Logo yachtinglog.com

Het verkennen van Piazza del Duomo in Florence: een gids voor bezoekers

Inhoudsopgave:

Het verkennen van Piazza del Duomo in Florence: een gids voor bezoekers
Het verkennen van Piazza del Duomo in Florence: een gids voor bezoekers

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Het verkennen van Piazza del Duomo in Florence: een gids voor bezoekers

Video: Het verkennen van Piazza del Duomo in Florence: een gids voor bezoekers
Video: Florence Duomo Travel Guide! 🇮🇹 How To Visit all 5 Monuments of Piazza del Duomo, Italy! 2023, Oktober
Anonim
Piazza del Duomo
Piazza del Duomo

Een van Europa's beste bouwensembles - de Kathedraal van Santa Maria del Fiore, Giotto's Campanile, en de Doopkapel - vult het centrum van Piazza del Duomo, hun schitterende muren van ingelegd gekleurd marmer overschaduwen de gebouwen die het plein omringen. Het plein en het aangrenzende Piazza San Giovanni met het paleis van de aartsbisschop, worden over het hoofd gezien door verschillende imposante gebouwen, waaronder de Loggia del Bigallo, het Palazzo della Misericordia, het Palazzo dei Canonici, het Palazzo Guadagni, het Palazzo Niccolini en de Museo dell'Opera del Duomo, waar u de originele meesterwerken vindt die uit het duomo-complex zijn gehaald om hen te beschermen tegen milieuschade. Dit is de beste plaats om Florence te verkennen, zowel voor een kennismaking met de kunst en geschiedenis als - voor mensen met een hoogte - een panoramisch uitzicht vanaf de koepel en de campanile.

Kathedraal van Santa Maria del Fiore

Vanaf de eerste blik op de veelkleurige marmeren façade en de immense koepel die hierboven torent, is het gemakkelijk te zien waarom de imposante Duomo, de kathedraal van Santa Maria del Fiore, een van de belangrijkste toeristische attracties in Italië is.

 • Lees verder:
 • De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers

Battistero di San Giovanni (Baptisterium van Sint-Jan)

Battistero di San Giovanni (Baptisterium van Sint-Jan)
Battistero di San Giovanni (Baptisterium van Sint-Jan)

Het Baptisterium van Sint-Jan, vaker alleen het Baptisterium genoemd, dateert uit het midden van de 12e eeuw en duurde 70 jaar om te voltooien. Net als zijn buren op het plein is het exterieur gewikkeld in ingelegd marmer, dat samen met zijn prachtige bronzen deuren en interieurmozaïeken de belangrijkste attracties vormen.

Florence - Battistero San Giovanni Baptistry Map
Florence - Battistero San Giovanni Baptistry Map

De bronzen deuren

De bronzen deuren op de drie portalen - beeldhouwwerken die niet overtroffen zijn in de westerse wereld - werden in de 15e eeuw toegevoegd. Het beroemdst zijn de deuren door Lorenzo Ghiberti. De concurrentie voor hun ontwerp was fel en Ghiberti versloeg zes anderen, waaronder Brunelleschi en Jacopo della Quercia voor de eerste van de commissies, voor de noord portal. Hoewel hij het ontwerp van de eerdere zuidelijke portaaldeuren van Andrea Pisano volgde, creëerde hij vierkante panelen met elk een gotisch reliëf, de gratie van zijn figuren en de levendigheid van zijn expressie overtroffen Pisano's enorm. Kijk vooral naar het bovenste paneel links van de rechterdeur voor de levendige "Wederopstanding" en het rechterpaneel van de vijfde rij naar beneden voor "Christus onder de dokters." Op de linker deur, op de vijfde rij, toont het rechter paneel een bijzonder mooie kerststal. Ghiberti ontwierp ook het bronzen frame met kleine hoofden bij elke kruising.

Maar Ghiberti's meesterwerk, het werk waarvoor deze voortreffelijke kunstenaar het best herinnerd kan worden, is de serie die hij maakte voor de oostelijke deuropening, tegenover de Kathedraal van Santa Maria del Fiore. Michelangelo prees het als goed genoeg om de "Porta del Paradiso" te zijn en vanwege zijn beschrijving wordt het sindsdien de Poort van het Paradijs genoemd. Nergens anders heeft een beeldhouwer brons zo perfect en expressief gebruikt als in deze deuren, gemaakt tussen 1425 en 1452. In elk van de panelen zie je Ghiberti's beheersing van perspectief en compositie, evenals de manier waarop hij elk individueel figuur heeft gegeven expressie en karakter. Hij heeft hele verhalen gecreëerd binnen een enkel klein paneel. Zoek naar een zelfportret tussen de profeten en sibi's in de lijst, het vierde portret vanaf de bovenkant in de middelste rij van de linkerdeur. Of voor een beter uiterlijk, bekijk de originelen (dit zijn exacte replica's) in de Museo dell'Opera del Duomo.

De Zuid-portaal is de oudste, ontworpen door Andrea Pisano tussen 1318 en 1330 met scènes uit het leven van Johannes de Doper. Het vakmanschap in zijn 28 vierkante gotische panelen doet meer denken aan de kunst van de goudsmid. De lijstversiering door Vittorio Ghiberti, zoon van Lorenzo, verwijst naar artistieke vormen die in de Renaissance komen, met bladeren, wezens en vruchten.

Baptistery interieur

Baptisterium mozaïek plafond
Baptisterium mozaïek plafond

Geef je ogen de tijd om je aan te passen aan de schemerige verlichting voordat je de mozaïeken inneemt die volledig in de binnenkant van de achthoekige koepel liggen. Enkele van de grootste 13de-eeuwse kunstenaars van Florence hebben deze gemaakt, waaronder Cimabue en Andrea di Riccio, en dankzij de rijkdom is het een van de grootste mozaïeken in de westerse wereld. Prominent boven de koorkapel is de gigantische gestalte van Christus - het gezicht alleen meet 8 meter - bij het Laatste Oordeel. Het tafereel van engelen, apostelen, profeten en heilige, met Maria en Johannes de Doper, strekte zich uit tegen het rijk van de Duivel en lijkt een illustratie voor Dante's "Inferno", en er is een verband: Dante was een Florentijnse dichter en dit mozaïek werd gemaakt tijdens zijn leven, dus de invloeden op beide kunsten waren hetzelfde. Kijk ook voor een meesterwerk van Donatello, het graf van de Antipope John XXIII, en voor de dierenriem en metalen decoratie op de marmeren vloer. Op het hoofdaltaar bevindt zich een kandelaar in de vorm van een engel.

Adres: Piazza Duomo, Florence

Officiële site: www.museumflorence.com

Museo dell'Opera del Duomo (Kathedraal Museum)

Door de eeuwen heen zijn er onschatbare kunstwerken gemaakt voor de kathedraal, de Campanile en de doopkapel, waaronder schilderijen, goud- en zilverwerk, beeldhouwwerk en borduurwerk, grotendeels door opmerkelijke meesters. Bezorgdheid over verwering en veiligheid leidde ertoe dat kathedraalambtenaren een museum creëerden waar de meest kwetsbaren hiervan veilig konden worden tentoongesteld, samen met kostbare geschenken van weldoeners.Sinds 1891 zijn deze gehuisvest in de voormalige ateliers en werkplaatsen van de kunstenaars en ambachtslui die aan de kathedraal werken, die recenter is uitgerust met klimaatbeheersing en beveiligingssystemen die niet mogelijk zijn in de kerkgebouwen. Er zijn zoveel schatten in dit museum dat je misschien niet de tijd wilt doorbrengen om ze allemaal te zien (vooral omdat je met het gecombineerde ticket slechts 24 uur hebt om alle zes sites te zien). Dit zijn de onbetwiste hoogtepunten van dit museum:

 • Mis niet de kans om Ghiberti's originele bronzen panelen voor het Baptisterium van dichtbij en van alle kanten te zien.

 • Een van de beroemdste sculpturen in de westerse kunst, de Pietà van Michelangelo, was een van zijn late werken, maar hij sloeg ermee omdat hij niet tevreden was met de kwaliteit van het marmer. De stukken werden door een student in elkaar gezet tot wat velen het meest ontroerende werk van de kunstenaar vinden.
 • De Sala delle cantorie bevat twee vroeg-15de-eeuwse marmeren galerijen, één door Luca della Robbia en Donatello, samen met twee andere Donatello-sculpturen.
 • Zorg ervoor dat je ook St. Johannes de Doper van Donatello en zijn houten beeld van Maria Magdalena ziet, een meesterwerk van vroegmoderne beeldhouwkunst dat zijn veelzijdige stijlen laat zien.
 • De bas-reliëfs van Andrea Pisano en Luca della Robbia uit het lagere verhaal van Giotto's Campanile, vervangen door exemplaren tussen 1965 en 1967, zijn de moeite van het bekijken waard, samen met het originele houten model voor de lantaarn van de kathedraal, ondertekend door Brunelleschi.
 • In de Sala dell'Altare, zie de zijde en goud handwerk panelen met scènes uit het leven van St. Johannes de Doper, en het zilveren altaar van het Baptisterium, een van de mooiste voorbeelden van kunst van de kunst van de zilversmeden, begonnen in de gotische stijl in 1366 en voltooid in 1480 tijdens de Renaissance.
 • Adres: Piazza del Duomo 9, Florence

  Loggia del Bigallo

  Het laatgotische gebouw werd in opdracht van de Broederschap van Barmhartigheid als plaats voor verloren of verlaten kinderen in afwachting van adoptie. De marmeren loggia op de hoek werd gebouwd tussen 1353 en 1358 en heeft schilderwerk in de bogen.

  Adres: Piazza S Giovanni 6, Florence

  Palazzo Nonfinito & Museum of Mankind

  Het Palazzo Nonfinito (Unfinished Palace) werd in opdracht van Alessandro Strozzi als een nieuw en grandioos herenhuis voor zijn gezin, maar vanwege zijn omvang konden noch zijn architect, Bernardo Buontalenti noch zijn opvolgers het voltooien. Tegenwoordig herbergt het een van Europa's belangrijkste antropologische musea, het Museo Nazionale di Antropologia e Etnologia, met tentoonstellingen over de hele wereld.

  Adres: Via del Proconsolo 12, Florence

  Tip & Tactiek

  • Het gecombineerde kaartje voor de duomo-bezienswaardigheden geeft elk item binnen 24 uur na het bezoek aan de eerste toegang. Om te voorkomen dat je op dezelfde dag zowel de koepel als de campanile beklimt, kun je je ticket op een middag beginnen te gebruiken en de beklimmingen twee verschillende dagen doen.

 • Je kunt het museum ook tot de laatste dag opslaan, en zolang je binnenkomt voordat je 24 uur voorbij zijn, kun je blijven om de exposities te bezoeken.
 • Een andere manier om optimaal gebruik te maken van uw 24 uur is om de buitenkant te bewonderen, inclusief de bronzen deuren, voordat u de eerste attractie betreedt.
 • Piazza del Duomo Kaart
  Piazza del Duomo Kaart

  Aanbevolen: