charles de Gaulle, 78100 Saint-Germain-en-Laye

17 Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise Philippe L Fotografie / foto gewijzigd
Auvers-sur-Oise Philippe L Fotografie / foto gewijzigd

Het charmante dorp Auvers-sur-Oise was een favoriete bestemming van vele impressionistische kunstenaars, die kwamen genieten van de prachtige omgeving en het landschap in hun schilderijen vastlegden. Ongeveer een uur rijden of treinrit van Parijs, het dorp neemt bezoekers mee naar de schilderachtige wereld van het Franse platteland. De must-see-site van de stad is de Eglise Notre-Dame d'Auvers, een Romaanse kerk gebouwd in de late 11e eeuw. Gelegen op de top van het dorp, werd deze kerk vereeuwigd door Vincent van Gogh in zijn schilderij Eglise d'Auvers. Er is een standbeeld van Van Gogh door de beeldhouwer Zadkine in de stad Parc van Gogh.

Voor wie op zoek is naar het spoor van Vincent van Gogh, de Auberge Ravoux, ook bekend als de Maison van Gogh (Huis van Van Gogh), waar de kunstenaar op 20 mei 1890 een kamer voor bed en pension huurt. De Ravoux Inn heeft niet langer kamers beschikbaar, maar heeft zijn restaurant behouden met dezelfde inrichting van een 19e-eeuws kunstenaarscafé. Van Gogh zat aan een tafel aan de achterkant van de eetkamer. Het restaurant serveert klassieke Franse gerechten op basis van De traditionele recepten van Arthur Ravoux, met lokale ingrediënten uit de Auvers-sur-Oise-markt.

Nog een historisch monument, de Maison-Atelier de Daubigny toont schilderijen van bekende artiesten, waaronder Daubigny, Corot, Daumier en Oudinot. Aan de rand van de stad in een ongerept bos, de prachtige 17e-eeuws Château d'Auvers-sur-Oise wordt omringd door mooie formele Franse tuinen. Het kasteel heeft een eigentijds restaurant dat een seizoensgebonden menu voor de lunch serveert en een innovatieve multimedia-expositie, de " Impressionistische visie"ontworpen als een meeslepende ervaring om bezoekers te leren over de kunst van de impressionisten.

18 Kasteel van Rambouillet

Kasteel van Rambouillet
Kasteel van Rambouillet

Dit glorieuze kasteel ligt in het dichte bos tussen Versailles en Chartres en beschikt over meer dan 20.000 hectare aan parken. Het park biedt aangename wandelpaden door het verfrissende bos van Rambouillet. Hoewel het Château de Rambouillet de zomerresidentie van de president van de republiek is, staat het open voor bezoekers. Een gemakkelijke dagtrip vanuit Parijs (66 kilometer afstand), het kasteel zorgt voor een waardering van de Franse geschiedenis en cultuur. Het kasteel werd in 1706 gebouwd voor de Comte de Toulouse. In 1783 werd het kasteel gekocht door koning Lodewijk XVI, die het als jachthuis gebruikte. Hij creëerde het Laiterie de la Reine, een melkfabriek gebouwd voor Marie-Antoinette die op een Griekse tempel leek, en een schapenboerderij had opgezet waar merinosschapen nog steeds worden gehouden. Napoleon maakte van het kasteel zijn verblijfplaats en sinds 1959 is het een part-time residentie van de Franse president en wordt het af en toe gebruikt voor ministeriële vergaderingen. Het rijkelijk gedecoreerde interieur is voorzien van mooie Delftse tegels en antiek meubilair. Opvallende kamers zijn de 16e eeuw Salle de Marbre (Marble Hall), de 18e eeuw Raadkamer, de badkamers geïnstalleerd door Napoleon in 1809 en de danszaal met wandtapijten van Aubusson.

Adres: 78120 Rambouillet

Officiële site: https://www.chateau-rambouillet.fr/en/

19 Senlis

Senlis
Senlis

Bemoeizucht met de charme van de Oude Wereld, ligt dit kleine historische stadje ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Parijs. Senlis was een belangrijke religieuze stad (de zien van een bisschop) van de 3e eeuw tot 1790. De oude stad wordt gedomineerd door de majestueuze Cathédrale Notre-Dame de Senlis, gebouwd tussen 1153 en 1184. Deze ontzagwekkende kathedraal vertegenwoordigt verschillende gotische stijlen, zoals het gebouw werd gerenoveerd in de 13e en 16e eeuw. De rijkelijk gebeeldhouwde hoofdpoort toont de triomf van de Maagd. Het prachtige interieur, daterend uit de 12e eeuw, is een van de vroegste gotische beuken in Frankrijk. In de buurt van de kathedraal zijn de overblijfselen van de stad Gallo-Romeinse muren en van de overblijfselen van een middeleeuws kasteel, de Château Royal. In het park van het Château Royal is het Musée de la Vénerie (Jachtmuseum), dat de kunst en geschiedenis van de jacht illustreert; het museum toont wapens, kostuums, jachthoorns en trofeeën. Aan de westelijke rand van de stad zijn de overblijfselen van een oude Romeinse amfitheater.

Aanbevolen: