Logo yachtinglog.com

12 Top-rated toeristische attracties in Maastricht

Inhoudsopgave:

12 Top-rated toeristische attracties in Maastricht
12 Top-rated toeristische attracties in Maastricht

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 12 Top-rated toeristische attracties in Maastricht

Video: 12 Top-rated toeristische attracties in Maastricht
Video: MAASTRICHT TRAVEL GUIDE - Maastricht Travel in 6 minutes Guide 2023, Oktober
Anonim

Hoofdstad van de provincie Limburg, Maastricht heeft een prachtige omgeving langs beide oevers van de Maas. Een van de drukste commerciële en toeristische centra van het land, Maastricht werd gesticht door de Romeinen in 50 voor Christus op een belangrijk kruispunt aan de Maas waar twee militaire wegen samenkwamen. Versterkt in de 3e eeuw en opnieuw in de 14e eeuw, veranderde de stad vele malen in de loop van de jaren en leed vele belegeringen. De ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992 zag de stad het symbool worden van de Europese Unie, met de eerste bijeenkomst van de oorspronkelijke 12 lidstaten die hier plaatsvond. Attracties voor toeristen in Maastricht variëren van goed bewaard gebleven middeleeuwse kerken tot musea gevuld met kunstschatten. Maar met al zijn historische en artistieke schatten, is een van de beste dingen om te doen in Maastricht om gewoon te genieten van een wandeling door de sfeervolle straten en rivieroevers.

Zie ook: Waar te verblijven in Maastricht

1 The Treasures of Saint Servatius

The Treasures of Saint Servatius
The Treasures of Saint Servatius

Gebouwd in de 6e eeuw boven op het graf van St. Servatius, de eerste bisschop van Maastricht, is de rooms-katholieke St. Servaaskerk de oudste kerk van Nederland. Hoogtepunten zijn onder meer de keizerlijke hal en de keizerlijke galerij, gebouwd tussen 1165 en 1677, en de mooie zuidelijke deuropening bekend als het Bergportaal, met zijn bijbelse beeldhouwwerk uit de 13e eeuw. Andere opvallende kenmerken zijn het klooster en de prachtige gewelven van het schip en de transepten die werden toegevoegd in de 14e en 15e eeuw. Het belangrijkste deel van de oude kerk is echter de rijke Schatkamer, nu een museum genaamd The Treasures of St. Servaaskerk. Een van de belangrijkste tentoonstellingen is een verscheidenheid aan heilige voorwerpen, foto's en beelden, evenals de laatromaanse borstkas met relikwieën die de overblijfselen herbergt van St. Servatius, die stierf in 384 n.Chr., Een meesterwerk van metaalwerk dat bekend staat als de Noodkist (noodkist) die wordt gedragen rond de stad wanneer calamiteit dreigt. Ook interessant is de crypte, de thuisbasis van het graf van Karel van Lotharingen, een standbeeld van Karel de Grote en de overblijfselen van een 12e-eeuws altaar.

Adres: Keizer Karelplein 3, Maastricht

Maastricht Kerk van Sint-Servaas Kaart
Maastricht Kerk van Sint-Servaas Kaart

2 Fort Sint Pieter en de grotten van St. Pietersberg

Fort Sint Pieter
Fort Sint Pieter

Mount Saint Peter (Caestert-plateau), het noordelijkste deel van een groot plateau dat zich uitstrekt van Maastricht tot de stad Luik in België, staat bekend als een natuurreservaat en recreatiegebied, evenals voor de 18e eeuw Fort Sint Pieter. Het fort werd gebouwd om de stad te verdedigen tegen de Fransen. Onder het fort en de berg liggen de beroemde Grotten van de Sint-Pietersberg, een groot systeem van tunnels en doorgangen gevormd door vele eeuwen heen door het ontginnen van lokale mergelsteen. Ongeveer 20.000 passages met een totale lengte van 200 kilometer bestonden hier ooit, waarvan sommige werden uitgebreid met opslagruimten, een bakkerij en zelfs een kapel tijdens de Tweede Wereldoorlog. De grotten werden ook gebruikt om kunstschatten te beschermen, waaronder die van Rembrandt Nachtwacht tijdens de oorlog. De grotten zijn geopend door een rondleiding en bieden, naast hun historische interesse, ook de kans om het bewijs van oude fossielen te zien.

Adres: Luikerweg 71, Maastricht

Officiële site: www.maastrichtunderground.nl/eng

3 De basiliek van onze lieve vrouw

De basiliek van onze lieve vrouw
De basiliek van onze lieve vrouw

De indrukwekkende Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw (Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw) werd rond 1000 na Christus gebouwd, hoewel slechts een deel van het origineel bewaard is gebleven. Omstreeks 1150 werden de crypten en de transepten toegevoegd, terwijl het oostelijke koor werd gebouwd in de vroege jaren 1200, gevolgd door de galerij boven de kooromgang. Het vestingachtige karakter van het Romaanse westfront, met zijn twee trappenhuizen, herinnert aan de voormalige functie van de kerk als onderdeel van de vestingwerken van de stad. Het laatgotische koor met zijn grote crypte is bijzonder aangenaam, evenals de zijkapel met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ter zee daterend uit de 15e eeuw. Andere interessante kenmerken zijn de westelijke crypte, die toebehoorde aan de vroegere kerk, de kerkschatkamer, het prachtige 16e-eeuwse klooster en de westtoren.

Adres: Onze Lieve Vrouweplein 9, Maastricht

4 Bonnefanten Museum

Bonnefanten Museum
Bonnefanten Museum

Aan de oevers van de Maas, in een ultramodern gebouw dat lijkt op een jaren vijftig-versie van een raketschip, toont het schitterende Bonnefantenmuseum de belangrijkste kunstcollecties van Maastricht. Genoemd naar het voormalige kloosterhuis van het museum - het stond bekend als de Bonnefanten voor zijn goed opgevoede kinderen, de 'bons enfants' - dit paleisachtige gebouw met zijn enorme kegelvormige toren (het eerder genoemde raketschip) huisvest talloze schilderijen van de Nederlandse meesters, zoals evenals veel Italiaanse en moderne werken. Ook in het museum zijn rijke collecties middeleeuwse kunst, waaronder houten sculpturen uit de 13e tot de 16e eeuw. (Engelstalige rondleidingen zijn beschikbaar met voorafgaande kennisgeving.)

Adres: Avenue Ceramique 250, Maastricht

Officiële site: www.bonnefanten.nl/en/

5 Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof Cumuluswiki / fotomodificatie
Museum aan het Vrijthof Cumuluswiki / fotomodificatie

In het pittoreske Vrijthof, een van de mooiste pleinen van Maastricht, omringd door karakteristieke Nederlandse architectuur, is Museum aan het Vrijthof een van de belangrijkste musea van de stad. Het is gehuisvest in een 16e-eeuws voormalig huis van de hertogen van Brabant, met onder meer schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, zilver, porselein en glaswerk uit Maastricht. Bijzondere hoogtepunten zijn de Wagner-De Wit-collectie met werken van 17e-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, schilderijen van leden van de Haagse School en sculpturen uit de Middeleeuwen.Een permanente tentoonstelling, 500 Years Made in Maastricht, belicht kunst en industrieën die in de loop van de geschiedenis van de stad tot bloei zijn gekomen.

Adres: Vrijthof 18, Maastricht

Officiële site: www.museumaanhetvrijthof.nl/home.aspx?id=12

6 De oude stadsmuren en de helpoort

De oude stadsmuur van Maastricht
De oude stadsmuur van Maastricht

In de oude binnenstad van Maastricht zijn de volledige delen van het eerste omringende stadsmuur bewaard gebleven, gebouwd rond 1229. De indrukwekkendste delen van de muur zijn Hell Gate (Helpoort) aan de St. Bernardusstraat, de oudste stadspoort van Nederland, en de Jeker-toren. Merk ook op Onze-Lieve-Vrouwewal, een stuk oude muur met een mooi uitzicht over het stadspark met zijn oude kanonnen en over de Maas. De overblijfselen van het tweede ring van muren van de stad dateren van rond 1350.

7 Wandelen in Maastricht: Wilhelminabrug en St. Servaasbrug

Oude brug in Maastricht
Oude brug in Maastricht

De Wilhelminabrug, een brug die in de vroege jaren 1930 over de rivier de Maas is gebouwd, is een goede plek om een wandeling te maken door de pittoreske rivierdistricten van Maastricht. Van hier, ga naar St. Servaasbrug, een prachtige zeven-boogbrug gebouwd in de 13e eeuw en opmerkelijk voor zijn standbeeld van St. Servatius. Zorg ervoor dat u het historische bezoekt Wyck District op de rechteroever van de Maas met zijn overblijfselen van de oude stadsmuur.

8 Romantisch Valkenburg

Romantisch Valkenburg
Romantisch Valkenburg

Het thuis van het enige kasteel op een heuveltop in Nederland, Valkenburg - slechts 13 kilometer ten oosten van Maastricht - is al lange tijd een populair vakantieoord dankzij de prachtige kuuroorden. Veruit de meest populaire is Thermae 2000, een van de grootste kuuroorden van het land en beroemd om zijn warme bronnen met bronbaden en zwembaden, geneeskrachtig mineraalwater en de botanische tuin. De oude stad zelf is leuk om te verkennen. Zorg dat je het ziet St. Nicolaaskerk, een laatgotische kerk uit de 14e eeuw met een prachtige drieluik met scènes uit het leven van St. Remigius. Andere attracties in de oude stad zijn de vele knappe oude huizen, zoals de 17e eeuw Huis Den Halderen de nog oudere 15de eeuw Huis Ost. Onderweg kom je ook bij de oude stadsmuren, overblijfselen van de 14e-eeuwse vestingwerken, samen met de twee stadspoorten, de Grendelpoort en de Berkelpoort.

9 De Bisschopsmolen (Bishop's Mill)

De Bisschopsmolen (Bishop's Mill)
De Bisschopsmolen (Bishop's Mill)

Een van de verrassingen die je zult vinden als je door de achterafstraatjes van Maastricht wandelt, is een werkende watermolen uit de 14e eeuw. Niet alleen werkt de molen, maar het meel en de granen die het maalt, worden in de aangrenzende bakkerij verwerkt tot brood en gebak. Neem een pauze in het café van de bakkerij en proef de Limburgse vlaai, een appeltaart met veel kersen, pruimen of abrikozen.

Adres: Stenenbrug 3, Maastricht

10 Natuurlijk geschiedenismuseum

Hoewel klein, is het Natuurhistorisch Museum Maastricht, het Natuurhistorisch Museum Maastricht, zeker een bezoek waard. In een voormalig klooster in het historische Jekerkwartier is het opmerkelijk dat de tentoonstellingen de geologische ontwikkeling van de regio illustreren aan de hand van fossielen en lokale gesteentes. Hoogtepunten zijn onder meer een fascinerende kast van curiositeiten waar je een zeldzaam voorbeeld van een "rattenkoning" zult aantreffen, een groep ratten samengevoegd door hun staarten. Een biologisch gedeelte met collecties van regionale flora en een botanische tuin aan de oevers van de rivier de Jeker zijn ook van belang.

Adres: De Bosquetplein 7, Maastricht

11 Museumkelder Derlon

Een andere van de kleinere musea van Maastricht die de moeite waard is, is Museum Derlon. In de kelder van het Derlon Hotel richt het museum zich op Romeinse ruïnes en kunstvoorwerpen uit de 2e tot de 4e eeuw die werden ontdekt tijdens renovaties in de vroege jaren tachtig. Een bezoek onthult delen van het oude Romeinse fort, evenals een heiligdom met delen van een tempel. Andere hoogtepunten zijn een deel van de geplaveide weg, vermoedelijk van Keltische oorsprong; de façade van de ingang van een heiligdom van rond 150 na Christus; de basis van een standbeeld van Jupiter; overblijfselen van de oude Romeinse muren en poort; en talrijke items van aardewerk, glas en metaal.

Adres: Kleine Staat 7, Maastricht

12 Stadhuis en marktplein

Stadhuis en marktplein
Stadhuis en marktplein

Het brandpunt van het levendige marktplein is het Nederlandse barokke Stadhuis, het stadhuis van Maastricht. Gebouwd in de jaren 1650 als Lakenhal, valt het op door zijn mooie neoklassieke façade met een mooie deuropening die wordt benaderd door een imposante dubbele trap. De bijbehorende trappen zijn ontworpen om de twee heersers van Maastricht, de hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik gelijktijdig binnen te laten. Opvallende kenmerken van het interieur zijn de wandtapijten, stucwerk versieringen, plafondschilderingen en fijne schoorsteenpanden. Cafés langs de randen van het marktplein, dat op woensdag of vrijdag het toneel is van een voedselmarkt, en op zaterdag is gevuld met een rommelmarkt.

Waar te verblijven in Maastricht voor Sightseeing

De meeste van de belangrijkste toeristische attracties in Maastricht liggen in het compacte stadscentrum aan beide zijden van de Maas en dit is de beste plek om te verblijven als je voor het eerst op bezoek bent. Op de westoever vindt u de Basiliek van St. Servatius; Museum aan het Vrijthof; de oude stad; en de twee belangrijkste pleinen, het Vrijthof en de Markt. Aan de andere kant van de Maas is de hippe wijk Wyck ook een populaire plek om te verblijven en ligt nog steeds op loopafstand van het oude centrum. Hieronder staan wat zeer gewaardeerde hotels op handige locaties:

  • Luxe hotels: Het suggestieve Kruisherenhotel Maastricht is een vier minuten durende wandeling naar de Basiliek van St. Servatius. Het is gevestigd in een licht, gerenoveerd 15e-eeuws klooster en de gotische kerk.Het boetiekhotel Derlon Hotel Maastricht ligt in het hart van de oude stad in de buurt van chique winkels en restaurants. Het heeft een eigen restaurant en een intieme sfeer, terwijl het huisdiervriendelijke Crowne Plaza Hotel Maastricht uitkijkt over de rivier op de oostelijke oever, een korte wandeling naar de oude stad aan de andere kant.

  • Middenklasse hotels: Het eigenzinnige boetiekhotel Kaboom ligt tegenover het centraal station in Wyck, op ongeveer 12 minuten lopen van het Bonnefanten Museum en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. In de directe omgeving is het toepasselijk vormgegeven Hampshire Designhotel ingericht in een hoge stijl, met opvallende moderne kunst en een trendy gevoel. Huisdieren zijn welkom. Ook in de buurt, Townhouse Hotel Maastricht heeft een huiselijke sfeer met een heldere boek gevulde woonkamer en gratis soep bij aankomst.
  • Budget Hotels: Hotel De la Bourse ligt direct aan de Markt en biedt compacte, gezellige kamers boven een druk restaurant, terwijl het nabijgelegen Hotel La Colombe goedkoop en gemakkelijk is. Hotel d'Orangerie ligt op een geweldige locatie tussen de Maas en de Markt en heeft schilderachtige kamers in een gebouw uit 1752.
  • Maastricht Kaart - Attracties
    Maastricht Kaart - Attracties

    Aanbevolen: