Logo yachtinglog.com

Malediven - Atol - vol met avontuur

Malediven - Atol - vol met avontuur
Malediven - Atol - vol met avontuur

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Malediven - Atol - vol met avontuur

Video: Malediven - Atol - vol met avontuur
Video: Atoll Dreaming - A Maldives Surfing Adventure 2023, Oktober
Anonim

Hierna volgt het verslag van mijn geweldige reis naar de Malediven. Vertrouw me als ik zeg, het was geweldig! En ik zal uitleggen wat een atol is. Lees verder.


Toen het vliegtuig vanuit Trivandrum vertrok, besefte ik dat ik mijn zonnebril achterover had gelaten in het Bengaluru-hotel. Het soort van in het oog springende overbelichting waar ik naar op weg was, had bescherming nodig voor de ogen bijna net zo lang als de zon op was. Het is tamelijk verbazingwekkend hoe deze piloten naar de open lucht vertrekken met de eindeloze oceaan beneden met een kompas als gids, want tegen de tijd dat je door een paar leesbare leeslampjes bent gekeken en je bent gaan zitten, begint het vliegtuig hoogte te verliezen en het is tijd om te landen. Veertig minuten, en de blauwe verte onder begon te veranderen met de torquoise atollen van verschillende vormen die overal in de oceaan beneden opkwamen. Zonnebrillen of niet, het zicht was adembenemend. Op de evenaar, op bijna een steenworp afstand van de zuidwestelijke rand van ons land, rusten 1190 eilanden, waarvan 200 bewoond, mooi gebeeldhouwd door de natuur, maar langzaam gaan ze onder de zee door met het passeren van de tijd als het zeeniveau stijgt.

Luchtmening van een toevluchteiland, de Maldiven
Luchtmening van een toevluchteiland, de MaldivenMalediven is een van die zeldzame, exotische paradijzen op aarde die snel verdwijnt en er is niet veel wat de mensheid kan doen om het te redden. Dus, als je nog niet bent, probeer dan een bezoek te brengen aan deze ongelooflijke plek voordat het allemaal zo blauw is als de Indische Oceaan. Hulhule is het luchthaveneiland, waar het uiteinde van een niet zo lange landingsbaan meerdere malen per dag onder hoogwater onder water komt te staan. Dit ongelooflijke stuk land eindigt bijna voordat het begint. Piloten zijn uiterst voorzichtig, zeker, met hun landing wiskunde, en het is een traktatie voor passagiers met hun gezichten vastgelijmd aan de ramen om een brede hoek van het vliegveld en de zee vanaf hun stoel te krijgen. Hulhule naar Malé, de hoofdstad van de Malediven, ligt op 10 minuten met de speedboot. Malediven is een islamitisch land met strikte normen voor alcohol en dresscode, tenminste in Male. Met een bevolking van 1,40,000 is het een bruisende stad met een aantal mooie gebouwen, allemaal op een zanderig eiland dat in 30 minuten lopen te bereiken is. Malediven gaat niet alleen over zijn hoofdstad.

De echte Malediven bevinden zich op de afgelegen eilanden in de verschillende atollen. Een atol is een groep eilanden met een rif dat het bijna of volledig omsluit in een ringvormige lagune. Malediven heeft 26 van deze atollen, die allemaal natuurlijk zijn en verder zijn onderverdeeld in 20 administratieve. De werkelijke actie is in deze kleine eilanden waar alle luxe resorts zich bevinden. Eilanden met resorts worden geveild, de hoogste bieder krijgt het voor een periode van vijf jaar tot het volgende bod. De economie van het land is sterk afhankelijk van het toerisme, met een bijdrage van bijna 20 procent aan het bbp. De resorteilanden liggen verspreid over honderden kilometers en zijn bereikbaar met watervliegtuigen of watertaxi's zoals ze in de volksmond bekend staan, en speedboten. De meeste eilanden hebben watervilla's en strandbungalows. Dit zijn geen erg grote eilanden; je kunt ze in korte tijd te voet omcirkelen.

Luchtfoto van Male, hoofdstad van de Malediven (foto door Shahee Ilyas)
Luchtfoto van Male, hoofdstad van de Malediven (foto door Shahee Ilyas)

De luchthaventransfer brengt je naar een nabijgelegen aanlegsteiger, waar ik een rood en wit watervliegtuig en een glimlachende mannelijke bediende in korte broeken en sandalen tegenkomend op ons aantreffen. De man hielp de passagiers om op het wiebelige, zwevende vliegtuig te stappen. De piloot en zijn gezelschap zaten ook in korte broeken en sandalen, waarvan ik dacht dat het hun uniform was, een zeewaardig voertuig. Toen de deur dicht was, gingen de motoren op volle toeren draaien en in een mum van tijd waren we in de lucht. Binnen enkele minuten veranderde de scène in het vliegtuig en onder ons. Passagiers raakten vast aan hun ramen toen het water eronder veranderde van grijs in torquoise naar blauw en de show begon. Talloze atollen kwamen uit de zee op, alsof ze met de hand waren gemaakt, sommige met sprankelende lagunes ertussen. Kleine eilandjes braken uit met ontworpen watervallen in de zee. Onbewoonde eilanden met groen, en sommige met wit zand, kwamen langs. De landing op het water was nogal een hobbelige ervaring, maar de altijd lachende, in een korte broek geklede bemanning maakte het draaglijk. De zon buiten was zo equatoriaal als hij kon worden, en mijn nieuwe paar tinten leek een zegen. Een kleine boot wachtte ons op om ons naar ons resort te brengen dat eruitzag als een zwevend broodje uit de lucht. De watertaxi pier was een beetje ver van de pier van het belangrijkste resort in het midden van de lagune. De korte rit naar de pier van het resort was best vermakelijk met vliegende vissen die samen met de boot mee vlogen terwijl we vooruit reden. Met de uitgestrekte kristalheldere wateren rondom ons en de witte zandbodem zichtbaar vanaf de boot, wist ik dat ik in het paradijs was.

Een vloot van batterij-aangedreven buggy's kwam ons samen met onze bagage vanaf de steiger en vervoerde ons naar de receptie van het resort waar we met een koude handdoek en een welkom coconut drankje begroet waren. Houd bij het plannen van een reis naar de Malediven een paar dingen in gedachten. In de eerste plaats is het altijd raadzaam om een eiland in de buurt van de luchthaven te kiezen, naar uw smaak en wat u op de Malediven wilt doen. De speedboot transfers van de luchthaven of Male naar de vakantie-eilanden zijn vrij duur, en luchttaxi's nog meer.Tenzij u bent geboekt onder een niet-Maldivisch resort zoals de Taj of Hilton waar de deals all-inclusive of verpakt zijn, houd er tijdens het reserveren rekening mee dat u geen eten of drinken naar de eilanden mag vervoeren en dat u alles moet kopen, inclusief activiteiten, op de eilanden. Dus, probeer een all-inclusive deal te krijgen voor de beste aankopen met drie basics vooraf betaald - alle maaltijden, verblijf en luchthaventransfers.

Filitheyo Bar, Malediven (foto door MadMedea)
Filitheyo Bar, Malediven (foto door MadMedea)Vlak na het incheckproces namen de buggy's ons mee naar onze kamers. Als je in een strandbungalow verblijft, laten ze je meestal voor de deur vallen, anders loop je via de houten oprit naar de waterbungalows. De watervilla's zijn uniek in zijn soort. De meeste eilanden hebben watervilla's, maar ze variëren in design en luxe. De besten hebben een eigen overloopzwembad met dekken. De onze was zo'n villa in een rij van twintig. De hoofddeur komt uit op een vierkante woonkamer met glazen wanden en uitzicht op de helderblauwe oceaan. Geschikt voor royals, de slaapkamer heeft een rechthoekige centrale glazen vloer vanwaar u de oceaan beneden kunt zien. De privéterrassen bieden u volledige privacy met het overloopzwembad aan de zijkant en stalen trappen vanaf het dek brengen u rechtstreeks naar de lagune. Spring op elk moment in de middelhoge heldere oceaan en heb een bal met de scholen van het kleurrijke zeeleven die rondzwemmen. Ik was een tijdje sprakeloos. Het zand eronder was fijn en wit, de temperatuur van het water was perfect, het enige probleem was de felle zon, maar na een tijdje wen je eraan.

Service is uitstekend ondanks de afstand van de villa's van de belangrijkste roomservice hub of keuken. Zodra ik uit het water kwam, werden frisdranken en snacks geserveerd en tot mijn ongeloof vond ik de man die ons bediende vloeiend Bengaals spreken. Een meerderheid van het personeel in de resorts op de Malediven zijn afkomstig uit de districten West-Bengalen en Bangladesh. Syed Kamal, onze villabediende, vervulde ook de plicht om de mantaroggen te voeren en toeristen mee te nemen op nachtvissen. We weten dat oceaansondergangen dramatisch zijn, maar degenen hier zouden je betoveren. Het personeel is begrijpelijkerwijs onverschillig voor het zoals ze het elke dag zien. Maar voor ons was het droomachtig toen de zon onder de wolken aan de horizon begon te vallen. We besloten om na de zonsondergang over het strand te wandelen en liepen over de helling naar het strand. Daar zagen we Syed aan het werk, knielanden in water dat zich voedde tussen 20 enorme reuzenmanta's. Het uitzicht was adembenemend, en we kwamen erachter dat de wezens volledig ongevaarlijk zijn en al jaren rond dezelfde tijd van de dag naar de plek zijn gekomen. Het weer in de Maldiven is het ene moment helder en zonnig en de volgende keer onaangetast regen, hoewel het daglicht niet veel schommelt gedurende het hele jaar. Een barbecue bij het zwembad op ons eigen terras wachtte ons toen we terug kwamen. Syed had met een hulpje de mooie avond georganiseerd met onze keuze aan wijn en champagne. Afgezien van de reguliere kip en vlees waren lam, coquilles, inktvissen, kreeften en verschillende andere zeevissen op de grill. De lucht schraapte in een tijdje terwijl we de avond doorliepen. We hebben de komende dagen prachtige dingen gedaan, waaronder een visreis bij zonsondergang. We verlieten de steiger rond 17.00 uur en vertrokken in een open boot met ongeveer acht mensen erin. Na ongeveer 30 minuten lieten we het anker vallen om te gaan vissen. We hebben een lijn met een haak met aas en een klein gewicht dat we in de oceaan hebben laten vallen.

Malediven Roervis (foto door Uxbona)
Malediven Roervis (foto door Uxbona)Om te beginnen werd het aas net van de haak geplukt, en we verloren nogal wat haken omdat ze vast kwamen te zitten in de zeebodem. Maar toen het donkerder begon te worden, begonnen mensen vissen omhoog te trekken. We zijn erin geslaagd om de grootste in de visgroep te vangen - een mooie, grote rode snapper. Om ongeveer 20.00 uur kwamen we terug naar het eiland voor het diner, waar de grote vis werd gegrild en geserveerd met wat salade en drankjes. Het andere ding dat we onszelf durfden te doen was snorkelen in de lagune en leren duiken op een nabijgelegen duiklocatie dat de resort-instructeur ons nam. Veel luieren en vredig dobberen is wat we uiteindelijk deden, en de uitstekende Maldivische keuken niet missen. Fietsen waren beschikbaar om rond het resort te rijden maar wandelen was meer plezier. Malediven haalt het beste uit de mooie kant van moeder aarde, zelfs als u zich nestelt in de schoot van door de mens gemaakte luxe. Ervaar het voordat het allemaal onder de golven door gaat.

Navigator: Vang een trein of vlucht naar Trivandrum of Cochin. Vanaf hier een vlucht naar Hulhule. Bij aankomst krijgt u een visum van 30 dagen. Vooraf reserveren is noodzakelijk voor eilandresorts.

Van Kshitiz

Over de auteur

Kshitiz houdt van reizen, lezen en schrijven. En ja, tweede liefde: theater.

Aanbevolen: