Logo yachtinglog.com

Native American Pueblos of New Mexico: A Visitor's Guide

Inhoudsopgave:

Native American Pueblos of New Mexico: A Visitor's Guide
Native American Pueblos of New Mexico: A Visitor's Guide

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Native American Pueblos of New Mexico: A Visitor's Guide

Video: Native American Pueblos of New Mexico: A Visitor's Guide
Video: 10 Best Places to Visit in New Mexico - Travel Video 2023, Oktober
Anonim

Toen de Spanjaarden arriveerden, waren er vele tientallen pueblos in het noorden van centraal New Mexico. Sommigen werden snel weggevaagd; anderen vielen langzaam uit elkaar en verdwenen. Toch zijn er nog steeds, in het gebied rond Santa Fe, nog steeds een aantal Native American pueblos en verwelkomen bezoekers. In deze dorpen worden oude tradities zoals rituele dansen en artistiek handwerk gehandhaafd. Hoewel ze over het algemeen open zijn voor bezoekers, behandelen pueblos in het algemeen vreemden met enige terughoudendheid. Vergeet niet dat je niet in de pueblo's moet fotograferen of filmen, behalve met uitdrukkelijke toestemming.

New Mexico is de thuisbasis van 19 pueblos: Acoma, Cochiti, Isleta, Jemez, Laguna, Nambe, Picuris, Pojoaque, Sandia, San Felipe, San Ildefonso, San Juan, Santa Ana, Santa Clara, Santo Domingo, Taos, Tesuque, Zia, en Zuni.

Taos Pueblo, New Mexico

Taos Pueblo, New Mexico
Taos Pueblo, New Mexico

Iets ten noorden van de moderne stad Taos ligt Taos Pueblo, die continu en uitsluitend bezet is gedurende minstens 1000 jaar en veel van zijn karakter heeft behouden als een pueblo in de puurste vorm. Rondom het centrale plein zijn vestingachtige huizen in de oudste adobe-stijl, alleen gebouwd van klei en stro, zonder gebakken stenen. Opvallend zijn de huizen met meerdere verdiepingen en koepelovens voor het bakken van brood.

Gebouwd in een Spaanse stijl in 1813, de Missie kerk van San Francisco de Asis ligt vlak bij het centrale plein. Bewoners zijn nog steeds sterk gehecht aan hun tradities en de pueblo heeft de neiging nogal gereserveerd te zijn. Bezoekers zijn overdag en bij speciale gelegenheden welkom op de website van Pueblo. De rondleiding is uitstekend.

Openingstijden: Open ma-za 8 am - 4:30 pm, zon 8:30 am - 4:30 pm

Toegang: Volwassenen $ 16, Senioren en studenten (vanaf 11 jaar), $ 14, kinderen van 10 jaar en jonger dan gratis

Officiële site: https://taospueblo.com/

Santo Domingo Pueblo, New Mexico

Santo Domingo Pueblo, New Mexico Vakgroep Landbouw / foto aangepast
Santo Domingo Pueblo, New Mexico Vakgroep Landbouw / foto aangepast

Santo Domingo Pueblo ligt 30 mijl ten zuidwesten van Santa Fe en is een van de grootste en meest conservatieve pueblos van New Mexico. De pueblo staat bekend om zijn sieradenproductie en handwerk, en ook om het grote belang dat wordt gehecht aan traditionele religieuze instellingen en sociale structuren. Santo Domingo juweliers hebben de neiging om heinde en verre reizen, dat is een van de redenen waarom de pueblo is zo bekend.

Ondanks de conservatieve aard van de pueblo verwelkomen ze bezoekers voor de Maansdans en Sandaro, evenals kerst- en paasceremonies. De Santo Domingo Pueblo Mission Church werd in 1895 voltooid op de plaats van een eerdere kerk die in de Pueblo-opstand van de late 17e eeuw werd verwoest. Fotografie en andere opnames zijn niet toegestaan.

Openingstijden: Open gedurende de dag

Officiële site: https://www.santodomingotribe.com/

Cochiti Pueblo, New Mexico

Cochiti Pueblo, New Mexico
Cochiti Pueblo, New Mexico

Cochiti Pueblo ligt ongeveer 50 mijl ten noorden van Albuquerque en 35 kilometer ten zuidwesten van Santa Fe. De pueblo beslaat meer dan 50.000 hectare en is de thuisbasis van ongeveer 1200 mensen die de neiging hebben om boeren en veeboeren te zijn. Cochiti heeft hard gewerkt om de moedertaal van te behouden Keres, evenals traditionele praktijken en religie. Zoals het nabijgelegen Santo Domingo staat Cochiti bekend om zijn unieke stijl van sieraden, maar ook om zijn speciale aardewerkstijlen en handgemaakte trommels. Cochiti is over het algemeen elke dag open, hoewel ze sluiten voor bepaalde ceremonies. Fotografie en andere opnames zijn ten strengste verboden.

Officiële site: https://www.pueblodecochiti.org/

Jemez Pueblo, New Mexico

Jemez Pueblo, New Mexico
Jemez Pueblo, New Mexico

Gelegen tussen de prachtige rode kliffen van San Diego Canyon in de Jemez-bergen ten noordwesten van Albuquerque, is Jemez Pueblo klein met slechts ongeveer 2.000 stamleden. Het dorp zelf is gesloten voor bezoekers en ceremonies worden niet gepubliceerd. De Walatowa bezoekerscentrum in Jemez Pueblo, echter, biedt informatie over de pueblo en de omgeving, evenals historische foto's.

Jemez staat bekend om zijn ceremoniële gebruik van hardloopwedstrijden om speciale evenementen te markeren en om te helpen bij de groei van gewassen. Het staat ook bekend om zijn terugkeer naar traditionele voedselbronnen als een manier om moderne ziektes zoals kanker en diabetes te bestrijden. Vliegvissen is beschikbaar bij het Dragon Fly Lake en Holy Ghost Lake op het land van de pueblo.

Officiële site: https://www.jemezpueblo.org/

Pojoaque Pueblo, New Mexico

Pojoaque Pueblo, New Mexico Mike Fisher / gemodificeerde foto
Pojoaque Pueblo, New Mexico Mike Fisher / gemodificeerde foto

Een van de zes Tewa-sprekende pueblo's van de Rio Grande-corridor, Pojoaque, is al zo'n 1500 jaar in een of andere vorm bewoond en bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 1500. De Tewa-naam voor de pueblo betekent "een plek om water te verzamelen en te drinken". De Spaanse aankomst bracht grote ontbering voor de pueblo-mensen, en velen verspreidden zich naar andere stammen, resulterend in complete verlating op een gegeven moment. Pojoaque geniet momenteel van enorme economische groei, en de permanente collectie van traditionele Pueblo kunst en ambachten is een duidelijke aantrekking op de Poeh cultureel centrum en museum. Bezoekers zijn welkom en er zijn sommige dansen in de weekends in de zomer.

Officiële site: https://pojoaque.org/

San Ildefonso Pueblo, New Mexico

San Ildefonso Pueblo, New Mexico
San Ildefonso Pueblo, New Mexico

San Ildefonso ligt aan de voet van het Pajarito-plateau langs de Rio Grande en is vooral bekend om de verbazingwekkende zwart-op-zwarte aardewerkstijl die daar ontstond. Tegenwoordig worden deze potten beschouwd als een hot item onder kunstverzamelaars. Naast de potten staat deze kleine pueblo van 800 mensen ook bekend om zijn aquarellen en juweliers.De pueblo bestaat al bijna 1000 jaar en heeft nog steeds een sterk identiteits- en cultuurgevoel, voortdurende religieuze gebruiken en ceremonies. Het meest bekend is de Buffalo Deer Dance, uitgevoerd tijdens hun feestdag.

Een Tewa-sprekend volk, de San Ildefonso, hechten veel waarde aan educatie en revitalisering van hun taal. De San Ildefonso Pueblo Museum toont hedendaags en traditioneel aardewerk, schilderijen en andere kunstvoorwerpen, met de nadruk op San Ildefonso-voorwerpen en historische voorwerpen. De San Ildefonso Mission Church is een recreatie van de oorspronkelijke kerk gebouwd in 1711 en zeker een bezoek waard.

Openingstijden: dagelijks geopend

Entree: geen kosten

Officiële site: https://www.sanipueblo.org/

Santa Ana Pueblo, New Mexico

De Spanjaarden spaarden de inwoners van Santa Ana niet, maar verwijderden ze halverwege de 17e eeuw. Maar rond 1700 keerden de overlevenden terug en bouwden een nieuwe gemeenschap op een nieuwe locatie net ten noorden van het hedendaagse Albuquerque. Oorspronkelijk waren de boeren, de meeste inwoners van Santa Ana werken nu aan het reservaat. De bewoners van de pueblo hebben twee huizen, een boerengehucht langs de Rio Grande en een meer traditioneel huis langs de rivier de Jemez. Traditionele kunstvormen in Santa Ana herleefden in de jaren 1970 en staan nu bekend om hun hoogwaardige aardewerk. De pueblo organiseert verschillende dansen in de vroege zomer die open zijn voor toeristen. Het meest bekend is de maïsdans. Andere bezienswaardigheden zijn een zendingskerk (die dateert uit 1750), de golfbaan en het resort Santa Ana en de Cooking Post met de inheemse keuken. Bezoekers zijn welkom.

Officiële site: https://www.santaana.org/

Santa Clara Pueblo, New Mexico

Santa Clara Pueblo, New Mexico
Santa Clara Pueblo, New Mexico

Een andere Tewa-sprekende pueblos, Santa Clara Pueblo, ligt ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Santa Fe. Een vrij grote pueblo, het is misschien het best bekend voor de interessante dansen uitgevoerd rond Kerstmis. De pueblo heeft een gevarieerde economie met een groot aantal opties voor de bezoeker, zoals rondleidingen, vissen en kamperen. Het landschap rondom de pueblo is adembenemend.

Met een sterk identiteitsgevoel behouden de Santa Clara-mensen hun traditionele religie terwijl ze een hoge waarde hechten aan modern onderwijs. In Santa Clara kunnen bezoekers een aantal van hun festivals bezoeken, maar niet allemaal. Een must see in de pueblo zijn de Puye Cliff Dwellings, het voorouderlijke huis van de Santa Clara-bevolking. Er zijn 740 kamers in de ruïnes, bezet door maar liefst 1.500 mensen uit de jaren 1100 tot ongeveer 1580.

Tesuque Pueblo, New Mexico

Tesuque Pueblo, New Mexico Mike Tungate / gemodificeerde foto
Tesuque Pueblo, New Mexico Mike Tungate / gemodificeerde foto

Gelegen in de uitlopers van de Sangre de Cristo bergen net ten noorden van Santa Fe, werd Tesuque pueblo opgericht in 1694 op de plaats van een eerdere pueblo gebouwd in de 12e eeuw. Het is misschien deze geschiedenis die het tot een van de meest gereserveerde en traditionele van alle New Mexico pueblos maakt. De mensen van Tesuque blijven zich bezighouden met traditionele landbouwmethoden en maken verbluffend aardewerk in verbluffende kleuren. Winterdansen in de pueblo zijn over het algemeen open voor bezoekers. Zorg ervoor dat je de Tesuque Pueblo Mission Church bezoekt.

Nambe Pueblo, New Mexico

Nambe Pueblo, New Mexico
Nambe Pueblo, New Mexico

Een andere Tewa-sprekende pueblos net ten noorden van Santa Fe ligt, Nambe is misschien een van de meest "Hispanicized" van alle New Mexico pueblos. Gelegen in een verbluffend mooi landschap en gezegend met het overweldigende Nambe Falls, de pueblo heeft genoten van een recente opleving van traditionele ambachten, met name weven en aardewerk. Er is ook een kunstgalerij voor beeldende kunst. De meeste Nambe-mensen zijn tegenwoordig boeren of personeel in het nabijgelegen Los Alamos National Laboratory. Nambe-dansen vinden meestal in de zomer plaats en de pueblo is het meest bekend om zijn festival op 4 juli.

Officiële site: https://nambepueblo.org/

Picuris Pueblo, New Mexico

Picuris Pueblo, New Mexico
Picuris Pueblo, New Mexico

De oude Picuris Pueblo, gelegen op 55 mi ten noordoosten van Santa Fe, is ook bekend als San Lorenzo Pueblo en werd gebouwd in de 13e eeuw. Ooit was dit de grootste pueblo in New Mexico, maar het is nu de kleinste met slechts 300 leden. De meeste leden van de pueblo werken het reservaat af en toch behoudt het leven in het dorp veel van zijn traditionele smaak, waaronder verschillende dansen in de zomer.

Picuris staat bekend om zijn ongebruikelijke aardewerk dat opvalt tussen alle andere inheemse Amerikaanse keramische vormen, omdat het is gemaakt van ijsmelk vermengd met mica. De Picuris Pueblo Museum Center omvat de historische ruïnes van Pueblo, de zendingskerk, het huis van de hoofdhuid en verschillende gerestaureerde kiva's. Beeldschermen omvatten prehistorische artefacten, foto's en tekst van lokaal historisch belang, en het werk van regionale hedendaagse kunstenaars. De zendingskerk San Lorenzo de Picuris is zeker een bezoek waard.

San Felipe Pueblo, New Mexico

San Felipe Pueblo, New Mexico
San Felipe Pueblo, New Mexico

Ten zuidwesten van Santa Fe ligt de San Felipe Pueblo, een van de oudste nederzettingen in het gebied. Keresan-sprekende pueblo, San Felipe is gekend voor zijn cultureel conservatisme en hun slag om hun traditionele cultuur te beschermen en te behouden. De pueblo is een theocratie, waar de sociale structuur en de behoeften van de stam de voorrang hebben boven die van het individu. Bezoekers zijn over het algemeen niet welkom in de pueblo, hoewel op bepaalde tijden buitenstaanders mogen dansen. Deze omvatten dansen in mei en juni. Prachtig kralenwerk is het kenmerk van de San Felipe-kunst. De San Felipe Mission Church werd voltooid in 1736 op de plaats van een vorige kerk die in 1706 werd gebouwd.

San Juan Pueblo, New Mexico (Ohkay Owingeh)

San Juan Pueblo, New Mexico (Ohkay Owingeh) Larry Lamsa / gewijzigde foto
San Juan Pueblo, New Mexico (Ohkay Owingeh) Larry Lamsa / gewijzigde foto

Het zeer pittoreske San Juan Pueblo, gelegen op 30 mi ten noordwesten van Santa Fe, staat bekend om zijn bekwame pottenbakkers en houtsnijders. Het is de thuisbasis van een beroemd kunstcentrum en coöperatie waar toeristen lokale kunstenaars en ambachtslieden kunnen zien die werken aan sieraden en aardewerk. San Juan Pueblo heeft een economische opleving beleefd die eveneens een herleving van de traditionele culturele praktijken mogelijk heeft gemaakt.

Bezoekers zijn welkom, en de winter Deer Dance is misschien wel de meest beroemde ceremonie open voor het publiek. De sociale structuur is gebaseerd op een scheiding tussen Winter People en Summer People, evenals een starre scheiding tussen de wereld van mannen en vrouwen. Deze Tewa-sprekende pueblo beheert ook de Ohkay T'owa Gardens Cooperative, die open staat voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in traditioneel Indiaans eten. De naam van de pueblo betekent "plaats van de sterke mensen".

Zia Pueblo, New Mexico

Zia Pueblo, New Mexico
Zia Pueblo, New Mexico

Zia Pueblo ligt 20 km ten noordwesten van Bernalillo, bij NM 44. Deze pueblo is moeilijk te zien, aangezien hij zo goed samengaat met het omringende landschap. De 700 jaar oude pueblo leent zijn symbool aan de vlag van de staat New Mexico. Zia is een van de Keresaans sprekende pueblo's en is eerder gereserveerd. De meeste stamleden werken als boeren of veeboeren, hoewel kunst en ambachten de laatste decennia van de grond zijn gekomen. Het meest opvallende is het ongepolijste redware-aardewerk met een witte strook bedekt met abstracte vogelschilderijen. De zendingskerk werd gesticht in 1706 en is over het algemeen open voor bezoekers, en buitenstaanders zijn ook welkom in de August Corn Dance, maar geen fotografie of opnames zijn toegestaan.

Openingstijden: Open gedurende de dag. Strikte 22 uur avondklok.

Officiële site: https://zia.com/home/zia_info.html

Aanbevolen: