Logo yachtinglog.com

12 Top-rated dagtrips vanuit Amsterdam

Inhoudsopgave:

12 Top-rated dagtrips vanuit Amsterdam
12 Top-rated dagtrips vanuit Amsterdam

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 12 Top-rated dagtrips vanuit Amsterdam

Video: 12 Top-rated dagtrips vanuit Amsterdam
Video: Top 17 Things to do in Rotterdam, Netherlands 2023, Oktober
Anonim

Nadat je hebt genoten van de vele attracties van Amsterdam, kun je gemakkelijk in een trein springen of een rondleiding volgen om veel andere plekken in Nederland te zien die de aandacht waard zijn. Omdat het land relatief klein is, kun je de meeste hoogtepunten bereiken in dagtochten vanuit Amsterdam. De spectaculaire tuinen en tulpenvelden van Keukenhof zijn een korte reis van een halve dag. De charmante oude vissersdorpjes langs het IJsselmeer - de voormalige Zuiderzee - en het openluchtmuseum in Enkhuizen liggen niet ver ten noorden van de stad, en u kunt de grootste concentratie windmolens van het land bezoeken op de Zaanse Schans. Haarlem, Hoorn en de beroemde porseleinmakers in Delft zijn niet ver weg, en dagtrips vanuit Amsterdam kunnen je ook brengen naar twee zeer aantrekkelijke steden in het aangrenzende België: Brussel en Brugge. Ontdek de meest lonende dingen om te doen in de buurt van de stad met deze lijst van de best beoordeelde dagtochten vanuit Amsterdam.

1 Keukenhof-tuinen

Keukenhof-tuinen
Keukenhof-tuinen

Nederland is ook bekend over de hele wereld om zijn bloemen, met name de tulpen. Slechts 38 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam, aan de rand van de stad Lisse, ligt de spectaculaire Keukenhof, ook wel bekend als de Tuin van Europa, en de beste plek om de rijke bloemenbijdrage van het land te bekijken. Keukenhof zelf beslaat een gebied van meer dan 70 hectare in het gebied dat bekend staat als de 'gloeilampriem' van Nederland, in een beeldschoon landschap dat ooit de moestuin (of 'keuken') van een groot landgoed vormde. In een complex dat ook restaurants, patio's en tentoonstellingen omvat, worden meer dan 700 soorten tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen gekweekt. Het is ook de thuisbasis van talrijke bloemgerelateerde evenementen en festivals, van bloemshows tot markten en concerten. Een eenvoudige manier om hier een halve dag door te brengen is op een Keukenhof-tuinen en een Tulip Fields-tour vanuit Amsterdam, een vijf uur durende excursie per bus door het Nederlandse platteland met voldoende tijd om door de tuinen te slenteren.

Adres: Stationsweg 166A, Lisse

Officiële site: www.keukenhof.nl

2 Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum

Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum
Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum

Op de Ijsselmeer, een ondiep meer dat deel uitmaakte van de voormalige Zuiderzee, Enkhuizen is een van de mooiste steden van Nederland. Enkhuizen heeft een aantal historische bezienswaardigheden, waaronder twee 15e-eeuwse kerken; 17e-eeuwse stadsmuren en poorten; en de Dromedaris-toren, een overblijfsel van de vestingwerken van de stad gebouwd in 1540. Zijn beiaard behoort tot de mooiste van Nederland. Vanuit de pittoreske haven kunt u de veerboot nemen naar de Zuiderzeemuseum, een openluchtmuseum dat zich richt op de rijke culturele tradities van het gebied, met displays van de maritieme geschiedenis van de Zuiderzee en het voortgaande proces van landaanwinning. Hoogtepunten zijn onder meer een aantal bewaard gebleven 17e-eeuwse gebouwen, veel oude boten en artefacten met betrekking tot de visserijtradities in de regio.

Ook op het IJsselmeer, ongeveer 40 minuten ten zuiden van Enkhuizen, het oude vissersdorpje Volendam is een bezoek waard om zijn traditionele vissersboten en kleurrijke huizen te zien.

Adres: Wierdijk 12-22, Enkhuizen

Officiële site: https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/home/

Kaart van Enkhuizen - Attracties
Kaart van Enkhuizen - Attracties

3 De Kaasmarkt, Alkmaar

De Kaasmarkt, Alkmaar
De Kaasmarkt, Alkmaar

Ongeveer 42 kilometer ten noorden van Amsterdam aan het Noord-Hollands Kanaal - en slechts acht kilometer van de Noordzee - is het charmante stadje Alkmaar gevuld met mooie architectonische monumenten en oude gildehuizen uit de 16e tot 18e eeuw. Maar het hoogtepunt van een excursie naar dit pittoreske stadje is de wereldberoemde Kaasmarkt, een van de bekendste toeristische attracties van Nederland. Elke vrijdag gehouden voor het Weigh-House van de stad, in strikte overeenstemming met eeuwenoude tradities (de eerste dergelijke markt werd hier gehouden in de jaren 1590), het is een fascinerend gezicht om te zien, want het plein is bedekt met meer dan 23 ton grote, ronde kazen van Edam en Gouda. Daarbij komt dat de kaas-dragers, gekleed in het wit en met hoeden in de kleuren van hun gilde, soms wel 80 Edam-kazen op wiegvormige rekken dragen om gewogen te worden. Voordat alles kan worden verzonden, worden de mensenmassa's verwelkomd en worden de bellen gebeld (Engelstalige uitleg van de rituelen wordt om 11:20 uur aangeboden). Ga daarna naar de Alkmaar Cheese Museum in het Weigh House voor zijn exposities over de geschiedenis van het maken van kaas.

Adres: Waagplein, Alkmaar

Officiële site: www.kaasmarkt.nl/welcome.asp?lang=0

Alkmaar Kaart - Attracties
Alkmaar Kaart - Attracties

4 Historisch Haarlem

Historisch Haarlem
Historisch Haarlem

Op het kleine Spaarne, ongeveer 19 kilometer ten westen van Amsterdam, ligt het historische Haarlem op slechts zeven kilometer van de Noordzeekust. Haarlem ontstond in 1245 en was een broeinest van artistieke bedrijvigheid in de 17e eeuw, toen het de thuisbasis werd van veel van de beroemdste schilders van het land, waarvan sommige werken te zien zijn in de prachtige Frans Hals Museum. Een hoogtepunt van het oude hoofdplein van de stad is de 14e eeuw Grote Kerk (St. Bavokerk), een enorm laatgotisch bouwwerk dat opmerkelijk is vanwege zijn slanke, 40 meter hoge toren; zijn vele rijke meubels (van bijzonder belang zijn de drie oude model oorlogsschepen, een knipoog naar de rol van de kerk als de kapel van de zeemansgilde); en de beroemde 18e eeuw Müller orgel, een van de beste instrumenten ter wereld voor zijn toon en decoratie. Tot slot, neem zeker een kijkje in de Oud stadhuis, gebouwd in de 13e eeuw en opmerkelijk vanwege zijn grote toren en luxueus interieur (rondleidingen zijn beschikbaar).

  • Lees verder:
  • 11 Hoogwaardige toeristische attracties in Haarlem

5 Openluchtmuseum Zaanse Schans

Openluchtmuseum Zaanse Schans
Openluchtmuseum Zaanse Schans

Het openluchtmuseum van de Zaanse Schans is zo beeldschoon, het is moeilijk te geloven dat het eigenlijk een echte gemeenschap is. Gebaseerd op het oorspronkelijke dorp Zaanland zoals het er rond 1700 uitzag, werd het museum opgericht om gebouwen te beschermen die bedreigd worden door industriële ontwikkeling. Typische oude houten huizen en windmolens van de 17e en 18e eeuw werden afgebroken en zorgvuldig gerestaureerd op de site, waardoor een levendige indruk van het leven in vroegere eeuwen - een effect versterkt door het feit dat de meeste van de huizen bezet zijn. Andere opvallende kenmerken zijn de grote verzameling nog functionerende windmolens, waaronder een oliemolen, een verfmolen, een mosterdmolen en een zagerij, evenals een kaasmakerij, een oude bakkerij, een kruidenierswinkel, een klompenmakerij, en klokmuseum. Rondleidingen zijn beschikbaar, evenals een zeer aangename boottocht op de Zaan met een prachtig uitzicht op de oude huizen en windmolens vanaf het water.

Een eenvoudige manier om naar het museum te gaan is op een halve dagtrip naar de Zaanse Schans-windmolens, Marken en Volendam vanuit Amsterdam, wat bijdraagt aan de ervaring door twee pittoreske oude dorpjes onder te brengen. De tour omvat toegang tot een van de windmolens, een bezoek aan de klompenmaker op het werk en een bezoek aan een kaasfabriek om lokale kazen te proeven. In de zomer omvat de tour een boottocht tussen Marken en Volendam.

Adres: Westkade 2, Zaandam

Officiële site: www.dezaanseschans.nl

6 Brugge

Brugge
Brugge

De grachten die Brugge vandaag tot een van de meest pittoreske steden van Europa maken, zijn begonnen als waterwegen die het verbinden met de riviermonding van het Zwin en de Noordzee. Cruisen of erlangs wandelen (download een kaart van de wandelkaart van de toeristische website) leidt je naar een prachtig uitzicht op oude huizen, sierlijke bruggen en kleine tuinen. Boottochten beginnen op een van de vijf verschillende landingen. De markthal, die dateert uit de middeleeuwen en prachtig bewaard is gebleven, domineert het centrale plein; vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de beroemde torenspitsen en steile hellende daken van de stad. Je hebt vijf uur om deze prachtige stad op je gemak te verkennen tijdens een Brugge Dagtrip vanuit Amsterdam, een 11,5-uur durende tour die je meeneemt door het Nederlandse en Belgische platteland met een bus met airconditioning terwijl je van je gids meer te weten komt over Brugge.

7 Brussel

Brussel
Brussel

De hoofdstad van België is ook de hoofdstad van de Europese Unie, en hoewel het gevuld is met prachtige gotische en barokke gebouwen en een aantal opmerkelijke kunst- en andere musea heeft, zult u het niet zo druk vinden met toeristen als veel andere Europese hoofdsteden. Het belangrijkste plein, de Grote Markt, is inderdaad groots en een van de meest elegante en best bewaarde in heel Europa. Rondom het zijn gildehuizen die werden gebouwd in de late jaren 1600 in de barokstijl, schitterend in sierlijk gesneden gevels en balustrades met gouden versieringen. In tegenstelling tot deze en andere barokke gebouwen en de oudere gotische bouwwerken, vind je in Brussel enkele van de mooiste voorbeelden van de art nouveau. De beroemdste werken van de vroeg-20e-eeuwse meesterarchitect Victor Horta zijn in Brussel. Je hebt tijd om enkele van deze te vinden en de beroemde Belgische chocolade te proeven tijdens een Brusselse dagtrip vanuit Amsterdam. Na een begeleide wandeling met hoogtepunten zoals het Koninklijk Paleis en het Manneken Pis-beeld, bekijk je een demonstratie van een chocolatier en proef je een deel van het product voordat je vrije tijd hebt om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.

8 Delft

Delft
Delft

Ten zuiden van Amsterdam, tussen Den Haag en Rotterdam, staat Delft wereldwijd bekend om het blauw-witte porselein dat hier sinds de jaren 1600 is gemaakt. De meeste van de pittoreske gebouwen in de oude binnenstad dateren uit de volgende eeuw, toen de vervaardiging en export van aardewerk op zijn hoogtepunt was. Naast mooie oude huizen en grachten, heeft Delft een aantal mooie gotische kerken en kunstmusea. Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven maker van het beroemde Delfts Blauw, en je kunt de kunstenaars aan het werk zien en de verzameling historische stukken bekijken. Een rondleiding van een uur door de porseleinfabriek is het hoogtepunt van een Holland in One Day Sightseeing Tour, vertrekkende vanuit Amsterdam. Samen met Delft biedt de 9,5 uur durende tour extra tijd in Delft om andere attracties te bekijken, plus een bustour door Rotterdam en een rit door Den Haag op weg naar de miniatuurstad Madurodam.

9 De Deltawerken en de Maeslantkering

Maeslantkering
Maeslantkering

Ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam, net voorbij Den Haag aan de Hoek van Holland, de Maeslantkering is slechts een deel van het enorme Delta Works-project van het land, een technisch wonder ontworpen om overstromingen te voorkomen. Het laatste stuk van deze technische puzzel, de barrière, bestaat uit twee enorme poorten die in staat zijn om de Nieuwe Waterweg af te sluiten wanneer een stormvloed dreigt. Het bezoekerscentrum in het historische Keringhuis biedt een fascinerende blik op de geschiedenis en de bouw van het Deltawerken-project, evenals een kans om scheepvaartverkeer te bekijken terwijl het in en uit Rotterdam vaart. Plan uw bezoek rond een testafsluiting van de barrière (details van hun website). Engelstalige rondleidingen door de stormvloedkering en het museum zijn in het weekend beschikbaar (reserveren verplicht).

Adres: Maeslantkeringweg 139, 3151 ZZ Hoek van Holland

10 Hoorn

Hoorn
Hoorn

Als een van de vele schilderachtige stadjes aan het IJsselmeer, wordt Hoorn een steeds populairdere toeristische bestemming, dankzij de vele mooie historische gebouwen en de schilderachtige ligging aan het water. Hoogtepunten zijn de twee jachthavens van de stad met mooie 17e-eeuwse huizen met puntgevel, galerijen, winkels en musea, en de historische oude Stadhuis (Stadhuis), gebouwd in 1402 en oorspronkelijk de thuisbasis van het klooster van St. Cecilia.Interieur hoogtepunten zijn de 18e-eeuwse raadkamer met zijn schilderij van de zeeslag in 1573. Ook van belang zijn de Grote Kerk van 1883 en de voormalige St. Jans Gasthuis, daterend uit 1563 en bekend staat om zijn vroege Renaissance-façade. De Westfries Museum (Westfries Museum) toont collecties uit de 16e tot de 18e eeuw met betrekking tot de geschiedenis van de stad en de omgeving, inclusief groepsportretten van de ooit beroemde schuttersgilden.

Hoorn Kaart - Attracties
Hoorn Kaart - Attracties

11 Kampen

Kampen
Kampen

De oude Hanzestad Kampen ligt op de linkeroever van de IJssel, vier kilometer boven zijn uitstroom in het IJsselmeer. Een van de mooiste steden in Nederland, Kampen dateert uit de 12e eeuw en was ooit het belangrijkste handelscentrum van het land met het Baltische gebied, evenals Frankrijk en Engeland. Kampen is erin geslaagd om veel van zijn belangrijkste oude gebouwen, waaronder de 15e eeuw, te behouden Town Gates; de rechthoekige Koornmarktspoort, aan de oevers van de IJssel; de Broederpoort met zijn vier hoektorens; en de Cellebroederpoort, een rechthoekig gebouw met twee ronde torens. Direct ten westen van Stadhuis van Kampen is de Toren van de Heilige Ghost, ook bekend als de nieuwe toren toen deze werd gebouwd in 1664.

Kampen-kaart - Attracties
Kampen-kaart - Attracties

12 Medemblik met de stoomtrein

Medemblik met de stoomtrein
Medemblik met de stoomtrein

De beste manier om Medemblik te bereiken, is via Stoomtram Hoorn Medemblik, een 20 kilometer lang erfgoedspoor dat loopt van het even pittoreske stadje Hoorn. Eenmaal daar heb je genoeg tijd om de stad te verkennen voordat je terugkeert naar Hoorn (de route kan ook in de andere richting worden afgelegd). Medemblik is gesticht in de 10e eeuw en ligt aan het IJsselmeer Kasteel Radboud, een oud fort dat volledig is gerestaureerd en zorgt voor een prachtige foto. Andere hoogtepunten zijn onder meer St. Bonifaciuskerk, een laatgotische hallenkerk uit de 15e eeuw met het graf van Lord George Murray, een Jacobitische bevelhebber in de slag bij Culloden in Schotland in 1745; de 17e eeuw Weigh House (Waag), gebruikt om kaas te wegen; en de Nederlands stoommachinemuseum in het oude gemaal, thuisbasis van een verzameling stoommachines die worden gebruikt op schepen en in de industrie, waarvan de meeste nog steeds in goede staat verkeren.

Aanbevolen: