Logo yachtinglog.com

De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers

Inhoudsopgave:

De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers
De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers

Video: De kathedraal van Santa Maria del Fiore verkennen: een gids voor bezoekers
Video: Florence Duomo Travel Guide! 🇮🇹 How To Visit all 5 Monuments of Piazza del Duomo, Italy! 2023, Oktober
Anonim
Kathedraal van Santa Maria del Fiore
Kathedraal van Santa Maria del Fiore

Het symbool van Florence en veruit de meest bezochte toeristische attractie, het duomo (kathedraal) complex, vormt een van 's werelds meest magnifieke kunstwerken. Aan het einde van de 13e eeuw wilden de inwoners van Florence een kathedraal bouwen die het toenemende belang van hun stad weerspiegelde. Het werk ging meer dan een eeuw verder onder verschillende grote architecten, waaronder Giotto en Pisano, zodat Filippo Brunelleschi het in 1420 kon bekronen met de koepel - een sensationele architecturale prestatie voor zijn tijd en een die architecten nog steeds verbaast over zijn durf.

De op twee na grootste kerk van Italië, de duomo, is meer dan 152 meter lang en 90 meter breed in het transept (waar de twee hoofdgangen elkaar kruisen) en torent hoog boven het historische centrum uit. Maar het is meer dan het formaat van de kunst die deze stad tot een van de belangrijkste must-sees van Europa maakt. De prachtige façade, die in de jaren 1800 werd toegevoegd ter vervanging van een onafgewerkte gevel die drie eeuwen eerder werd afgebroken, domineert Piazza del Duomo met een oogverblindende weergave van ingelegd marmer in rood, wit en groen.

Kathedraal buitenkant

Kathedraal buitenkant
Kathedraal buitenkant

Hoewel de façade in de jaren 1800 werd gebouwd, is het ontwerp trouw aan de middeleeuwse gotische stijl van de kerk die harmonieert met de toren van Giotto, met gebruik van Toscaans marmer ingelegd met ingewikkelde ontwerpen en nissen voor beelden. De afwisselende kleuren werden gekozen om de twee basisprincipes van de Florentijnse kunst te illustreren: 'rechtschapenheid en schoonheid'. Boven de centrale deuropening bevindt zich een groot roosvenster met aan weerszijden kleinere. De bronzen deuren hebben reliëfs van Maria, aan wie de kathedraal is gewijd. Voordat je naar binnen gaat, loop je rond het gebouw om zijn vier portalen te zien, vooral de Porta della Mandorla aan de linkerkant, de mooiste van hen met werk van Donatello, Ghirlandaio en andere Renaissance-kunstenaars.

Kathedraal interieur

Na de uitbundigheid van de façade, zult u misschien verrast zijn door de soberheid vanbinnen. Zoals in de meeste Italiaanse kerken, veranderde de smaak van latere generaties het interieur, maar hier werden deze decoraties verwijderd in nog later werk, waardoor de bijna ongeschonden grootsheid van de stijgende gotische bogen en stenen pilaren werd hersteld. Waar je ook staat, je ogen zullen naar het transept worden getrokken en dan omhoog naar de verbazingwekkende koepel boven je hoofd. Maar u moet eens rondkijken om een aantal mooie kunstwerken te ontdekken, vooral de 44 ramen, die het grootste werk van glas in lood uit de 14e en 15e eeuw vormden. Van binnenuit krijg je een beter zicht op de drie roosvensters, waarvan de glas-in-lood foto's werden ontworpen door Lorenzo Ghiberti, het meest bekend om zijn bronzen panelen op de deuren van het baptisterium. Kijk naar de klok terwijl je omhoog kijkt - de wijzers bewegen tegen de klok in.

Gangpaden en Apsissen

De twee zijbeuken aan weerszijden hebben verschillende beelden, schilderijen en fresco's. Let op in de noordelijke zijbeuk (links als je voor het hoofdaltaar staat) dat de ruiter van John Hawkwood, die het huurleger van Firenze commandeerde, is geschilderd (door Paolo Uccello in 1436) om beeldhouwwerk te imiteren. En hoewel Florence de grote dichter Dante in ballingschap naar Italië stuurde, waar hij stierf, hebben ze hem postuum verheerlijkt met een portret in de noordelijke zijbeuk.

Elk van de drie apsissen - de afgeronde gebieden die de korte armen vormen van het Romeinse kruisplan van de kathedraal - is verdeeld in verschillende kapellen. Degenen in de apsis in het noorden hebben glasramen van Ghiberti en een dubbelzijdig retablo (altaarstuk). Zorg ervoor dat je naar de vloer kijkt om Toscanelli's 1468 gnomon te vinden, die wordt gebruikt voor astronomische berekeningen. Tijdens de zomerzonnewende schijnen op 21 juni de zonnestralen door een kegelvormig gat in de lantaarn van de koepel naar beneden op deze metalen plaat. In de zuidelijke apsis, bevat de eerste kapel (naast de Oude Sacristie) een interessant fresco, Madonna del Popolo door Giotto.

De sacristieën

Het scheiden van de drie apsissen zijn twee sacristieën, waar priesters zich voorbereiden op de mis, elk met werken van Florence's meester van geglazuurde terra cotta, Luca della Robbia. Zoek in de nieuwe sacristie aan de noordkant naar de lunette boven de deur, Opstanding van Christus (1444). De prachtige bronzen deur is ook van della Robbia (veel van deze kunstenaars, zoals Ghiberti, Giotto en Brunelleschi waren even getalenteerd op verschillende gebieden). De tien panelen tonen Maria met het kind Jezus, Johannes de Doper, evangelisten en andere bijbelse figuren. Deze sacristie is waar Lorenzo de Grote en zijn broer Giuliano hun toevlucht zochten in 1478 toen ze werden aangevallen tijdens een dienst in de kathedraal. Alleen Lorenzo wist te ontsnappen. In de Oude Sacristie zijn een terracotta reliëf en twee terracotta kandelaars in de vorm van engelen, beide van Luca della Robbia.

Koor en koepel

Koor en koepel
Koor en koepel

Onder de koepel bevindt zich het koor met het hoofdaltaar. De achthoekige marmeren balustrade is versierd met 88 reliëfs en het crucifix op het hoofdaltaar is gemaakt in 1495-1497 door Benedetto da Maiano. Je ogen zullen worden opgetrokken door de enorme omvang van de koepel, hoewel je een nerveuze blik zou kunnen hebben op de stenen pilaren die hun gewicht zo moeiteloos lijken te ondersteunen. In de koepel is het grote fresco van het Laatste Oordeel van Giorgio Vasari, begonnen in 1572 en voltooid door Federico Zuccari in 1579. Het is moeilijk voor te stellen zich te concentreren op het werk terwijl het aan de binnenkant van deze koepel hangt. Aan de voet van de pilaren die de trom ondersteunen zijn acht standbeelden van apostelen.

De koepel van Brunelleschi

De koepel van Brunelleschi
De koepel van Brunelleschi

Op deze ene koepel zijn hele boeken geschreven en de immensiteit zal u de adem benemen. Zo zal de trap er naartoe leiden.Nadat je 's werelds meest beroemde koepel van onderen en van verschillende punten in Florence hebt bewonderd, is er nog steeds één perspectief: klimmen tussen de binnen- en buitenlagen naar de top. Terwijl je de 463 treden oploopt, heb je genoeg tijd om de constructie te overwegen, die volledig zonder een ondersteunend raamwerk werd gedaan (omdat als de hoogte ervan - 114 meter boven de vloer van de kathedraal - het bouwen van een houten steun onmogelijk was). De methode die Brunelleschi gebruikte, was om een reeks ringen te bouwen met stenen in een visgraatpatroon. Elk van de steeds kleinere ringen ondersteunde zichzelf, en de volgende die daarop werd gebouwd. Eenmaal bovenaan kun je de galerij van de lantaarn van 21 meter betreden (toen hij werd toegevoegd, zei Michelangelo dat het op een krekelkooi leek). Het uitzicht beslaat de hele stad en verder naar de Toscaanse heuvels. De trap naar de koepel begint waar de noordelijke zijbeuk zich bij de apsis voegt. Merk op dat dit niet voor iedereen met acrophobia, claustrofobie, hart of ademhalingsproblemen is.

Cripta di Santa Reparata (Crypt)

Vanaf de kathedraalportiek lopen trappen naar beneden in wat er nog over is van de vroegere kerk van Santa Reparata. Gebouwd in de vierde en vijfde eeuw, toen uitgebreid in de achtste en elfde eeuw, werd de oorspronkelijke kerk in eerste instantie net overspoeld door de bouw van de kathedraal, maar uiteindelijk gesloopt in 1375. Maar de crypte onder Santa Reparata was er nog steeds en opgravingen begon het te onthullen in 1965. Een onverwachte vondst in 1972 was de graf van Brunelleschi, die je daar kunt zien, samen met een klein museum met betrekking tot de oorspronkelijke kerk.

Giotto Campanile (Bell Tower)

Giotto Campanile (Bell Tower)
Giotto Campanile (Bell Tower)

Als tweede op de geweldige koepel van Brunelleschi als oriëntatiepunt op de skyline van Florence, is Giotto's Campanile, de 81 meter hoge klokkentoren die nauwelijks losstaat van de kathedraalgevel. Begonnen in 1334 door Giotto di Bondone, werd de toren voortgezet na zijn dood in 1337 door Andrea Pisano, die Giotto's plannen volgde. Zijn opvolger, Francesco Talenti, week enigszins af van het oorspronkelijke ontwerp en voltooide de toren in 1387. Net als de duomo-façade die eeuwen later zijn stijl volgde, maakt hij gebruik van afwisselende marmermuren voor een opvallend effect. Hoewel de ontwerpen ingewikkeld zijn en de toren verder is ingericht met reliëfpanelen en standbeelden in de nissen (dit zijn replica's van de originelen, nu beschermd in de Museo dell'Opera del Duomo), de afmetingen van de toren en de balans van het ornament geven het harmonie. Het trio van gebouwen - Duomo, Campanile en Baptistery - maakt dit een van de mooiste architectonische ensembles ter wereld. De decoratieve bas-reliëfpanelen zijn van Andrea Pisano (vooral bekend om zijn buitengewone gebeeldhouwde stenen kansels in de kathedralen van Siena en Pisa) en Luca della Robbia, en laten allegorieën zien van menselijk werk en kunst in de onderste rij, en van planeten, deugden, liberale kunsten en sacramenten in de hogere. Voor het beste zicht op de koepel en een prachtig uitzicht op de stad, beklim de 414 treden naar de top.

Adres

  • Piazza Duomo, Florence

  • www.duomofirenze.it
  • Kaart van Florence - Duomo Santa Maria del Fiore
    Kaart van Florence - Duomo Santa Maria del Fiore

    Aanbevolen: