Logo yachtinglog.com

Een bezoek aan de Akropolis in Athene: de essentiële gids

Inhoudsopgave:

Een bezoek aan de Akropolis in Athene: de essentiële gids
Een bezoek aan de Akropolis in Athene: de essentiële gids

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Een bezoek aan de Akropolis in Athene: de essentiële gids

Video: Een bezoek aan de Akropolis in Athene: de essentiële gids
Video: Palermo, Sicily Walking Tour - With Captions - 4K 2023, Oktober
Anonim

Zelfs de meest vermoeide wereldreizigers kunnen de meest iconische attractie van het oude Griekenland niet bereiken zonder vol ontzag. Bekroond met een dramatische kalkstenen steile rots, staat de Akropolis hoog boven het moderne Athene als symbool van de vroegere glorie van de stad, herinnerend aan de cultuur die meer dan twee millennia geleden bloeide. Naast het Parthenon, vind je nog veel meer dingen te doen tussen deze emblematische oude ruïnes. Terwijl ze ronddwalen door de vele archeologische overblijfselen van de Akropolis, trekken toeristen in de voetsporen van Socrates, Pericles en Sophocles en ontdekken ze de bouwstenen van de westerse beschaving.

Zie ook: Waar te verblijven bij de Akropolis

Odeon van Herodes Atticus: een tweede-eeuws theater

Odeon van Herodes Atticus: een tweede-eeuws theater
Odeon van Herodes Atticus: een tweede-eeuws theater

Voordat toeristen het toegangsgebied van de Akropolis betreden, kunnen toeristen het Odeon van Herodes Atticus bezoeken. Dit oude theater is genoemd naar Herodes Atticus van Marathon (buiten Athene), die het in herinnering aan zijn vrouw Regilla in AD 161 bouwde. Het theater werd ontworpen met een auditorium in een natuurlijke holte. Halfronde zitrijen bieden plaats aan bijna 5000 mensen. Het orkest bevond zich oorspronkelijk in de cirkelvormige ruimte in het midden met aan één kant het lage podium (skene) er vlakbij. Tussen het auditorium en het podium waren open doorgangen voor de ingang van het koor (parodoi). Live-uitvoeringen worden nog steeds in dit theater gehouden tijdens de zomer. De Athens & Epidaurus Festival presenteert klassieke Griekse opera's evenals muziek- en dansvoorstellingen, waarbij toeristen de magische ervaring krijgen van het kijken naar tweeduizend jaar oud drama in het oorspronkelijke theater.

Beulé Gate: de ingang van de Romeinse tijd

Beulé Gate: De ingang van de Romeinse tijd Gerry Labrijn / gewijzigde foto
Beulé Gate: De ingang van de Romeinse tijd Gerry Labrijn / gewijzigde foto

Nadat ze het toegangsgebied zijn gepasseerd, betreden toeristen de Acropolis-site via de Beulé-poort. Deze doorgang uit de Romeinse tijd is genoemd naar de 19e-eeuwse Franse archeoloog die het heeft ontdekt. De Beulé Gate bevindt zich onder de westkant van de Propylaia, de majestueuze ingang van de Akropolis. Met twee flankerende torens, de poort dateert uit 280 voor Christus en was oorspronkelijk gekoppeld aan de Propylaia door een brede marmeren trap gebouwd tijdens het bewind van de keizer Septimius Severus. Een deel van het onderste gedeelte van de trap is bewaard gebleven.

Monument van Agrippa, First-Century BC

Monument van Agrippa, 1e eeuw v.Chr. Gerry Labrijn / fotomodificatie
Monument van Agrippa, 1e eeuw v.Chr. Gerry Labrijn / fotomodificatie

Voorbij de Beulé Gate, op weg naar de Propylaia, toeristen komen het Monument van Agrippa tegen. Deze lange, rechthoekige tweekleurige marmeren plint werd in de tweede eeuw voor Christus gebouwd voor een weldoener van Athene, misschien de koning van Pergamon, de prachtige oude stad (nu onderdeel van het hedendaagse Turkije). Het monument is genoemd naar Marcus Agrippa, de schoonzoon van Augustus, omdat een bronzen sculpturale weergave van zijn vier paardenblokken (quadriga) in 27 voor Christus op de basis was gemonteerd.

Propylaia: The Magnificent Entrance to the Acropolis

Propylaia: The Magnificent Entrance to the Acropolis
Propylaia: The Magnificent Entrance to the Acropolis

Een gewone toegangspoort zou niet volstaan voor de glorieuze oude stad van de Akropolis. Deze majestueuze toegangsweg zette de toon voor aankomende bezoekers en bereidde hen voor op de overweldigende site van de Parthenon en de andere monumentale tempels op de rotsachtige heuveltop boven. De Propylaia werd gebouwd door Mnesikles in 437 BC tot 432 BC. Ten eerste leidt een marmeren trap naar een vestibule met vijf gateways, die in breedte en hoogte van de zijkanten naar het midden toe toenemen. In het westen is een diepe portiek, met een centrale deuropening ingelijst in Ionische zuilen. Langs de voorkant van deze portiek zijn zes Dorische zuilen, die oorspronkelijk het fronton ondersteunden. Aan de oostkant is een kleinere maar nog steeds indrukwekkende portiek met ook Dorische zuilen. Het veelzijdige architecturale complex, met ingewikkelde details, draagt bij tot een algeheel gevoel van grandeur.

The Beautifully Preserved Temple of Athena Nike

The Beautifully Preserved Temple of Athena Nike
The Beautifully Preserved Temple of Athena Nike

De Tempel van Athena Nike is de meest elegante en goed bewaard gebleven Akropolis-gebouwen, die in de 19e en 20e eeuw zijn gerestaureerd. Staand op een uitloper van rots aan de zuidkant van de Propylaia, dit oude heiligdom was opgedragen aan de godin Athena als de brenger van Victory (Nike). De tempel werd gebouwd tussen 432 voor Christus tot 421 voor Christus, na de voltooiing van de Parthenon en de Propylaia. De tempel heeft vier subtiel bewerkte Ionische zuilen aan de noord- en zuidkant. De vorm van de kolombases en kapitelen was ouderwets op het moment dat ze werden gebouwd, toonaangevende archeologen suggereerden dat de architectuur werd beïnvloed door het eerdere ontwerp van Kallikrates. De balustrade die ooit het tempelplatform sierde, is nu te zien in de Akropolismuseum, samen met opluchtingsfiguren van Athena en verschillende voorstellingen van Nike (de Godin van Overwinning).

Het Parthenon: de meest heilige plaats van de antieke wereld

Het Parthenon: de meest heilige plaats van de antieke wereld
Het Parthenon: de meest heilige plaats van de antieke wereld

Majestueus staande op het hoogste punt van de heuveltop van de Akropolis was deze adembenemende tempel de mooiste tempel van de antieke wereld. Ga naar voor de beste uitzichten op het Parthenon van een afstand Philopappou Hill direct tegenover de Akropolis. De tempel werd gebouwd van 447 voor Christus tot 338 voor Christus tijdens de bouwhausse van Pericles en is een meesterwerk van de architect Iktinos en de grote beeldhouwer Phidias. Als het ultieme heilige heiligdom in de stad vereerde de tempel de cultus van Athena, de maagd (Athena Parthenos), de godin van wijsheid en oorlogvoering en de beschermer van Athene.Als voorbeeld van een klassieke stijl, heeft de tempel 136 gecanneleerde Dorische zuilen (in herhaalde rijen van 8 x 17), waardoor een gevoel van harmonie en orde ontstaat. Merk op hoe de kolommen aan de basis iets dikker zijn en de vorm geleidelijk naar de bovenkant versmalt. Elke 10,5 meter hoge kolom heeft een diameter van 1,9 meter aan de voet en 1,5 meter aan de bovenkant, een ingenieuze techniek die de optische illusie creëert van een perfect gebalanceerd gebouw. Anders lijkt de tempel topzwaar.

Hoewel het interieur van het Parthenon verboden terrein is, kunnen toeristen rondlopen om de structuur vanuit elke hoek te bewonderen. De monumentale schaal van de tempel en opmerkelijke details van vakmanschap zijn ontzagwekkend. Aan het oosteinde tonen de frontons de geboorte van Athena vanaf het hoofd van Zeus. Aan het westeinde illustreren de frontons het conflict tussen Athena en Poseidon voor het land Attica. Oorspronkelijk had de tempel een dak dat was bedekt met marmeren tegels met afvloeiingen voor regenwater op zijn vier hoeken. Na ongeveer 900 jaar als tempel te hebben gediend, leed het Parthenon aanzienlijke schade in de vijfde eeuw toen het werd omgevormd tot een Christelijke kerk opgedragen aan de Maagd. Het Parthenon bleef nog 950 jaar dienst als kerk voordat het in 1456 een Turkse moskee werd. Helaas werd de tempel, die meer dan 2100 jaar had bestaan, tijdens de gevechten tussen de Venetianen en de Turken in de 17e eeuw door een bom vernietigd. Vandaag de dag blijven de ruïnes van deze massieve structuur als getuigenis van zijn vroegere glorie.

Veranda van de kariatiden in het Erechtheion

Veranda van de kariatiden in het Erechtheion
Veranda van de kariatiden in het Erechtheion

Het Erechtheion-complex is gebouwd van 421 tot 395 voor Christus en bevat een aantal oude heiligdommen. Het oostelijke deel werd bewoond door een heiligdom dat een eeuw eerder was gebouwd, de Tempel van Athena Polias. In het westelijke deel was het Tombe van koning Erechtheus. Een van de bekendste kenmerken van het Erechtheion is de Veranda van de kariatiden, zes kolommen gebeeldhouwd als figuren van maagden in plaats van gewone kolommen. De Tomb of Kekrops, de stichter van de Atheense koninklijke linie, bevond zich onder de Veranda van de Kariatiden. Vanuit de noordportiek leidt een zijdeur naar het aangrenzende cultdistrict van de Pandroseion.

Oude tempel van Athena Polias, zesde eeuw v.Chr

Oude tempel van Athena Polias, zesde eeuw v.Chr
Oude tempel van Athena Polias, zesde eeuw v.Chr

Gevonden direct ten zuiden van de main Erechtheion heiligdommen, de oude tempel van Athena werd gebouwd in de vroege zesde eeuw voor Christus binnen het terrein van de Mycenaean koninklijk paleis van de 14e eeuw voor Christus. (De enige overblijvende architecturale elementen van het Myceense paleis zijn twee kolombases.) Deze tempel was het heiligdom van Athena Polias (Athena of the City), de beschermheilige van de stad. De tempel hield de vereerde houten cultusbeeld van de godin (Xoanon), in een traditie die waarschijnlijk dateerde uit de Myceense tijd. De oude tempel van Athena werd vernietigd door de Perzen in 480 voor Christus samen met alle andere gebouwen uit de archaïsche periode. Het was pas in de 19e eeuw dat de fundamenten van de tempel werden blootgelegd door archeologen.

De legendarische olijfboom van de Pandroseion

De legendarische olijfboom van de Pandroseion Shay Tressa DeSimone / gemodificeerde foto
De legendarische olijfboom van de Pandroseion Shay Tressa DeSimone / gemodificeerde foto

De Pandroseion ligt tussen de Erechtheion en de Oude tempel van Athena Polias. Deze kleine tempel is vernoemd naar Pandrosos, de dochter van de eerste koning van Athene. De tempel bevatte het altaar van Zeus Herkeios (beschermer van de haard) en een heiligdom voor Pandrosos. Geleerden geloven dat de heilige slangen van de Akropolis hier werden gehouden. Ook, volgens de legende, presenteerde Athena de heilige olijfboom naar de stad hier na haar overwinning op Poseidon in de wedstrijd voor het land Attica. De Griekse historicus Herodotus uit de vijfde eeuw v.Chr. Vertelt ons dat op de dag na de vernietiging van de Akropolis door de Perzen in 480 voor Christus een nieuwe scheut was ontstaan uit de stam van de verbrande boom. Deze boom werd een symbool van de overleving van Athene. Als een eerbetoon aan dit oude evenement, werd hier in de moderne tijd een olijfboom geplant.

Akropolismuseum

Akropolismuseum Charles Pence / gemodificeerde foto
Akropolismuseum Charles Pence / gemodificeerde foto

Het Akropolismuseum is een must-see culturele attractie in Athene, geopend in 2009. Onderaan de Akropolis heuvel, op ongeveer 300 meter afstand van de archeologische vindplaats, bevindt zich dit onvergelijkbare museum dat een van de meest waardevolle collecties van oude Griekse kunst van Athene bevat. Voor het museum is een archeologische vindplaats waar archeologen op het werk te zien zijn. Na het passeren van deze "archeologische werkplaats" komen toeristen aan bij de ingang van het strakke moderne gebouw, ontworpen door architecten Bernard Tschumi en Michael Photiadis. Verlicht door natuurlijk licht, tonen de uitgebreide tentoonstellingsgalerijen ongeveer 4.000 onbetaalbare objecten. De meeste items in de collectie zijn ontdekt op de archeologische vindplaatsen van de Akropolis. De collectie omvat de archaïsche periode, van de zevende eeuw voor Christus tot de vijfde eeuw voor Christus, en de klassieke periode, van de vijfde eeuw voor Christus tot de tweede eeuw voor Christus. Hoogtepunten zijn de originele kariatiden uit het Erechtheion, het zesde-eeuwse BC Moschophoros-beeld van een jonge man met een klein kalf, het vijfde-eeuw-BC reliëf van Mourning Athena en de reeks reliëfs uit de Tempel van Athena.

Adres: 15 Dionysiou Areopagitou Street, Athene

Officiële site: https://www.theacropolismuseum.gr/en

Theater van Dionysus

Theater van Dionysus
Theater van Dionysus

In de buurt van de Akropolismuseum is het BC uit de vierde eeuw - het theater van Dionysus, dat een aparte toegangskaartje heeft voor de rest van de Akropolis.(Het toegangsticket voor de Acropolis is inclusief toegang tot deze site, maar het is mogelijk om een goedkoper ticket te kopen om naar het theater van Dionysus te gaan.) Het theater uit de vierde eeuw voor Christus van Dionysos is het oudste van de drie architecturale complexen gebouwd op de zuidelijke hellingen van de Akropolis (Areopagitou-straat). De grote Griekse tragedies van Sophocles en Euripides werden hier uitgevoerd. Dichtbij het Theater van Dionysos is het Stoa van Eumenes, gebouwd door koning Eumenes II (197-160 voor Christus) van Pergamon, een stad uit de Hellenistische periode in het hedendaagse Turkije. Koning Eumenes stond bekend om het stichten van een stad vol met indrukwekkende gebouwen, waaronder het Grote Altaar van Pergamon.

Waar te verblijven in de buurt van de Akropolis voor sightseeing

We raden deze handige hotels aan met gemakkelijke toegang tot de Akropolis:

 • AVA Hotel Athens: luxe boetiekhotel, fantastische locatie, elegant decor, winkels en restaurants in de buurt, bubbelbad.

 • MET34 Athens Hotel: 4-sterrenboetiekhotel, stijlvol design, kamers en suites met kitchenette, ontbijt inbegrepen, welkomstdrankje, conciërge.
 • InnAthens: mid-range prijzen, eeuwenoude neoklassieke gebouwen, uitstekend personeel, minimalistische inrichting van de kamer, uitstekend ontbijt met traditionele producten.
 • Marble House: budgethotel, geweldige locatie, door een familie gerund, woonwijk.
 • Tips en tours: hoe u het meeste kunt halen uit uw bezoek aan de Akropolis

  • Rondleidingen over de Akropolis: Tijdens de uitgebreide 3,5-uur durende halve rondleiding door Athene, ontdek je de hoogtepunten van de stad met een deskundige lokale gids, eindigend met een wandeltocht door de Akropolis. Je kunt deze tour upgraden om toegang te krijgen tot het Akropolismuseum.

 • Een bezoek aan de Akropolis op uw eigen: Hoewel je een kaartje kunt kopen alleen voor de Akropolis, is het ook opgenomen in een uitgebreid kaartje dat de Oude Agora, de Archeologische vindplaats van Lykeion, de bibliotheek van Hadrianus, de Romeinse Agora en verschillende andere oude vindplaatsen omvat. Je kunt geen vooraf gekochte tickets kopen, maar je kunt tijd besparen op drukke dagen door een uitgebreid ticket te kopen bij een van de minder drukke sites waar geen wachtrijen zijn. Daarmee kun je de rij overslaan op de Akropolis.
 • Comfort en veiligheid: Omdat de Akropolis op een steile heuvel ligt en de oude stenen versleten en ongelijk zijn, draag je comfortabele schoenen met lage hakken en rubberen zolen voor sightseeing. Drankjes zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar, dus zorg ervoor dat u veel water drinkt, vooral in de zomer.
 • Waar te eten: Het museum heeft een café en een restaurant met een prachtig uitzicht op de oude ruïnes op de heuveltop van de Akropolis. Als je aan de noordkant uitkomt, ben je in de buurt van de charmante wijken Anafiotika en Plaka, die vol zitten met restaurants en cafés verborgen in een heerlijk doolhof van kronkelende voetgangersstraten.
 • Athene - Akropolis Kaart
  Athene - Akropolis Kaart
  Akropolis kaart
  Akropolis kaart

  Aanbevolen: