Logo yachtinglog.com

10 Hoogwaardige toeristische attracties in Blois

Inhoudsopgave:

10 Hoogwaardige toeristische attracties in Blois
10 Hoogwaardige toeristische attracties in Blois

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 10 Hoogwaardige toeristische attracties in Blois

Video: 10 Hoogwaardige toeristische attracties in Blois
Video: Top 15 Things To Do In Blois, France 2023, Oktober
Anonim

Met zijn verfijnde elegantie en aangename omgeving, Blois is de meest betoverende stad van de Loire-vallei. De stad ligt op een schilderachtige locatie op twee heuvels boven de rechteroever van de rivier de Loire, waardoor het een vredige sfeer heeft. Blois steeg naar bekendheid in de 15de eeuw, en de geestelijkheid van de Renaissance wordt gevoeld door de stad. Hôtel particuliers (adellijke huizen) van de graven van Blois en indrukwekkende herenhuizen sprenkelen de historische wijk. Dwalend rond de charmante oude stad, kunnen bezoekers verleidelijke smalle straatjes, schilderachtige trappen en schilderachtige vakwerkhuizen van burgers ontdekken. De architectuur van de stad weerspiegelt de grootsheid van haar vroegere bewoners. Blois wordt gedomineerd door het beroemde Château de Blois en de kathedraal, en beide zijn onmisbare toeristische attracties. Blois is ook bekend als een bestemming voor fijnproevers.

1 Château Royal de Blois

Château Royal de Blois
Château Royal de Blois

Het majestueuze Château Royal de Blois staat in het centrum van de stad en biedt uitzicht op het uitgestrekte Plaats Victor-Hugo en de Pavillon d'Anne de Bretagne. Het is een wonder van Renaissance-architectuur, met zijn loggia's, galerijen en erkerramen. Oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw en veranderd tussen de 13e en 17e eeuw, heeft het kasteel een illustere geschiedenis. Bekende inwoners waren de hertogen van Orléans, de koningen en koninginnen van Frankrijk, de prins / dichter Charles d'Orléans en verschillende graven van Blois die de kruistochten leidden. In 1429 bezocht Jeanne d'Arc het kasteel om haar spandoek te laten zegenen. Het gebouw is aangelegd rond een grote centrale binnenplaats en is binnengekomen via de Louis XII vleugel (gebouwd tussen 1498 en 1503). Voor de deuropeningen verschijnt het gekroonde stekelvarken, het embleem van Louis XII. De Salle des Etats is een overblijfsel van het 13e-eeuwse kasteel, en de Francis I vleugel beschikt over de beroemde rijkelijk gedecoreerde achthoekige trap. In de Galerie Charles d'Orléans is de laatgotische Chapelle Saint-Calais. Voor de kapel is een terras dat een prachtig uitzicht biedt op de stad.

Het kasteel herbergt de Musée des Beaux-Arts in de zes grote zalen van de Louis XII-vleugel. Het museum presenteert een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en kunstwerken van de 16e tot de 19e eeuw. Hoogtepunten zijn de meesterwerken van Marco d'Oggiono, Bourdon, Ingres en Boucher. Bezoekers zouden wat tijd moeten sparen om de Jardins du Roy. Deze prachtige tuinen zijn gevuld met geurige planten en bloemen, en veel gebieden bieden een sensationeel uitzicht.

Adres: 6 Place du Château, 41000 Blois

Officiële site: https://www.chateaudeblois.fr/?lang=en

Accommodatie: waar te verblijven in Blois

2 Vieux Blois (oude stad)

Vieux Blois (oude stad)
Vieux Blois (oude stad)

Het historische gedeelte van Blois heeft een kenmerkende charme van de oude wereld. De oude stad wordt gekenmerkt door zijn mooie vakwerkhuizen, smalle oude straatjes en pittoreske trappenhuizen. Direct ten oosten van de Kathedraal van Saint-Louis is de 18e eeuw Ancien Evêché, het voormalige bisschoppelijk paleis, nu het Hôtel de Ville (stadhuis). Er zijn mooie uitzichten vanuit de aangrenzende tuinen. De Jardin de l'Evêché, gecreëerd in de 17e eeuw, beschikt over een prachtige rozentuin op het lagere terras met een prachtige verscheidenheid aan bloemen. Om echt de sfeer van de stad te proeven, moeten bezoekers tijd doorbrengen met het verkennen van de schilderachtige historische straten. De Rue Pierre de Bois steeg en stappen van de Rue Denis Papin zijn vooral mooi. De Rue Puits-Châtel doorkruist de oude binnenstad en omvat trappen met een prachtig uitzicht. Er zijn ook veel elegante renaissancistische huizen in de stad, waaronder de fantasievolle Maison des Acrobates met gebeeldhouwde details van behendige acrobaten op de gevel; de Hôtel de Condé in de Rue de Juifs (in de voormalige joodse getto); en de grote Hôtel Sardini, een statig gebouw en een historisch monument.

3 Maison de la Magie (House of Magic)

In het Maison Massé, tegenover het kasteel, dompelt dit unieke museum bezoekers onder in de fantastische wereld van magie. Dit is het enige museum in Europa dat volledig gewijd is aan magie als uitvoerende kunst. Bezoekers zijn verbluft door de creatieve presentatie van het museum, met een vuurspuwende draak die elk half uur verschijnt. In de 2.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte van het museum is een groot gedeelte gewijd aan de beroemde goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin die in Blois werd geboren. Verschillende kamers presenteren het leven en werk van Houdin. Er zijn ook tentoonstellingen die de geschiedenis van magie en andere gebieden met een verscheidenheid aan optische illusies laten zien. Dit museum voor magische kunsten biedt een leuke ervaring die vol verrassingen is.

Adres: Maison de la Magie, 1 Place du Château, 41000 Blois

4 Eglise Saint-Nicolas

Eglise Saint-Nicolas Cline / gemodificeerde foto
Eglise Saint-Nicolas Cline / gemodificeerde foto

De Eglise Saint-Nicolas staat in de schaduw van het Château de Blois in de historische wijk Blois, waar de smalle straatjes vol staan met charmante oude huizen. Het gebouw was vroeger een benedictijnse abdijkerk en werd gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw. De kerk van Saint-Nicolas heeft kenmerken van de vroeg-gotische kunst, waaronder mooie hoofdsteden. De weelderige gevel heeft drie portalen met daarboven een harmonieuze galerij met bogen. Een prachtig roosvenster laat licht in het heiligdom filteren. Een bijzonder detail is de monumentale waterspuwer boven het roosvenster. In de kerk worden bezoekers onder de indruk van het heldere heiligdom, dat wordt verlicht door artistieke glas-in-loodramen.Veel van de ramen zijn eigentijds, wat een onverwacht contrast creëert met de oude structuur.

Adres: Parvis Saint-Nicolas, 41000 Blois

5 Eglise Saint-Vincent

Eglise Saint-Vincent
Eglise Saint-Vincent

Deze spectaculaire barokke kerk ligt in het centrum van Blois op de Place Victor-Hugo in de buurt van het Château de Blois. Gebouwd in de 17e eeuw, werd de kerk van Saint-Vincent ontworpen in de jezuïetische stijl. De kerk werd langzaam gebouwd en werd voltooid dankzij donaties van Gaston d'Orléans. De gevel is typerend voor een jezuïetenkerkgevel, met drie niveaus van Dorische en Korinthische zuilen. Het rijkelijk versierde interieur heeft een gevoel van drama met zijn gebeeldhouwde rode marmeren zuilen en weelderig versierde kapellen. De kerk beschikt over vele mooie beeldhouwwerken waaronder twee herdenkingsmonumenten. Rondom de kerk zijn overwoekerde tuinen die een gevoel van rust bieden.

Adres: 19 Rue Gallois, 41000 Blois

6 Cathédrale Saint-Louis

Cathédrale Saint-Louis
Cathédrale Saint-Louis

De kathedraal van Saint-Louis in Blois staat op de hoge grond in de oude stad, ten noordoosten van het Château de Blois. Er was een kerk op deze site in de vroege christelijke tijden, die werd herbouwd en gewijzigd in de 12e, 15e en 16e eeuw. De crypte dateert echter uit de oorspronkelijke kerk van de 10e en 11e eeuw. De kerk werd verwoest door een orkaan in 1678. Afgezien van de apsis, de toren en het westfront, werd de kathedraal volledig herbouwd. Het prachtig gewelfde gotische interieur verbaast bezoekers met zijn ruimtelijkheid. De kathedraal heeft hedendaagse glas-in-loodramen van de kunstenaar Jan Dibbets. Voor degenen die meer willen weten over de glas-in-loodramen, biedt de kathedraal rondleidingen in het late voorjaar en de zomer op zondagen om 15.00 en 17.30 uur.

Adres: Place Saint-Louis, 41000 Blois

7 Eglise Saint-Saturnin

Eglise Saint-Saturnin Daniel Jolivet / gemodificeerde foto
Eglise Saint-Saturnin Daniel Jolivet / gemodificeerde foto

Een van de oudste kerken in Blois, de kerk van Saint-Saturnin, werd gebouwd op de fundamenten van een pre-romaanse kapel uit de 10e eeuw. De huidige kerk werd herbouwd in de 13e-15e eeuw. Anne de Bretagne leverde donaties die genoeg geld gaven om het gebouw in de 16e eeuw te reconstrueren. Helaas werd de kerk het slachtoffer van de godsdienstoorlogen; het werd in 1568 door de protestantse kerk afgebrand en later in de 16e eeuw gerestaureerd. Bezoekers kunnen de schoonheid van het gotische schip bewonderen met zijn gewelfde gewelf. Andere opmerkelijke kenmerken zijn de zeshoekige trappen, mooie glas-in-loodramen, mooie schilderijen en beelden.

Adres: 13 Rue Munier, Blois

8 Fondation du Doute: Museum voor hedendaagse kunst

De Fondation du Doute is een gedurfd museum over hedendaagse kunst. Het museum richt zich op de periode 1960-1970 en presenteert het werk van meer dan 40 kunstenaars, waaronder in totaal ongeveer 300 stukjes. Veel van het getoonde werk komt uit privécollecties. Dit innovatieve museum presenteert verbluffende stukken en toont een gevarieerd aanbod van werken, wat een waardering van hedendaagse kunst mogelijk maakt. De stichting moedigt bezoekers aan om hun perceptie van kunst te bespreken, te bevragen en uit te dagen. Het museum organiseert het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen. De wereld brengt de kunst naar de eetzaal, het museum heeft een trendy informeel restaurant, de Café le Fluxus, dat snacks en gebak biedt met een creatieve flair.

Adres: 14 Rue de la Paix, Blois (museum); 6 Rue Franciade, Blois (café)

9 festivals

Tijdens de zomer organiseert de stad Blois een levendig festival genaamd de " Festival Des Lyres." Een prachtige culturele afwisseling in de zomer in juli en augustus, het festival biedt gratis entertainment en gevarieerde programma's die een breed publiek aanspreken. Het festival biedt openluchtconcerten, straattheater, verhalen vertellen, circusacts, goocheltrucs en schermdemonstraties. Er zijn zelfs ontspanningssessies. De evenementen worden gehouden op prachtige openbare pleinen in het stadscentrum en in de haven van Creusille langs de rivier de Loire. Het programma omvat meer dan 200 evenementen en uitvoeringen. Er is ook vuurwerk en een gratis concert tijdens de openingsavond. Een ander interessant festival, de " Carnival de Blois," vindt plaats in maart. Een evenement van veel fanfare, het wordt gehouden in de Halle aux Grains (2 Place Jean Jaurès) en viert het einde van de winter.

10 Muzikale concerten en culturele optredens

Blois heeft een schat aan cultureel aanbod, van klassieke muziek en traditioneel theater tot popmuziek en avant-garde circusacts. La Maison de Bégon (Rue Pierre et Marie Curie) presenteert het hele jaar door performances in een breed scala aan disciplines en genres, waaronder circusacts, dans en muziekconcerten. Chato'do (113 Avenue de Vendôme) is een immense locatie voor muziekconcerten, waaronder optredens van rock, reggae, elektronica en hiphop. Er zijn twee auditoria; een heeft 150 zitplaatsen en de andere 630 zitplaatsen. Deze locatie organiseert regelmatig beroemde Franse en internationale artiesten. La Halle aux Grains (2 Place Jean Jaurès) werd vroeger gebruikt als graanmagazijn en is nu een theater voor een breed scala aan culturele uitvoeringen. Het evenementenschema bevat theater, dans, klassieke muziek, rockmuziek, wereldmuziek, circusacts en zelfs poppenshows.

Blois Map - Attracties
Blois Map - Attracties

Aanbevolen: