Logo yachtinglog.com

Madhya Pradesh: Taste of goddelijkheid

Madhya Pradesh: Taste of goddelijkheid
Madhya Pradesh: Taste of goddelijkheid

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Madhya Pradesh: Taste of goddelijkheid

Video: Madhya Pradesh: Taste of goddelijkheid
Video: Khana Gana: The taste of Madhya Pradesh - Part 1 2023, Oktober
Anonim

Madhya Pradesh staat bekend om zijn prachtige tempels, hun architectuur en om het allemaal de sereniteit te bieden die ze bieden. Om een voorproefje te krijgen van de goddelijkheid die de staat te bieden heeft, lees verder.

Khajuraho-tempels, Madhya Pradesh (foto door ruffin_ready)
Khajuraho-tempels, Madhya Pradesh (foto door ruffin_ready)

Als een dun blauw lint volgt de Narmada de geografische helft van India. Ze is geboren in Amarkantak, het uiterste oosten van Madhya Pradesh, en is een rivier die wordt gepersonifieerd als een godin. Het pelgrimspad begint zo nederig als de rivier zelf bij de witgekalkte tempels van Amarkantak, de udgam sthan. Het onmogelijke wit van de torenspitsen van de tempel is een prozaïsche emulatie van de Himalaya-pieken, zoals de naam ervan, Barfaana Mandir. Narmada breidt een belofte van bevrijding uit, en pelgrims achtervolgen haar tot zij in de zee afvloeit. Haar rivieroevers in Mandla, in de buurt van de Budhi Maata-tempel, floreren als een mini-bedevaart. In haar loop bij Jabalpur, terwijl ze in de duizelingwekkende draaikolken van Dhuandhar valt, schrijft ze een waterig doolhof in de dolomietkliffen van Bhedaghat. Hier, in de Panchvati ghat, wordt ze diep vereerd in een atmosferische aarti als Ma Reva. In de omgeving is de Mandapur-tempel. Gebouwd door de Kalchuris in de tiende eeuw, omvat de cirkelvormige omheining beeldhouwwerken van tantrische yogini's. Dat zijn slechts enkele van de tempels in Madhya Pradesh. Ja, er zijn er meer.

De Shaivite heiligdommen van Pachmarhi zijn verborgen in de kloven bovenop Chauragarh, maar op Mahashivratri komen de heuvels van Mahadeo tot leven en worden yatris, die grote aantallen tronen draagt, naar de Jata Shankar-tempel getrokken. De nabijgelegen grotten worden verondersteld te zijn bewoond door de helden van Mahabharata tijdens hun iconische ballingschap.

Omkareshwar, een eiland dat lijkt op het hindoesymbool 'Om', is een van de twaalf jyotrilingams die generaties pelgrims tekenen. Onder de witte shikhara van de Omkar Mandhata, regeert Shiva oppermachtig in zijn verschillende attributen binnen de tempel met vijf niveaus. Na een ritueel bad in de Narmada zoeken pelgrims de zegen van Shiva en volgen ze het pad van de parikrama, om het eiland rond te lopen, heiligdommen te bezoeken en de Triveni Sangam, een gunstige samenvloeiing van baden. Verder naar het westen van Omkareshwar, wordt Maheshwar geïdentificeerd als een hoofdstad en wordt vermeld in de epische Mahabharata als Mahishmati. Uitkijkend over de Narmada loopt de brede trap van het rivierfront door de honingkleurige façade naar de binnenplaats van het Holkar-paleis, geflankeerd door twee 18e-eeuwse tempels met sierlijke reliëfs.

De Omkareshwar Ghat, Madhya Pradesh
De Omkareshwar Ghat, Madhya Pradesh

Ujjain is een van de zeven heiligste bedevaarten van India, waar de Kumbh Mela om de 12 jaar langs de vastgelopen waterkant van de Shipra-rivier wordt gehouden. Dichter Kalidasa omvat ook Ujjain in zijn lyrische opus, Meghadootam, de cloudboodschapper. In de schemering, de verlichte tempels die afdrijven in wierook en de stroom van het leven langs de Ram Ghat, maakt het zicht tijdloos. Bij Ujjains belangrijkste monument, Mahakaleshwar-tempel, stromen pelgrims lange rijen om een glimp op te vangen van de ondergrondse Jyotirlingam, op het zuiden gericht en beschouwd als een van de krachtigste van de 12 zelf gemanifesteerde Shivlingams. Op enige afstand wordt aangenomen dat de Harsiddhi Mandir de plek is waar de elleboog van Parvati viel, terwijl hij door Shiva werd gedragen door de brandstapel van Sati, waardoor het centraal stond bij de devi-aanbidding.

Kumbh Mela in Ujjain, Madhya Pradesh
Kumbh Mela in Ujjain, Madhya Pradesh

Chitrakoot in de noordelijke Vindhya-reeks van Madhya Pradesh, is een belangrijke Vaisnavite-bedevaart die rijk is aan uitgestrekte gebieden van naburige wouden waar Rama zijn dagen in ballingschap heeft geleefd. De schilderachtige tempels in Ramghat, langs de oevers van de Mandakini, bloeien in de folklore uit de Ramayana - Bharat Milap-tempel en markeren de plaats waar Bharat Rama overhaalde om naar Ayodhya terug te keren, en Janaki Kund, stroomopwaarts van Mandakini, suggereert dat Sita hier tijdens de verbanning. Een zeldzaam afgodsbeeld van vijf gezichten Hanuman, de aap-God, zit in de schoot van stromen van stromen bij Hanuman Dhara begiftigd met fabels. Een andere mythe gedijt te midden van dichte bossen nabij Sati Anusuya Ashrama van drie broers die gereïncarneerd zijn als de hoogste triade van het hindoeïsme - Brahma, Vishnu en Mahesh.

Van Kshitiz

Over de auteur

Kshitiz houdt van reizen, lezen en schrijven. En ja, tweede liefde: theater.

Aanbevolen: