Logo yachtinglog.com

10 beste toeristische attracties in Groningen en eenvoudige dagtochten

Inhoudsopgave:

10 beste toeristische attracties in Groningen en eenvoudige dagtochten
10 beste toeristische attracties in Groningen en eenvoudige dagtochten

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 10 beste toeristische attracties in Groningen en eenvoudige dagtochten

Video: 10 beste toeristische attracties in Groningen en eenvoudige dagtochten
Video: Top Ten Tourist Attractions in Groningen Province - Netherlands 2023, Oktober
Anonim

Groningen ligt op de kruising van de Hoornsediep en de Winschoterdiep en is lange tijd een belangrijke haven geweest voor kustvaart naar de Noordzee, op slechts 20 kilometer afstand. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1040 toen keizer Hendrik III de bisschop van Utrecht een leengoed verleende in de stad, samen met het recht op muntengeld. Het werd later lid van de Hanze en ontwikkelde zich tot een van de leidende commerciële centra in Noord-Europa. De zetel van een universiteit gesticht in 1614, de stad is al lang een broeinest van creatief talent, waaronder de geboorteplaats van kunstenaars Jozef Israëls en WH Message, en staat bekend om zijn levendige culturele scene. Het is ook een geweldige plek om op de fiets te verkennen en staat al lang bekend als "World Cycling City" dankzij het uitgebreide netwerk van fietspaden.

Zie ook: Waar te verblijven in Groningen

1 Martinikerk en de Martinitoren

Martinikerk en de Martinitoren
Martinikerk en de Martinitoren

Martin's Church (Martinikerk), een prachtige baksteen gebouwde Romaans-gotische basiliek gebouwd in de 13e eeuw, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Groningen. Herbouwd in de 15e eeuw, werd het oude koor vervangen door een met hoge gotische gewelven en een kooromgang, terwijl een kapel en sacristie aan de noordkant werden toegevoegd. Interieur hoogtepunten zijn 16e-eeuwse muurschilderingen in het koor, evenals het oude orgel gebouwd in 1480. Het meest opvallende kenmerk is echter ongetwijfeld de toren van de kerk, de Martinitoren (of Martini toren naar de lokale bevolking). Oorspronkelijk gebouwd in 1482 (en meerdere keren herbouwd), de 96 meter hoge toren is een van de hoogste in Nederland en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Hoofdmarktplein (Grote Markt).

Adres: Martinikerkhof 1, 9712 JG Groningen

2 Het Groninger Museum

Veelkleurige trap
Veelkleurige trap

Opgericht in 1874, blijft het Groninger Museum een van de technologisch meest geavanceerde kunstgaleries van Nederland. In een prachtig postmodern gebouw aan de oevers van het Verbindingskanaal, herbergen de drie belangrijkste paviljoens indrukwekkende tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst van zowel lokale als internationale kunstenaars, evenals werken uit de permanente collecties van het museum. Hoogtepunten van de permanente collecties richten zich op de geschiedenis en cultuur van Groningen en omvatten archeologische vondsten, portretten, regionale kunsten en ambachten, evenals toegepaste kunst. De collectie bevat ook voorbeelden van Chinees en Japans porselein en schilderijen, werken van de in Groningen geboren schilders Jozef Israëls en Hendrik Willem Message, en het beroemde Groningen-zilver.

Adres: Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Officiële site: www.groningermuseum.nl

3 Festivalparken: Noorderplantsoen

Stadspark van Groningen
Stadspark van Groningen

Groningen heeft meer dan voldoende open ruimtes om te verkennen. Een van de mooiste is het Noorderplantsoen, een lang smal park in de noordelijke buitenwijken van de stad met aangename slingerende paden. Op de site van de voormalige vestingwerken van Groningen, in de stijl van een Engelse tuin, werden de oude aardewallen opgenomen in het landschap, evenals de oude grachten, die werden veranderd in een reeks vijvers. Tal van evenementen worden gehouden in het park, inclusief de jaarlijkse Noorderzon Theaterfestival elke augustus. Een ander zeer aangenaam park om te verkennen is Stadspark van Groningen (Stadspark) geopend in 1926 en de thuisbasis van een arboretum en tal van jaarlijkse evenementen en concerten.

Adres: Binnenstad-Noord, Groningen

4 Noorderzon Podiumkunstenfestival

Noorderplantsoen 'litteken Vilaplana / gemodificeerde foto
Noorderplantsoen 'litteken Vilaplana / gemodificeerde foto

Het hoogtepunt van het drukke theatrale en muzikale festivalseizoen van Groningen is het jaarlijkse Noorderzon-festival. Gehouden elk jaar in de Noorderplantsoen, het belangrijkste openbare park van de stad, dit populaire evenement trekt jaarlijks tot 150.000 bezoekers om tal van theatrale, dans- en muziekuitvoeringen te ervaren, samen met literaire evenementen, presentaties van beeldende kunst, restaurants en tal van andere leuke attracties. Dit 11-daagse festival wordt sinds 1991 elke derde week van augustus gehouden. De belangrijkste evenementen vinden plaats op verschillende locaties in de stad, maar ook in de straten rondom het park.

Officiële site: www.noorderzon.nl/startpagina

5 Universiteit van Groningen en museum

Universiteit van Groningen en museum
Universiteit van Groningen en museum

Opgericht in 1614, zijn de Universiteit van Groningen en zijn uitgestrekte terrein de moeite waard om te verkennen. Een hoogtepunt is het belangrijkste administratieve gebouw, een indrukwekkende structuur in neorenaissancestijl opgetrokken in 1909 met een aantal interessante allegorische figuren op de voorgevel. Het Universiteitsmuseum, een eersteklas wetenschapsmuseum, is ook een bezoekje waard. Het museum werd in 1934 opgericht en biedt fascinerende displays, waaronder een Egyptische mummie, 's werelds eerste elektromagnetische auto, en displays met betrekking tot astronomie en etnologie. (Leuke Engelstalige rondleidingen door het museum zijn beschikbaar en worden uitgevoerd door universiteitsmedewerkers en studenten.)

Adres: Pelsterstraat 23, 9711 KH Groningen

Officiële site: www.esn-groningen.nl/university-museum

6 De oude binnenstad van Groningen

De oude binnenstad van Groningen
De oude binnenstad van Groningen

Met zijn vele fiets- en mensvriendelijke paden en oude pleinen is de oude binnenstad van Groningen een heerlijke plek om te verkennen. Hoogtepunten van een wandel- of fietstocht door de historische kern van de stad zijn onder andere het prachtige vroeg 19e-eeuwse neoclassicisme Stadhuis (Stadhuis) in de Grote Markten de prachtige Renaissance Goudkantoor (Goudkantoor) gebouwd in 1635. Ook interessant is de neorenaissance Provinciehuis, de zetel van de provinciale overheid.Opvallende interieurelementen zijn de Statenzaal met zijn mooie portretten uit de 17e eeuw en de houten lambrisering en houten gewelven uit 1697. Andere hoogtepunten zijn Huis Cardinaal met zijn prachtige renaissancistische façade uit 1559 (het staat ook bekend als het Huis van de Drie Koningen vanwege zijn medaillons van Alexander de Grote, Koning David en Karel de Grote op de gevel) en Prinsenhof, een voormalig 15e-eeuws klooster met zijn prachtige 17e-eeuwse rozen- en kruidentuinen.

7 Nationaal park Lauwersmeer

Nationaal park Lauwersmeer
Nationaal park Lauwersmeer

Slechts 38 kilometer ten noordwesten van Groningen aan de Noordzeekust ligt het Nationaal Park Lauwersmeer, een van de meest populaire recreatieve en beschermde gebieden van het land. Eens bekend als de Lauwerszee, na in 1969 van de Waddenzee te zijn gescheiden, werd het zoute water geleidelijk vervangen door zoet water, met een verscheidenheid aan nieuwe flora en fauna. Sindsdien is het een populair recreatiegebied geworden met 50 kilometer paden voor wandelaars, evenals talloze fietspaden, waaronder een 45 kilometer lange poot die door veel prachtige natuurgebieden en pittoreske dorpjes reist. Watersportliefhebbers hebben ook genoeg keuze, met leuke activiteiten als zeilen, kanoën en kitesurfen, terwijl vogels kijken steeds populairder is geworden en er in de loop der jaren veel speciale huiden en uitkijkposten zijn toegevoegd.

Adres: De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog

Officiële site: www.np-lauwersmeer.nl/documents/home.xml?lang=en

8 Het versterkte dorp Bourtange

Het versterkte dorp Bourtange
Het versterkte dorp Bourtange

Op slechts 61 kilometer ten oosten van Groningen en dicht bij de grens met Duitsland, is het versterkte oude dorp Bourtange een opmerkelijk staaltje van techniek. Gebouwd in 1593 en gebruikt als een fort tot 1851, het hele dorp gezien vanuit de lucht lijkt op een grote ster, de omtrek gekenmerkt door een reeks van grachten en waterwegen. Nu een prachtig bewaard openluchtmuseum, ziet het dorp er precies uit zoals het zou zijn in de 18e eeuw, en biedt het vele uitstekende dingen om te zien, waaronder een verzameling kanonnen (nog steeds afgevuurd op speciale gelegenheden), de leuke museumspoorlijn met zijn stoomlocomotief en speciale evenementen zoals markten en beurzen.

Adres: W Lodewijkstraat 33, 9545 PA Bourtange

9 Het noordelijke scheepvaartmuseum

Groningen boten
Groningen boten

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, gehuisvest in twee interessante oude middeleeuwse gebouwen bekend als Gotisch Huis en Canterhuis, biedt een fascinerende blik op de rijke maritieme geschiedenis van Groningen. De collectie werd opgericht in de jaren 1930 en illustreert de geschiedenis van de scheepvaart en visserij in het binnenland en de kust sinds de Romeinse tijd, evenals de scheepsbouw, met tal van scheepsmodellen, schilderijen, foto's, delen van oude schepen en navigatie-instrumenten.

Adres: Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen

Officiële site: www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

10 Entertainment en evenementen

Muziekconcert, Groningen Victor van Werkhooven / gemodificeerde foto
Muziekconcert, Groningen Victor van Werkhooven / gemodificeerde foto

Naast buitenevenementen zoals het Noorderzon Podiumkunstenfestival, is Groningen ook een populaire bestemming voor het hele jaar door vanwege de levendige kunst- en cultuurscene. Een groot deel van de activiteit vindt plaats in en rond de Stadstheater (Stadsschouwburg) in de Turfsingel, evenals concertlocaties zoals Martini Plaza. Hier zie je alles van moderne theatrale producties tot muziekconcerten van alle genres, waaronder pop en jazz, de laatste vooral populair vanwege de aanwezigheid in de stad van een muziekschool waarvan de studenten regelmatig geïmproviseerde jamsessies houden. Een bijzonder hoogtepunt is de Eurosonic Festival, een groot muziekevenement dat meer dan 100 bands uit het hele continent trekt.

Waar te verblijven in Groningen voor sightseeing

We raden deze unieke hotels in Groningen aan, dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad:

 • Prinsenhof Hotel: 4-sterren luxe, historisch gebouw, elegante inrichting, stijlvol café, gratis minibar.

 • NH Groningen: middenklasse prijzen, wandeling naar het centrum, woonwijk, eigentijdse stijl, ruime kamers.
 • Hampshire Hotel - City Groningen: driesterrenhotel, moderne inrichting, privésauna, fitnesscentrum, beveiligde parkeergarage.
 • The Student Hotel Groningen: voordelige tarieven, funky design, tafeltennis, heerlijk ontbijt, wasruimte.
 • Dagtochten vanuit Groningen

  Leeuwarden

  Leeuwarden
  Leeuwarden

  Ongeveer 45 minuten rijden ten westen van Groningen ligt Leeuwarden, de oude hoofdstad van Friesland, beroemd om zijn historische architectuur en om de geboorteplaats te zijn van WWI spion en danser, Mata Hari. Het is een aangename stad om te voet te verkennen, te beginnen met het oude versterkte stadsgedeelte met zijn grachtengordel. Een hoogtepunt hier is de Wirdumerdijk, een drukke winkelstraat waar je oud zult vinden Weigh House (Waag) gebouwd in 1598, een knap gebouw in renaissancestijl waarin tot 1884 boter en kaas werden verkocht. Andere opvallende oude gebouwen zijn de Rechtbanken (Paleis van Justitie) uit 1852 met een imposante doorgang geflankeerd door zuilen en de 16e eeuw Het Hof, de voormalige residentie van de stadhouder en later van de commissaris van de koningin. De Keramiekmuseum Princessehof is ook zeker een bezoek waard en omvat een verzameling keramiek en zeldzaam Chinees porselein.

  Leeuwarden Kaart - Attracties
  Leeuwarden Kaart - Attracties
  Groningen Kaart - Attracties
  Groningen Kaart - Attracties

  Aanbevolen: