Logo yachtinglog.com

10 beste toeristische attracties in Aarhus en eenvoudige dagtochten

Inhoudsopgave:

10 beste toeristische attracties in Aarhus en eenvoudige dagtochten
10 beste toeristische attracties in Aarhus en eenvoudige dagtochten

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 10 beste toeristische attracties in Aarhus en eenvoudige dagtochten

Video: 10 beste toeristische attracties in Aarhus en eenvoudige dagtochten
Video: DANISH CITY OF AARHUS: TOP 10 THINGS TO DO! - TRAVEL GUIDE 2022 2023, Oktober
Anonim

De op een na grootste stad van Denemarken, Aarhus (of Århus), ligt aan de oostkust van Jutland, waar de Aarhus Å de pittoreske Aarhus-baai in stroomt. Voor het eerst genoemd in 928 AD als de zienswijze van een bisschop, ontving het zijn gemeentebestuur in 1441, en gedurende de middeleeuwen diende het als een belangrijk handels-, zeevaart- en viscentrum - een traditie die voortleeft vanwege de populariteit van het gebied bij sport vissers. Door de eeuwen heen heeft de handel in landbouwproducten zich verspreid naar Duitsland, Nederland en Noorwegen, en handelaars uit andere landen vestigden zich hier ook. De rijkdom die ze hebben helpen creëren is nog steeds zichtbaar in de vele goed bewaarde renaissancegebouwen rondom de stad. Nu een belangrijk cultureel centrum, beschikt Aarhus over een universiteit met belangrijke kunstfaciliteiten en musea, terwijl de levendige muziekscène folk, jazz, kamermuziek, operavoorstellingen en kerkconcerten omvat.

Zie ook: Waar te verblijven in Aarhus

1 ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Aarhus Kunstmuseum Michael Edson / fotomodificatie
ARoS Aarhus Kunstmuseum Michael Edson / fotomodificatie

Het ARoS Aarhus Kunstmuseum, een van de grootste kunstmusea van Europa, is gehuisvest in een indrukwekkend tien verdiepingen tellend gebouw dat zelf een kunstwerk is. Geopend in 2004, is ARoS (de oude Latijnse naam van de stad) nog steeds aan het evolueren met nieuwe functies en attracties die pas in 2011 zijn toegevoegd, toen de enorme cirkelvormige hemelwandeling Je regenboogpanorama open voor wereldwijde toejuiching. Het echte hoogtepunt van een bezoek is echter de geweldige verzameling van kunstwerken uit de Deense Gouden Eeuw (1770 tot 1900), het Deense modernisme (1900 tot de jaren 1960) en hedendaagse kunst. Daarna kun je wat eten in het café of restaurant van het hotel en een show, een lezing of een rondleiding volgen.

Adres: Aros Allé 2, 8000 Aarhus

Officiële site: https://www.aros.dk/

2 Editor's Pick The Old Town

De oude stad
De oude stad

De oude binnenstad (Den Gamle By) is een openluchtmuseum dat bestaat uit meer dan 75 historische gebouwen die uit heel Denemarken zijn verzameld, zijn ontmanteld en weer in Aarhus zijn samengebouwd om te worden bewaard. Deze opmerkelijke collectie dateert uit de 16e tot het begin van de 20e eeuw en is samengesteld alsof het echt een authentieke oude stad was, een effect versterkt door de prachtige oude huizen, winkels, werkplaatsen en windmolens. Hoogtepunten zijn onder meer het huis van de oude Burgemeester uit 1597, de thuisbasis van een mooie verzameling meubels; evenals een koopmanshuis; een paalhuis; een twee verdiepingen tellend stenen huis; en een opslagplaats. Het grootste gebouw is het majestueuze Coin Master's Mansion, een nieuwere "oude" toevoeging opgetrokken op de site in 2009. Een speelgoedmuseum, een textielmuseum en een historische muziekcollectie zijn ook de moeite waard, evenals het fietsenmuseum; apothekerswinkel (compleet met geneeskrachtige kruiden); en de workshops die ooit toebehoorden aan candlemakers, coopers en schoenmakers. Het museum heeft ook speciale tentoonstellingen van historische kostuums. Er zijn vijf restaurants en cafés op het terrein, sommige met traditionele, hartelijke gerechten.

Adres: Viborgvej 2, 8000 Aarhus C

Officiële site: www.dengamleby.dk/eng/den-gamle-by/

3 Het nieuwe Moesgård Museum

Het nieuwe Moesgård Museum
Het nieuwe Moesgård Museum

Een korte rit ten zuiden van Aarhus is het prachtige nieuwe Moesgård Museum. Gebouwd op het terrein van het herenhuis Moesgård waar het oorspronkelijke museum was gehuisvest, opende deze goed ontworpen attractie zich in het najaar van 2014 en biedt een uitgebreid verslag van de geschiedenis van Denemarken van de steentijd tot de vikingtijd. Een bijzondere attractie is de Grauballe-man (Grauballemann), een lijk dat meer dan 2000 jaar oud is en dat perfect bewaard is gebleven in een nabijgelegen moeras. In het openluchtgedeelte van het museum is een leuke prehistorische route (Oldtidssti) door het bos en de velden van het landgoed, langs reconstructies van prehistorische huizen en grafheuvels langs de weg.

Adres: Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg

Officiële site: www.moesgaardmuseum.dk/english

4 Aarhus kathedraal

Aarhus kathedraal
Aarhus kathedraal

De binnenstad van Aarhus bestaat uit een halve cirkel omsloten door een ringweg (Ringgade), en in het hart ligt de Grote Markt (Store Torv) waarin de kathedraal van Aarhus (Sankt Clemens Kirke) staat, gewijd aan St. Clement. Terwijl de oorspronkelijke structuur begon in de 12e eeuw, dateert de huidige kerk grotendeels uit het begin van de 16e eeuw, met enkele romaanse kenmerken die nog steeds te vinden zijn in de buitenmuren (de kapellen aan de oostkant van de transepten dateren ook uit deze tijd). De huidige façade met zijn enkele toren en ankermotief dateert uit dezelfde periode. Hoogtepunten van het prachtig heldere interieur zijn het gevleugelde altaar uit 1497 met zijn rijke verzameling figuren, samen met de prachtig bewerkte 16e-eeuwse preekstoel, twee orgels en een lettertype. De gewelfschilderijen dateren uit de 15e eeuw en beelden St. Clement af als de patroonheilige van de kerk en Christus die in oordeel zit.

Adres: Kannikegade 12, 2 8000 Aarhus C

Officiële site: https://aarhusdomkirke.dk/english/

5 Stadhuis van Aarhus

Aarhus City Hall seier + seier / fotorotatie
Aarhus City Hall seier + seier / fotorotatie

Aan de zuidkant van het drukke Rådhus Plads staat het stadhuis (Rådhus), gebouwd in 1941 aan plannen van architecten Arne Jacobsen en Erik Moller en een van de weinige dergelijke gemeentelijke gebouwen ooit gebouwd in Denemarken. Geconfronteerd met Noors marmer, is het hoogtepunt van het gebouw de prachtige 60 meter hoge toren met prachtig uitzicht op de stad en de baai. Inwendige rondleidingen zijn een bezoek aan de Civic Hall, de Council Chamber en de Marriage Room, elk prachtig ontworpen en afgebakend met weelderige houten versieringen en accenten.Ook van belang is de nabijgelegen varkensfontein, of Grisebronden (het ziet er mooier uit dan het klinkt), en aan de voet van de toren van het stadhuis is een mooie fontein genaamd Agnes en de waterdrager.

Adres: Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus

6 Viking Museum and Festival

Viking Museum and Festival
Viking Museum and Festival

In de kelder van een grote bank, bestaat het Vikingmuseum (Vikingemuseet) uit verzamelingen gebaseerd op de ontdekkingen van bouwers bij het uitgraven van de fundamenten van de bank in de jaren zestig. Het museum schetst een fascinerend beeld van de Vikinggemeenschap die Aarhus zo'n duizend jaar of meer geleden tot thuis heeft gemaakt. Hoogtepunten zijn overblijfselen van de wallen die ooit de nederzetting omringen, een reconstructie van een typisch huis uit de Viking-periode en oude gereedschappen. Probeer uw bezoek te plannen om samen te vallen met de beroemde Viking Moot op het strand van Moesgård evenement, een fascinerend weekend in juli dat potentiële Vikingen uit heel Europa aantrekt om te delen in de cultuur en kennis van deze fascinerende periode van de Deense geschiedenis. Hoogtepunten zijn gevechts-re-enactments en displays van paard: rijden, samen met de traditionele Viking botenbouw en varende displays.

Adres: Skt Clemens Torv 6, 8000 Aarhus

Officiële site: www.moesgaardmuseum.dk/vikingemuseet/about-the-viking-museum/

7 De kerk van onze lieve vrouw

Gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw, maakte de kerk van Onze Lieve Vrouw (Vor Frue Kirke) oorspronkelijk deel uit van een Dominicaanse priorij en is nog steeds een van de grootste kerken in Denemarken. Nu een puur gotisch gebouw, het bevat vele mooie fresco's en een prachtig altaarstuk daterend uit 1520. Van bijzonder belang is een nog oudere kerk ontdekt tijdens opgravingen in 1955. Deze kleine stenen kerk dateert uit het midden van de 11e eeuw en is zorgvuldig gerestaureerd en kan worden gezien bij een bezoek aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw. Ook van belang is het Chapterhouse, opgedragen als een kerk en opmerkelijk voor zijn middeleeuwse muurschilderingen.

Adres: Vestergade 21, 8000 Århus C

8 Aarhus botanische tuinen

Aarhus botanische tuinen
Aarhus botanische tuinen

Aarhus Botanical Garden (Botanisk Have) werd opgericht in 1875 en beslaat een indrukwekkende 53 hectare. Hoogtepunten zijn de grote broeikassen met subtropische planten uit de hele wereld, onlangs gerenoveerd met de toevoeging van een grote tropische koepel. De tuinen bieden een verscheidenheid aan leuke zomerprogramma's voor kinderen, evenals concerten en shows in het amfitheater op het terrein. Het is ook een aangename plek voor een wandeling of een picknick, met tal van paden, twee kleine meren en veel open groene ruimte.

Adres: Møllevejen 10, DK-8000 Århus

9 Paleis en park van Marselisborg

Paleis en park van Marselisborg
Paleis en park van Marselisborg

Paleis Marselisborg (Slot Marselisborg), gebouwd in 1902 als een geschenk van het Deense volk, is sindsdien de zomerresidentie van de Deense royalty's geweest. Als de koningin en haar familie in residentie zijn, vindt de wisseling van de wacht elke dag om twaalf uur plaats en is het een bezienswaardigheid die de moeite van het bekijken waard is. Hoewel het paleis zelf niet toegankelijk is voor het publiek, zijn de omliggende tuinen en parken er wel. Hoogtepunten van een bezoek aan dit 32-hectare grote park zijn de grote grasvelden met hun vele beelden en vijvers, evenals bloeiende rozen- en kruidentuinen. Ook van belang is het nabijgelegen herdenkingspark (Marselisborg Mindepark), aangelegd ter nagedachtenis van de Denen die in WWI zijn gesneuveld.

Adres: Kongevejen 100, 8000 Aarhus C

10 Kvindemuseet: The Women's Museum

Het Vrouwenmuseum (Kvindemuseet) in Aarhus, opgericht in 1982, is een belangrijke en unieke faciliteit die speciaal is ontworpen om kennis en informatie te verzamelen en te behouden met betrekking tot de levens van vrouwen in het land en hun rol in maatschappij en cultuur. Hoogtepunten van deze onderzoeksgerichte faciliteit zijn exposities en displays die zich richten op historische en actuele thema's, waaronder vrouwenrollen op de werkplek, thuis en in de kunst. De exposities verkennen ook de veranderende houding van de samenleving door de eeuwen heen.

Adres: Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus

Officiële site: https://kvindemuseet.dk

Waar te verblijven in Aarhus voor Sightseeing

We raden deze geweldige hotels in Aarhus aan met gemakkelijke toegang tot de toplocaties in het stadscentrum:

 • Villa Provence: luxe boetiekhotel, mooie binnenplaats, heerlijk ontbijt, Provençaalse inrichting, individueel ingerichte kamers.

 • Scandic Aarhus City: mid-range prijzen, moderne inrichting, uitstekend ontbijtbuffet inbegrepen, fietsverhuur.
 • Hotel Oasia Aarhus: driesterrenhotel, vlakbij het treinstation, moderne stijl, gratis koffie.
 • Zleep Hotel Aarhus: budgethotel, buitenwijk van de stad, familiekamers, gratis parkeren.
 • Dagtochten vanuit Aarhus

  Kasteel Rosenholm David Huang / gemodificeerde foto
  Kasteel Rosenholm David Huang / gemodificeerde foto

  Hoewel er geen tekort is aan dingen om te zien en te doen in Aarhus, wacht er buiten de stad veel plezier. Als u met kinderen reist, is een must-see Tivoli Friheden (Tivoli Freedom), een themapark dat ook dient als locatie voor concerten. Ook een bezoek waard is Kasteel Rosenholm, een prachtig 16e-eeuws Renaissance-gebouw dat al meer dan 400 jaar in handen is van dezelfde familie. Hoogtepunten zijn onder meer de vele mooi ingerichte kamers, gedecoreerd met schilderijen en wandtapijten, evenals een meer en een renaissancistisch paviljoen in het park. Een andere historische bezienswaardigheid die de moeite van het bezoeken waard is, is de beroemde kerk in Thorsager, de enige overgebleven kerk van Jutland Ronde kerk. Delen van dit gebouw met twee verdiepingen dateren uit het begin van de 13e eeuw. Het bovenste verhaal is toegankelijk via een oude wenteltrap en werd ooit gebruikt als een galerij voor lokale adel.

  Arhus Kaart - Attracties
  Arhus Kaart - Attracties

  Aanbevolen: