Logo yachtinglog.com

10 Top-rated toeristische attracties in Breda

Inhoudsopgave:

10 Top-rated toeristische attracties in Breda
10 Top-rated toeristische attracties in Breda

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 10 Top-rated toeristische attracties in Breda

Video: 10 Top-rated toeristische attracties in Breda
Video: TOP 10 ATTRACTIES TOVERLAND 2019 2023, Oktober
Anonim

De stad Breda ligt nabij de Belgische grens in West-Noord-Brabant, op de kruising van de rivieren Mark en Aa. Als cultureel centrum met tal van onderzoeks- en onderwijsinstellingen is Breda een belangrijke toeristische bestemming geworden dankzij het historische stadscentrum met veel aantrekkelijke oude gebouwen en grachten. Breda is in de 12e eeuw in belang toegenomen vanwege de bescherming van zijn kasteel en speelde vanaf de late Middeleeuwen een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland. Versterkt in 1534, weerstond het talrijke belegeringen, en het Compromis van Breda in 1566 markeerde het begin van de succesvolle opstand tegen de Spaanse overheersing, terwijl de Vrede van Breda in 1667 de tweede zeeslag met Groot-Brittannië beëindigde en het Nederlandse bezit van Oost-Indië erkende. De vestingwerken van de stad speelden opnieuw een belangrijke rol tijdens oorlogen met de Fransen in 1793-95 en 1813, en bieden vandaag slechts een van de vele belangrijke redenen om deze historische oude stad te verkennen.

Zie ook: Verblijf in Breda

1 Grote Kerk

Grote Kerk
Grote Kerk

Grote Kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk), gebouwd in 1290 in gotische stijl, toont ook latere renaissance-invloeden, het meest opvallend in het koor. De prachtige 97 meter hoge toren van de kerk, voltooid in 1509, domineert de stad, terwijl de binnenkenmerken van de late gotische koorstoelen zijn versierd met scènes die de geestelijkheid sieren en een koperen lettertype gemaakt in 1540 door Joos de Backer uit Antwerpen. Andere hoogtepunten zijn het indrukwekkende orgel en het grote schilderij erboven van St. Christopher rond 1500. Bezoek zeker de imposante Renaissance uit de 16e eeuw graf van Graaf Engelbrecht II van Nassau en zijn vrouw. Dit fijne albasten meesterwerk is een van een aantal graven in de kooromgang, waaronder het monument van Graaf Engelbrecht I en zijn zoon, die respectievelijk in 1443 en 1475 stierven.

Adres: Kerkplein 2, 4811 XT Breda

2 Kasteel van Breda

Image
Image

Kasteel van Breda

Kasteel Breda (Kasteel van Breda) verschijnt voor het eerst in officiële archieven in de 12e eeuw en heeft in de geschiedenis van de stad een belangrijke rol gespeeld. Meermaals afgebroken en herbouwd, werd het huidige kasteel - het voorouderlijk huis van de graven van Oranje-Nassau - in 1530 gebouwd door graaf Hendrik III, leraar en raadgever van keizer Karel V, en later uitgebreid door koning Willem III. Henry liet later het oude versterkte kasteel ombouwen tot een knap modern paleis, en een van de zonen van prins William I was het eerste lid van het gezin dat in het paleis woonde. Van bijzonder belang zijn de twee torens, het Spanjaardsgat en het Blokhuis en het paleisterrein, betreden door de Stadhouderspoort.

Adres: Kerkplein 10, 4811 XT Breda

3 Editor's Pick Begijnhof en de Begijnen

Begijnhofkerk
Begijnhofkerk

Het Begijnhof, een district dat werd geregeerd door een bevel van katholieke vrouwen bekend als de Begijnen, werd opgericht in 1836 (de groep zelf kan hun wortels terug vinden tot in de 13e eeuw). De twee kerken van de gemeenschap en elk van de 29 kleine huizen hebben de Tweede Wereldoorlog ongeschonden overleefd en zorgen samen met de centrale kruidentuin met zijn honderden verschillende soorten planten voor een zeer aangenaam uitje (er is ook een klein museum op het terrein). Ook van belang is in de buurt Valkenberg Park, de thuisbasis van het Nassau Barony Monument, gebouwd in 1905. Ontworpen door de bekende architect PJH Cuypers, toont het monument het wapenschild van 20 gemeenten in de omgeving, samen met de leeuw van Nassau met een koninklijke kroon, zwaard en heraldiek schild.

Adres: Catharinastraat 45, 4811 XE Breda

4 Spanjaard Hole

Spanjaard Hole
Spanjaard Hole

In de Cingelstraat in Breda bevindt zich het opmerkelijke Spanjaardsgat, oftewel het Gat van Spanjaard, een grote waterpoort geflankeerd door tweelingtorens - de Granaattoren en de Duiventoren - en een muurmuur. Het was hier, volgens de legende, dat Adriaan van Bergen en 70 mannen de stad binnentrokken en het heroverde van de Spanjaarden (hoewel het verhaal een beetje verdacht is omdat de structuur pas in 1610, enkele jaren na de bevrijding van de stad, voltooid was). Ook een bezoekje waard is Breda's Port Quarter, waar nog een aantal knappe oude pakhuizen staan, samen met de overblijfselen van de Gasthuispoort, een van de drie middeleeuwse poorten van de stad.

5 Ginneken en Kasteel Bouvigne

Kasteel Bouvigne
Kasteel Bouvigne

Slechts drie kilometer ten zuiden van Breda ligt in het schilderachtige dorpje Ginnekin het aantrekkelijke oude kasteel Bouvigne, een 15e-eeuws fort dat beroemd is om zijn prachtige gracht en zijn mix van Franse, Engelse en Duitse tuinen. Een deel van de oorspronkelijke verdedigingswerken van Breda, werd het kasteel gekocht door de prins van William I, prins Frederik Hendrik, in 1614, die het zijn hoofdkwartier maakte tijdens de belegering van Breda in 1637. Een wandeling door de prachtige tuinen van het landgoed (open voor het publiek) is tijd goed besteed.

Adres: Bouvignelaan 5, Breda

6 Oude binnenstad van Breda

Image
Image

Oude binnenstad van Breda

Het pittoreske oude centrum van Breda is een prachtige plek om te verkennen, dag of nacht. Omringd door een ring van kanalen is het Grote Markt, de thuisbasis van de majestueuze Grote Kerk en de 18e eeuw Stadhuis (Stadhuis). Het oudste deel van het stadhuis is de Grote Zaal, samen met het aangrenzende Kleine Stadhuis (Cleyn Raedthuys). Gebouwd in 1767 door drie aangrenzende huizen te combineren tot een eenvormige gevel, werd het gebouw in 1898 en opnieuw in 1925 verder uitgebreid met de toevoeging van de Raadzaal met zijn indrukwekkende glas-in-loodramen. Hoogtepunten van een bezoek zijn onder andere een kans om een exemplaar van het beroemde schilderij van Velázquez te zien, Overgave van Bredaen de tuin met zijn oude koetsloods (nu een vergaderzaal). Een andere attractie, op slechts een paar minuten lopen ten noordoosten van de Grote Kerk, is de Kasteelplein met zijn oude gebouwen en ruiterstandbeeld van Willem III van Oranje.

7 St. Janskathedraal, 's-Hertogenbosch

St. Janskathedraal, 's-Hertogenbosch
St. Janskathedraal, 's-Hertogenbosch

Ongeveer 50 kilometer ten oosten van Breda ligt de stad 's-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Brabant en de thuisbasis van een van de meest aantrekkelijke kerken van Nederland, de Sint-Janskathedraal. Gebouwd tussen 1280 en 1312, heeft deze prachtige rooms-katholieke kathedraal zijn huidige gotische vorm gekregen tussen 1380 en 1530. Niet alleen vanwege zijn grootte is hij 115 meter lang en 62 meter breed, waardoor hij de grootste kerk van Nederland is - hoogtepunten zijn de ring van zeven kapellen gebouwd tussen 1480-96 rond het koor, samen met zijn rijke middeleeuwse sculpturen en glas-in-lood. Ook opmerkelijk is de 13e-eeuwse schilderkunst van Onze lieve dame van Den Bosch in de Lady Chapel, evenals de talrijke gesneden figuren van heiligen, en reliëfs van het leven van Johannes de Doper. Andere hoogtepunten zijn de uit hout gesneden renaissance preekstoel uit 1566, het grote orgel uit 1635, de doopkapel met zijn mooie koperen lettertype uit 1492 en de prachtig gebeeldhouwde koorstoelen uit 1480.

Adres: Torenstraat 16, 5211 KK 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch St Janskathedraal Map
's-Hertogenbosch St Janskathedraal Map

8 Het Breda Museum

Begijnhof-kloosterhof Kristina D.C. Hoeppner / gemodificeerde foto
Begijnhof-kloosterhof Kristina D.C. Hoeppner / gemodificeerde foto

Aan de zuidkant van de Grote Markt is de oude Vleeshal, of Vleeshal (kijk uit voor de fraaie 17e-eeuwse zandstenen deuropening). Samen met het aangrenzende gebouw ooit bewoond door de Marksmen's Guild of St. George, huisvest de Meat Hall nu het Breda Museum, de gemeentelijke collecties van de stad. Hoogtepunten zijn onder meer talrijke permanente exposities over de kunst en geschiedenis van Breda, samen met een gevarieerd programma met interessante tijdelijke tentoonstellingen. Het Breda Museum exploiteert ook een aantal satellietcollecties waarvan het meest interessant is Begijnhof Museum met zijn geschiedenis van de Begijnengemeenschap van de stad, en Museum de Kerkschat met zijn belangrijke religieuze relikwieën.

Adres: Chassépark Breda, Parade 12, 4811 DZ Breda

9 Baarle-Nassa en Baarle-Hertog: A Tale of Two Towns

Baarle grens Alix Guillard / gefotografeerd
Baarle grens Alix Guillard / gefotografeerd

Ongeveer 21 kilometer ten zuidoosten van Breda ligt de stad Baarle-Nassau, beroemd vanwege de verwantschap met Baarle-Hertog, een Belgische enclave op Nederlands grondgebied die sinds de 15e eeuw van Baarle-Nassau is gescheiden. Het is een fascinerende plek om te bezoeken en bevat unieke ervaringen, zoals een koffiepauze in Nederland en daarna een bezoek aan de café-wasruimte, niet meer dan een paar meter verderop, in België (zonder het gebouw te verlaten). Markers die deze nogal verwarrende grens laten zien, bevinden zich in beide steden, ontleden wegen, huizen en restaurants, soms met de nationale verwantschap van de structuur alleen bepaald door de positie van de voordeur. (Er zijn in totaal 21 van dergelijke enclaves in Nederland, terwijl acht Nederlandse enclaves in België te vinden zijn.)

10 Het Mastbos

Het Mastbos
Het Mastbos

Slechts een paar kilometer ten zuiden van Breda, in de buurt Kasteel van Bouvigne, is het Mastbos, een prachtig bebost park van meer dan 1.250 hectare dat uitgegroeid is tot een van de meest populaire recreatieplekken in de regio. Ontleend aan de vele hoge dennen - ze werden eeuwenlang gebruikt voor de masten van de Nederlandse en Spaanse vloten - Mastos is een van de oudste bossen van het land en is door de eeuwen heen vele malen onderhouden en herplant, waaronder 1505 toen de grove den geplant. Eens een populair jachtgebied voor de aristocratie, gaat het park nu helemaal over de wandelpaden door de rijke flora en fauna, met tal van prachtige uitzichten waardoor het een perfecte picknickplek is.

Adres: Mastbos, Breda

Waar te verblijven in Breda voor Sightseeing

Wij bevelen deze centraal gelegen hotels in Breda aan met gemakkelijke toegang tot de charmante oude binnenstad en andere topattracties:

  • Hotel Nassau Breda, Autograph Collection: luxehotel, voormalig klooster, trendy decor, chic restaurant.

  • Apollo Hotel Breda City Centre: 4-sterrenhotel, vriendelijk personeel, chique inrichting, familiekamers.
  • Golden Tulip Keyser: gemiddelde prijs, centrale locatie, eigentijdse stijl, kookworkshops.
  • Stadshotel de Klok: budgethotel, gunstige ligging, moderne kamerinrichting, gratis ontbijt.
  • Breda Kaart - Attracties
    Breda Kaart - Attracties

    Aanbevolen: