Logo yachtinglog.com

Een bezoek aan de 5 steden van de Cinque Terre: de essentiële gids

Inhoudsopgave:

Een bezoek aan de 5 steden van de Cinque Terre: de essentiële gids
Een bezoek aan de 5 steden van de Cinque Terre: de essentiële gids

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Een bezoek aan de 5 steden van de Cinque Terre: de essentiële gids

Video: Een bezoek aan de 5 steden van de Cinque Terre: de essentiële gids
Video: ✨🥾 5 Towns of Cinque Terre + 2 Bonus Must See Spots! | Newstates in Italy Episode 3 2023, Oktober
Anonim
Vernazza en kustlijn op de Cinque Terre
Vernazza en kustlijn op de Cinque Terre

Weinig plaatsen in Italië zijn net zo gedenkwaardig als de Cinque Terre, een land en cultuur die zo uniek is dat het is beschermd als nationaal park en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Misschien is wat reizigers het beste vinden het bijna complete gebrek aan traditionele, niet te missen bezienswaardigheden, zoals belangrijke kunstwerken, kerken, paleizen, musea en kastelen. In plaats daarvan zijn de sfeer en de natuurlijke schoonheid de attracties. Populaire dingen om te doen zijn onder meer wandelen langs de adembenemende paden langs de kliffen, een pauze houden in gelato in een café omringd door snoepgekleurde huizen, afkoelen met een duik, foto's maken van enkele van de beste uitzichten van Italië en gewoon de charme van de Oude Wereld opsnuiven.

Tot de jaren 1960 waren deze vijf steden in de kliffen van de Riviera di Levante, tussen La Spezia en Levanto aan de Golf van La Spezia, vrijwel onbekend voor toeristen en moeilijk te bereiken, behalve per boot. Zelfs vandaag is een auto meer een verplichting dan een troef bij het bezoeken van de vijf steden van de Cinque Terre en het zien van de attracties van de kust. Treinen en boten (bij goed weer) verbinden de vijf steden en lopen vaak. Als je de tijd hebt om er maar een paar te zien, zijn Vernazza en Riomaggiore de meest foto-waardige en sfeervolle en misschien wel de beste plaatsen om te bezoeken in de Cinque Terre.

Wandelen in de Cinque Terre

Wandelen in de Cinque Terre
Wandelen in de Cinque Terre

Als het mogelijk is, loop dan minstens een deel van het pad dat in de rotsen tussen de dorpen is uitgehouwen. De kortste en breedste van deze verbindt Riomaggiore en Manarola, genaamd, op typisch Italiaanse wijze, Via dell'Amore (Pad van liefde). Het is ook de drukste, dus als je in het hoogseizoen op zoek bent naar meer eenzaamheid, loop dan een andere sectie. Kaarten zijn beschikbaar in parkkantoren (op treinstations) waar je een toegangskaart moet kopen om de routes te gebruiken. Het is ook van essentieel belang om daar te stoppen om de staat van de paden te controleren en te begrijpen dat een deel ervan of alle gesloten zijn vanwege het weer of schade. De belangrijkste ervaring is om de hele 12 kilometer lange Sentiero Azzurro van Monterosso naar Riomaggiore te wandelen, maar alleen voor degenen die in goede staat zijn met goede laarzen en geen hoogtevrees. Het pad is vaak erg smal en loopt langs verticale rotswanden zonder obstakels tussen wandelaars en de zee die ver onder hen neerstort.

Accommodatie: waar te verblijven in Cinque Terre

1 Monterosso al Mare

Monterosso al Mare
Monterosso al Mare

De grootste van de vijf steden is Monterosso al Mare. Het is minder fotogeniek maar de enige met een behoorlijk strand. In het oude gedeelte van de stad, vlakbij het treinstation, ligt de 14e eeuw Loggia del Podestà en de parochiekerk van San Giovanni Battista, waarvan de campanile werd gebouwd als een Genoese uitkijktoren. Op een steile rots boven de zee, de Middeleeuwen Torre Aurora werd gebouwd om de stad te beschermen tegen frequente aanvallen van piraten. Hoog boven, op weg naar Vernazza, de bedevaartskerk van de Madonna di Soviore heeft een geschilderd barok interieur en een spectaculair uitzicht.

2 Vernazza

Image
Image

Vernazza

De mooiste van de vijf dorpen nestelt zich in een kloof tussen rotsachtige kliffen, met kleurrijke huizen die op elkaar lijken te liggen opgestapeld langs de steile, smalle hoofdstraat. Alles loopt over in een heel mooi klein piazza, en daaronder dobberen kleine boten in het rotsachtige havenbassin wanneer ze niet op het plein zelf worden getrokken. Scènes worden niet veel beter, evenmin als plaatsen om van te genieten. Een ronde toren en een paar delen van de oude Genuese vestingmuren herinneren aan de oorlog van Genua met Pisa in de jaren 1100. Voor de beste uitzichten beklim je de trap naar de landtong tegenover de toren en kijk je terug.

3 Corniglia

Image
Image

Corniglia

De enige van de Cinque Terre zonder haven, Corniglia, staat meer dan 182 meter boven de zee. Ook in tegenstelling tot de anderen, moeten bezoekers die met de trein arriveren omhoog klimmen in plaats van afdalen in het dorp. Op de top van de 300-plus stappen (die zijn terrasvormig en niet erg steil), de kerk van San Pietro is aan de rechterkant. Het is een goed voorbeeld van de lokale gotische stijl gebouwd in het begin van de 13e eeuw, met een geschilderd interieur, een doopvont uit de 12e eeuw en een geschilderd altaarstuk.

4 Manarola

Image
Image

Manarola

Claim een tafel in een van de kleine restaurants op het plein en geniet van net gevangen visgerechten met uitzicht op de miniatuurhaven. Hierboven bevindt zich de 1338 gotische kerk van de Natività di Maria Vergine (ook wel de kerk van San Lorenzo genoemd) met een prachtig rozenvenster van Carrara-marmer. Tegenover de kerk staan de vrijstaande klokkentoren en een 16e-eeuwse uitkijktoren. Hoewel er in december en januari weinig toeristen zijn om het te zien, verlichten meer dan 10.000 lampen en 200 figuren de omringende heuvels in wat misschien de grootste kerstverlichting van Italië is.

5 Riomaggiore

Riomaggiore
Riomaggiore

Aan het oostelijke uiteinde van de Cinque Terre is Riomaggiore het gemakkelijkst te bereiken. De 19e-eeuwse Italiaanse kunstenaar Telemaco Signorini verbleef hier vaak en bracht door zijn schilderijen de eerste aandacht naar het dorp, waardoor het de eerste van de vijf werd 'ontdekt' door het toerisme. Kunstenaars en fotografen worden nog steeds aangetrokken door het dorp, dat wordt gevangen in de nauwe kloof tussen twee steile landtongen. In de 14e-eeuwse kerk van San Giovanni zoek naar de gebeeldhouwde marmeren preekstoel, geschilderde houten crucifix en renaissancistische drieluik. Ten noordwesten van het dorp, verder Colle di Cerricò, delen van de muren en twee ronde torens blijven van een 15e-eeuws kasteel later versterkt door de Genuese. Als u hier vanuit La Spezia rijdt, stop dan bij de Heiligdom van Madonna di Montenero om te genieten van een van de beste uitzichten op het vasteland over de hele kust van Cinque Terre.

Tips en rondleidingen: hoe u het meeste uit uw bezoek haalt

Je kunt vanuit Florence met de trein naar de Cinque Terre rijden, maar een veel comfortabelere manier is om een dagtour te maken naar de Cinque Terre, inclusief rechtstreeks vervoer met bus of busje. Rondleidingen zijn de beste plaatsen om te bezoeken in de Cinque Terre en worden begeleid door een gids die het gebied kent, de geschiedenis kent en de beste uitzichten kan vinden.

  • Dagtour naar de Cinque Terre vanuit Florence: De beste manier om je tijd in de Cinque Terre te maximaliseren tijdens een dagtrip vanuit Florence is om deel te nemen aan een tour met bus- of busreizen. De 10-uur durende Cinque Terre dagtrip met kleine groep vanuit Florence verzekert een intieme ervaring met niet meer dan acht gasten in een bus met airconditioning en eenmaal daar reizen tussen de steden Manarola en Vernazza per boot voor het beste uitzicht.

  • Full-Day Hiking Tour naar de Cinque Terre vanuit Florence: Actieve reizigers kunnen deze vijf steden te voet verkennen met een ervaren gids over een daguitstap naar de Cinque Terre-wandeltocht vanuit Florence, met busvervoer met airconditioning naar de eerste stad en vanaf de laatste stad. Tussen spectaculaire wandelingen door biedt de tour een lunch met visgerechten met uitzicht op zee, een treinrit tussen Vernazza en Monterosso en een boottocht van 40 minuten langs de Riviera. De totale wandelafstand is ongeveer 5,6 kilometer, en de tour is inclusief de vergoeding voor het Nationaal Park.
  • Een bezoek aan de Cinque Terre op eigen houtje: De meest betrouwbare toegang is door de lokale treinen, die in elk dorp stoppen. Nog meer schilderachtig, maar minder betrouwbaar, is het bezoeken van deze steden met water uit Portovenere en vervolgens per boot van stad naar stad. Als de zee ruig wordt of de bootsmannen hun lunchpauze nemen, volg dan het klifpad naar de volgende stad of klim gewoon naar het station en ga met de trein verder naar de volgende stad.
  • Aanbevolen: