Logo yachtinglog.com

Madhya Pradesh: cultuur, winkelen en avontuur

Madhya Pradesh: cultuur, winkelen en avontuur
Madhya Pradesh: cultuur, winkelen en avontuur

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Madhya Pradesh: cultuur, winkelen en avontuur

Video: Madhya Pradesh: cultuur, winkelen en avontuur
Video: Advance kirana store || call 9999076864 for furniture order || kirana shop rack design || rack image 2023, Oktober
Anonim

Madhya Pradesh is een van die plaatsen in het land die niet alleen beroemd zijn om zijn tastbare aanbod, maar ook om wat er in de kern ligt. Nog steeds niet duidelijk waar ik het over heb. Lees verder.

Kunst en cultuur

De geïsoleerde stammenriemen van Madhya Pradesh, die nooit echt centraal stonden in de oorlogsbelangrijke geschiedenis, zorgden ervoor dat hun ambachten eeuwenlang konden overleven. Sinds de oudheid creëerden de door stammen gedomineerde gebieden van Bastar, Mandla, Jhabua, Hoshangabad en Dhar objecten van utilitaire kunst die de rituelen en cultuur documenteren. Een eenvoudig, getraceerd overzicht van een godheid op de muur getrokken om kwade geesten af te weren, vormde de basis voor hun rauwe creativiteit. Net als indrukken van een revivalistische beschaving, worden deze conventies, geproduceerd door de adivasis die hun wereldbeelden symboliseert vanuit een ander perspectief, alom geprezen. Zelfs vandaag trekken de Bhils-mandana - gunstige motieven geïnspireerd door kosmische illustraties - op de vloer met rijstpasta en kleurpoeder, en de Bhilala-stammen verbeelden mythische verhalen met felle kleuren in hun Pithora-schilderijen.

Terracota-artefacten
Terracota-artefacten

De wijk Bastar heeft een rijke traditie van handgemaakt metaalwerk. Het bell-metaal is geslagen en gesmeed, en neemt vormen aan die op een paard of een uil lijken; de geïnspireerde intentie van het kunstenaarssmokkel, terwijl hij draait, opwarmt en opwarmt in kieskeurige spontaniteit, wordt onthuld in de conclusie. Thema's zijn plaatselijke goden, gewapende soldaten en dieren in rustieke charme. Een andere vorm van metaalwerk die van hol gegoten artefacten, gegoten in vrije ontwerpen en geproduceerd door het oude proces van verloren was staat bekend als dhokra.

Ujjain staat bekend om het maken van artikelen in papier-mache. Dit eeuwenoude handwerk werd uitgedrukt in objecten zoals vazen en beeldjes, en naarmate het zich geleidelijk ontwikkelde, raakten ambachtslieden uit Gwalior en Bhopal verloofd met het maken van prachtige stukken vogels en decoratieve panelen die hun weg gevonden hebben in veel huizen. Bhopal is ook beroemd om zari-werk dat voornamelijk wordt beoefend sinds de dagen van de Mughal-heerschappij. De keizers en hun koninklijk gevolg deden deze met goud en zilver geborduurde kleding aan, versierd met motieven van pauwen en lotussen. De labyrintische steegjes van Bhopal zijn gevuld met zari-werk aan tassen, jutti's en sarees, vaak gecombineerd met spiegelwerk. Net als metaal en papier-maché, maken handgemaakte bamboe en riet ook deel uit van de traditionele kunst van de staat. Lederen speelgoeddieren, een specialiteit van Indore, is overal in de staat te vinden. Om meer te weten te komen over wat de staat te bieden heeft als resultaat van alle bovengenoemde dingen, bekijk Madhya Pradesh reisgids pagina.

Boodschappen doen

In heel Madhya Pradesh staan de door de overheid gerunde emporia Mrignayananni bekend om hun textielproducten en tribale ornamenten, maar winkelen in de oude charme van steegjes is een ongewone ervaring. De staat was in de oudheid een beroemd weefcentrum, waarvan de ambachtslieden de fijnste weeftjes van mousseline hebben voortgebracht. Deze traditie leeft nog steeds in de delicate weefsels van Chanderi en Maheshwari sarees. Maheshwar, in de buurt van Indore staat bekend om Maheshwari-weefsels, gepromoot sinds de prinselijke dagen van Rani Ahilyabai Holkar. De Maheshwari Saree, meestal van zijde en katoen in een delicate melange, heeft een patroon met een patroon of in kleine ruitjes omzoomd met een complimenterende kleur. Chanderi is ook buitengewoon goed, maar met een meer verfijnde rand geweven in ingewikkelde motieven. Het afdrukken van handblokken van Madhya Pradesh maakt deel uit van haar rijke erfgoed, met natuurlijke kleurstoffen zoals wortels van indigo en kurkuma. De regio Malwa staat bekend om het afdrukken van handblokken op katoen, en Ujjain heeft grote gemeenschappen die gespecialiseerd zijn in odhnis en quilts.

Textiel met handafdrukken
Textiel met handafdrukken

Deze gedrukte quilts waren bekend in het hof van keizer Akbar. De Bagh-print, die zijn naam ontleent aan een stamdorp in het Dhar-district, wordt geprezen om zijn tonale en driedimensionale kwaliteiten in rood en zwart. De printers, Chhippas genaamd, gebruiken plantaardige kleurstoffen die het rood uit de vlezige wortels van Madder halen (Rubia tinctoria) en ze bereiden zwart van het mengen van tamarindezaad met ijzersulfaat. Oorspronkelijk werden de diep uitgesneden blokken op katoen gestempeld maar met een bredere aantrekkingskracht worden tussar en crêpe-zijde nu gebruikt voor de bloemen- en geometrische patronen. Om meer te weten, bekijk de verschillende winkelmogelijkheden in Madhya Pradesh.

Avontuur:

In overeenstemming met de tijdswisseling is Madhya Pradesh in opkomst als een bestemming voor avontuurlijk toerisme. Als je de adrenalinekick in de wildernis van Kanha en Bandavgarh niet kunt ontkennen, is de spanning even opwindend op de onbenutte locaties. Pachmarhi is een hotspot voor beginners om te parasailen op zijn zachte en open terrein en de ideale uitvalsbasis voor trekking. Toeristenpromotors hebben hun ante vergroot en verkopen het Pachmarhi hill-station-pakket met een trekking naar de herfst van Duchess en abseilen. De Satpura-berg bestaat uit wandelen van de grotten van Pandav naar Dhoopgarh, het hoogste punt van Pachmarhi, over beboste heuvels en watervallen.

Pachmarhi-vallei (foto door Abhayashok)
Pachmarhi-vallei (foto door Abhayashok)

Hoewel het Maikal-gebergte rond Amarkantak ideaal is voor bergsporten, zijn het ongerepte bos van het Achanakmar-biosfeerreservaat en de randen perfect voor jungletochten en natuurwandelingen. De glinsterende marmeren rotsen van Bhedaghat bij Jabalpur zijn een perfecte reden om een boottocht langs de Narmada te maken. Plan hier een nachtcruise - de volle maan transformeert de sprankelende kalksteen en de glinsterende rivier in een magische ervaring. Naast Orchha's adembenemende cenotaven, die langs de Bundela chattris stromen, is de Betwa ideaal voor raften op de rivier. De ervaring is misschien niet voor mensen die op zoek zijn naar een graad, maar langzaam afdrijven langs de achtergrond van stille monumenten is dromerig.

Van Kshitiz

Over de auteur

Kshitiz houdt van reizen, lezen en schrijven. En ja, tweede liefde: theater.

Aanbevolen: