Logo yachtinglog.com

11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem

Inhoudsopgave:

11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem
11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem

Video: 11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem
Video: Top 10 Haarlemse Attracties | Haarlem Reizen | Haarlem Nederland 2023, Oktober
Anonim

Hoofdstad van de provincie Noord-Holland, Haarlem, ligt tussen Amsterdam en de Noordzee, op slechts zeven kilometer van de kust aan de kleine rivier de Spaarne, de bron van de bijnaam van de stad, "Spaarnestad." Dit typisch Nederlandse stadje ligt aan de noordelijke grens van de Bollenstreek, een beroemd bloembollengebied dat tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen produceert. De stad heeft een lange geschiedenis. Van de 11e tot de 13e eeuw was Haarlem de zetel van de graven van Holland en ontving het stadsstatuut in 1245, waarmee het de op één na oudste stad in het Nederlandse kerngebied werd. In de 17e eeuw was de stad het toneel van grote artistieke activiteit en de verblijfplaats van vele schilders, waaronder Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Philips Wouwerman en Adriaen van Ostade. Dit rijke culturele erfgoed leeft nog steeds voort en het Frans Hals Museum is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Zie ook: Waar te verblijven in Haarlem

1 De Grote Kerk: St.-Bavokerk

De Grote Kerk: St.-Bavokerk
De Grote Kerk: St.-Bavokerk

In het hart van de Grote Markt, het belangrijkste stadsplein van Haarlem, is de Grote Kerk (St.-Bavokerk) het meest opvallende gebouw van de stad. Deze laatgotische kruisvormige basiliek, die nu 140 meter lang wordt met zijn slanke toren van 40 meter, werd in de 14e eeuw met de bouw van het koor gestart, terwijl de kruisbeuken in het midden van de 15e eeuw werden toegevoegd. Interieur hoogtepunten zijn de rijke meubels die dateren van vóór de Reformatie, waaronder het koor en de lessenaar uit 1499, de prachtig gesneden koorstoelen uit 1512 en het koperen koorscherm uit 1509. Voor de voormalige kapel van de zeemansgilde hangen drie modellen van Nederlandse oorlogsschepen, terwijl de pieren onder de toren en in het koor zijn bedekt met 15e en 16e-eeuwse schilderijen met symbolen van de apostelen, de gilden en de kerkleer.

De echte ster van de kathedraal is echter beroemd Müller orgel, beschouwd als een van de grootste dergelijke instrumenten in de wereld voor zijn toon en decoratie. Gebouwd door Christian Müller in 1738, het heeft drie handleidingen, 68 stops en 5000 pijpen, waarvan de grootste 10 meter lang is met een diameter van 40 centimeter. Onder degenen die het orgel hebben gespeeld zijn Händel en Mozart. Voor een onvergetelijke ervaring, probeer je bezoek te laten samenvallen met een van de reguliere orgelrecitals van de kerk.

Adres: Grote Markt 22, 2011 RD Haarlem

Haarlem's St Bavokerk Map
Haarlem's St Bavokerk Map

2 Het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum StanTheCaddy / gemodificeerde foto
Het Frans Hals Museum StanTheCaddy / gemodificeerde foto

Het Frans Hals Museum, opgericht in 1913 in een van de belangrijkste historische gebouwen van Haarlem, het 17e-eeuwse Oude Herenhuis (Oude Mannenhuis), is een van de toonaangevende kunstgaleries van Nederland. Het museum richt zich op het werk van de Haarlem Academie, een groep kunstenaars opgericht door Frans Hals in de jaren 1600. Het museum heeft 's werelds grootste verzameling werken van Hals, waaronder vijf van zijn grote schuttersstukken. Deze grote doeken tonen zijn genie voor het vastleggen van een moment en het tot leven brengen in elk van de gezichten.

Andere hoogtepunten zijn werken gerelateerd aan de scherpschuttersgilden, bedrijven van vrijwilligers van de meer welvarende burgers van de stad die zich zouden verenigen om een civiele militie te vormen. De collectie bevat ook 17e-eeuwse portretten en landschappen, samen met een verzameling moderne en hedendaagse kunst, waaronder schilderijen, sculpturen, textiel, keramiek en grafische kunst van kunstenaars uit Haarlem en de omgeving.

Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Officiële site: www.franshalsmuseum.nl/en/

3 Het oude stadhuis

Het oude stadhuis
Het oude stadhuis

Staand tegenover de Grote Kerk is het Stadhuis, waarvan de oudste delen dateren uit 1250. Recentere functies, zoals de buitentrap, de noordvleugel en de neoklassieke façade, werden toegevoegd in de 17e eeuw. De toren, het grootste monument en embleem van Haarlem, werd herbouwd op basis van oorspronkelijke plannen in 1913 (de oorspronkelijke bel gaat nog steeds aan het begin van raadsvergaderingen). Het interieur is ook van belang en omvat tal van mooie schilderijen, relikwieën en souvenirs, samen met mooie houtsnijwerk (rondleidingen zijn beschikbaar).

Adres: Grote Markt 2, 2011 RD Haarlem

4 Teylers Museum

Teylers Museum
Teylers Museum

Het Teylers Museum, het oudste museum in Nederland, werd in 1778 opgericht nadat zijn naamgenoot, een rijke handelaar in doek en zijde, zijn vermogen naliet om een etablissement te bouwen om de ontwikkeling van kunst en wetenschap te illustreren. Een van de slechts vier van dergelijke musea in Europa - zijn tijdgenoten bevinden zich in Oxford, Londen en Parijs - het museum heeft een uitgebreide kunstcollectie, met tal van tekeningen en foto's van vroege Nederlandse meesters. Andere belangrijke werken zijn figuurstudies voor de Sixtijnse kapel van Michelangelo, tekeningen van Raphael en een uitstekende verzameling wetenschappelijke instrumenten, mineralen en fossielen. Van bijzonder belang is de prachtige Oval Room, ontworpen als een plek voor onderzoek en studie en waar ooit wetenschappelijke experimenten werden uitgevoerd. Er zijn rondleidingen in het Engels beschikbaar. Ook interessant is het aangrenzende Weigh House (Waag), opgericht in 1598 en in gebruik tot 1915.

Adres: Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Officiële site: www.teylersmuseum.nl/en/visiting-the-museum?set_language=en

5 Amsterdamse Poort

Amsterdamse Poort
Amsterdamse Poort

Een van de meest pittoreske hoekjes van Haarlem ligt rond de Bakenessergracht, waar enkele van de oudste en meest spectaculaire gebouwen van de stad te vinden zijn. Vooral mooi is Hofje van Bakenes, een prachtig klein hofje uit 1395 dat beroemd is om zijn cryptische rijm (let op de plaquette boven de ingang).Aan het einde van de Bakenessergracht ligt de rivier de Binnen Spaarne, hier via een aantrekkelijke oude ophaalbrug overgestoken, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de Amsterdamse Poort, de enige overgebleven stadspoort van Haarlem. Gebouwd in het begin van de 14e eeuw en een nationaal monument, het wordt geflankeerd door twee achthoekige torens en twee ronde torens, evenals overblijfselen van de oude stadsmuren.

Adres: Amsterdamsevaart, Haarlem

6 Proveniershuis

Proveniershuis
Proveniershuis

In de Grote Houtstraat, Proveniershuis is een verzameling van mooie oude gebouwen uit de 17e en 18e eeuw die ooit een doorsnede van de stad folk, van nonnen en priesters tot kooplieden en gepensioneerde gildeleden gehuisvest. Tegenwoordig is het een prachtig gebied om rond te slenteren terwijl je de sfeer opsnuift en de zijstraten verkent die wegtrekken in de vele stille hoekjes en gaten van de stad, inclusief naar de vele oude godshuizen waar de armere burgers ooit leefden.

Adres: Grote Houtstraat, Haarlem

7 De Grote Markt en de oude stad

Vleeshal Floris Looijesteijn / gefotografeerd
Vleeshal Floris Looijesteijn / gefotografeerd

Naast de locatie van veel van de belangrijkste toeristische attracties van de stad - waaronder de Stadhuis en Grote Kerk - De Grote Markt van Haarlem herbergt een aantal andere prachtige bezienswaardigheden en een bezoek hier is een van de meest populaire dingen om te doen. Hoogtepunten zijn onder meer de Brinkmann-Passage, met zijn winkels en restaurants, en de oude Wachthuis (Hoofdwacht), een van de oudste gebouwen in Haarlem en opmerkelijk voor zijn gevel vanaf 1650. Maar de echte parel hier is de Vleeshalof Meat Hall. Het werd in 1603 gebouwd om zowel het gemeentelijk slachthuis als het slagersgilde te huisvesten. Het is het beste werk van de Noordelijke renaissancebeweging en is perfect bewaard gebleven als bijgebouw van de Frans Hals Museum. Ook van belang is het vishal, of Fish Hall (ook bezet door het Frans Hals Museum), opmerkelijk voor zijn rode en witte façade bekroond door prachtige siergevels. U kunt meer leren over deze charmante wijk en haar geschiedenis op een twee uur durende privéwandeling met een lokale gids.

8 De kathedraal van St. Bavo

De kathedraal van St. Bavo
De kathedraal van St. Bavo

De rooms-katholieke Sint-Baafskathedraal is een relatief recente kruisvormige basiliek met drie paden gebouwd tussen 1895 en 1906. Zo'n 100 meter lang, 42 meter breed en 60 meter hoog, is het een goed voorbeeld van de overgang in de kerkarchitectuur van traditioneel naar meer moderne ontwerpen. Hoogtepunten zijn onder meer de domschatkamer met zijn waardevolle zilveren liturgische gebruiksvoorwerpen en een reliekschrijn met de overblijfselen van de St. Bavo. Andere opvallende kenmerken zijn het mooie glas-in-loodramen, maar ook sculpturen en schilderijen van bekende Nederlandse kunstenaars. Ook van belang is het Willibrordorgel, gebouwd in 1923 met vier handleidingen en 75 registers (bekijk het schema voor periodieke orgelrecitals).

Adres: Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem

9 Nieuwe Kerk en Willem van Oranje

Nieuwe Kerk en Willem van Oranje Remon Rijper / fotomodificatie
Nieuwe Kerk en Willem van Oranje Remon Rijper / fotomodificatie

Nieuwe kerk van Haarlem (Nieuwe Kerk) werd gebouwd tussen 1645 en 1649, met een sierlijke renaissancetoren en klok uit 1795. Binnen in de kerk, let op het prachtige barokke graf van Willem van Oranje, gemaakt door Hendrick en Pieter de Keyser in 1614. Ook van belang in het aangrenzende kerkhof zijn de graven van schilders Jacob van Ruisdael en Philips Wouwerman.

Adres: Nieuwe Kerksplein 36, 2011 ZT Haarlem

10 Het Corrie ten Boom Museum

Hoewel het een van de kleinste attracties van de stad is, is het Corrie ten Boom Museum zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Haarlem. Opgedragen aan het leven van schrijver Corrie Ten Boom, doet het denken aan het Anne Frank Huis in Amsterdam en toont een typisch klein huis dat een belangrijke rol speelde in het verbergen van vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De focus van het museum - gelegen in de winkel die haar familie bezit - is het bestverkochte boek van Ten Boom, De schuilplaats, die levendig de gevaren weergeeft die gepaard gaan met het bieden van een veilige haven voor vluchtelingen (tragisch genoeg werd het gezin ontdekt en de meesten werden gedood voor het einde van de oorlog). Er zijn rondleidingen in het Engels beschikbaar.

Adres: Centrum, 2002 CE Haarlem

Officiële site: https://www.corrietenboom.com/en/home

11 De Adriaan Windmill

De Adriaan Windmill
De Adriaan Windmill

De molen van De Adriaan, gelegen aan de oevers van de rivier de Spaarne, is een getrouwe replica van de oorspronkelijke 1778 molen gebouwd op de fundamenten van een oude verdedigingstoren. Het origineel, dat tufsteen gemalen heeft tot een poeder dat werd gebruikt bij het maken van cement en dat later werd gebruikt om tabak en vervolgens maïs te malen, verbrand in 1932. Tijdens een tour van 45 minuten kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van de molen - en Haarlem - en zien hoe een windmolen werkt. Vanaf het uitkijkplatform kunt u genieten van een goed uitzicht op de rivier en de stad.

Adres: Papentorenvest 1, Haarlem

Officiële site: https://www.molenadriaan.nl

Waar te verblijven in Haarlem voor Sightseeing

Wij bevelen deze handige hotels in Haarlem aan, dicht bij topattracties zoals de Grote Kerk en het Frans Hals Museum:

 • Carlton Square Hotel: 4-sterrenhotel, tegenover een park, stijlvol design, ruime kamers, ondergrondse parkeergarage.

 • Hotel Lion D'or: middenklasse prijs, in de buurt van het trein- en busstation, moderne inrichting, vriendelijk personeel.
 • Amrath Grand Hotel Frans Hals: betaalbare prijzen, fantastische locatie, geweldige service, wenteltrap, goed ingerichte kamers.
 • Ambassador City Centre Hotel: voordelige tarieven, centrale locatie, moderne kamers, lobby gevuld met antieke klokken.
 • Meer Must-See bestemmingen in de buurt van Haarlem

  Haarlem ligt aan de Noordzee, niet ver van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. In het zuiden liggen de steden Leiden, Den Haag en Rotterdam dicht bij elkaar.Net ten noorden van Rotterdam ligt het porseleincentrum van Delft, en ten zuidoosten van Rotterdam ligt Eindhoven, vol met kunstmusea en historische gebouwen. Dichter bij Haarlem, naar het zuidoosten, is de vierde stad van het land, Utrecht, en daarbuiten, Arnhem ligt aan de oevers van de rivier de Rijn. Ten noorden van Arnhem ligt Nationaal Park de Hoge Veluwe, met de voortreffelijke collectie werken van Vincent van Gogh van het Kröller-Müller Museum.

  Haarlem kaart - Attracties
  Haarlem kaart - Attracties

  Aanbevolen: