Logo yachtinglog.com

Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours

Inhoudsopgave:

Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours
Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours

Video: Een bezoek aan het Château de Versailles: 10 topattracties, tips & tours
Video: 10 самых красивых мест Парижа для посещения - путеводитель Travel Insider 2023, Oktober
Anonim
Château de Versailles
Château de Versailles

In een tijd van absolute monarchie, was het kasteel van Versailles ontworpen om te verblinden. Koning Lodewijk XIV wilde dat zijn paleis jaloers werd op elke koning en ontzag bij elke edelman. Het kasteel van Versailles werd het pronkstuk van Lodewijk XIV, zijn symbool van macht. Hij was tenslotte de "Zonnekoning" waar de wereld om draaide. Dienovereenkomstig transformeerde hij het kleine jachthuis van zijn vader Lodewijk XIII in een prachtig paleis. Architect Jules Hardouin-Mansart creëerde een spectaculaire barokke gevel en een monumentaal interieur. Met zijn grootse entree en prachtige ontvangsthallen zette het vaak geïmiteerde kasteel de norm voor koninklijke hoven in de 17e eeuw.

De idyllische natuurlijke omgeving van Versailles vormde een prachtige achtergrond voor het kasteel, maar het diende ook een ander doel. De locatie distantieerde nobelen van hun basis in Parijs. Toen hovelingen in Versailles aankwamen, waren ze op het veld van Lodewijk XIV en de grootheid van het paleis herinnerde hen aan de glorie van de koning. Opvolgende vorsten Louis XV en Lodewijk XIV maakten hun stempel met fijn vergulde details en uitbundig entertainment. Het feest eindigde echter met de Franse Revolutie. Nu is het Château de Versailles een monument dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Frankrijk, met een venster op de weelderige koninklijke levensstijl van vervlogen tijden. Je kunt Versailles vanuit Parijs bereiken met een combinatie van metro en trein, maar een handiger manier is om deel te nemen aan een dagtour naar Versailles vanuit Parijs, inclusief rechtstreeks vervoer per bus of busje.

1 Spiegelzaal (Galerie des Glaces)

Spiegelzaal (Galerie des Glaces)
Spiegelzaal (Galerie des Glaces)

De glinsterende Spiegelzaal is de beroemdste kamer van Versailles. Architect Jules Hardouin-Mansart verzon een compleet nieuwe en spectaculaire look voor deze kamer. De 73 meter lange hal is bekleed met 17 massieve sierspiegels, elk in 18 segmenten. Dit geheel van meer dan 300 spiegelsegmenten creëert een opvallend effect. De ruimte schittert met zonlicht dat door de ramen binnenvalt en weerkaatst op de spiegels. Extravagante kristallen kroonluchters, vergulde standbeelden en prachtige plafondschilderingen dragen bij aan de grandeur. Ontworpen om indruk te maken, deze gang was de doorgang tussen de appartementen van de koning en de koningin in het Grands Appartements. In deze prachtige hal wachtten hovelingen op de koning en de koningin. Terwijl je de overweldigende ruimte bewondert, kun je je voorstellen dat de huiveringwekkende hovelingen zich gevoeld hebben.

In deze historische hal werd het Duitse Rijk uitgeroepen in 1871 en het Verdrag van Versailles werd ondertekend in 1919. Aan beide uiteinden van de Spiegelzaal zijn twee andere prachtige zalen: de Salon de Guerre (War Salon) met schilderijen met militaire overwinningen en de Salon de Paix (Vredesalon) met een plafondschildering van Le Brun en portret van Louis XVI van François Lemoyne. De Spiegelzaal kijkt uit op de Parterre d'Eau (Water Parterres) - de sierzwembaden van de formele tuinen van het kasteel.

2 King's Grand Apartments (Grands Appartements du Roi)

King's Grand Apartments (Grands Appartements du Roi) Tilo 2007 / gemodificeerde foto
King's Grand Apartments (Grands Appartements du Roi) Tilo 2007 / gemodificeerde foto

De Grands Appartements du Roi (ook wel "Appartement de Parade" genoemd) vertegenwoordigen de State Apartments-de openbare ruimte van het kasteel waar officiële bijeenkomsten en ceremonies plaatsvonden. In deze glorieuze kamers hield de koning elke ochtend tussen 06.00 en 10.00 uur recht. De salons (ontvangstruimten) zijn vernoemd naar klassieke goden, die een verband leggen tussen het bewind van Lodewijk XIV en de geschiedenis van de westerse wereld.

 • Salon d'Hercule Kenmerken De triomf van Hercules plafondschildering van François Lemoyne en twee Veronese schilderijen aan Lodewijk XIV door de Venetiaanse Republiek.

 • Salon de l'Abondance is versierd met veel kostbare voorwerpen en was waar verfrissingen werden geserveerd voor soirées in de avond.
 • Salon de Vénus toont het originele marmeren paleisdecor (met inbegrip van de marmeren muren, klassieke kolommen en standbeelden) dat Lodewijk XIV de voorkeur gaf aan zijn macht en glorie.
 • Salon de Diane geeft het schilderij van weer Diana in Versailles door Gabriel Blanchard en de buste van Louis XIV door Bernini.
 • Salon de Mars wordt gevierd voor het prachtige schilderij van Marie-Antoinette en haar drie kinderen door Madame Vigée-Lebrun.
 • Salon de Mercure heeft een beroemde plafondschildering Mercurius op zijn wagen getrokken door twee lullen door Jean-Baptiste de Champaigne.
 • Salon d'Apollon is versierd met waardevolle wandtapijten en heeft een fantastische plafondschildering van Apollo in de strijdwagen van de zon door Charles de la Fosse. Boven de openhaard staat het bekende portret van de koning in een gewaad afgezet met hermelijn.
 • Chambre du Roi maakt deel uit van de openbare ruimte van het kasteel. Hoewel het misschien vreemd lijkt dat de King's bedroom deel uitmaakt van de State Apartments, de beroemde ceremonies van de "Lever du Roi" (Rising of the King) in de ochtend en de "Coucher du Roi" (Bedtijd van de Koning) in de De avond vond plaats hier, toen de koning het publiek toewees.
 • Cour de Marbre: De receptiezalen van het Grands Appartements zijn georganiseerd rondom de indrukwekkende marmeren binnenplaats.
 • 3 Queen's Grand Appartement (Grand Appartement du Reine)

  Groot appartement van de Koningin (Grand Appartement du Reine) Julien LOZELLI / gemodificeerde foto
  Groot appartement van de Koningin (Grand Appartement du Reine) Julien LOZELLI / gemodificeerde foto

  Naast de King's Grand Apartments contrasteert het Grand Apartment van de Koningin het decor van de mannelijke koning met een vrouwelijker gevoel. De kamers zijn bloemig en delicaat van stijl. Het decor is bewaard gebleven sinds de tijd van Marie-Antoinette.

  • Chambre de la Reine (Queen's Bedroom): Dit was de slaapkamer van de koningin en ook waar ze gasten persoonlijk zou ontvangen.De slaapkamer werd een openbare ruimte toen de koningin haar kinderen liet zien voor een publiek. The Queen's Bedroom is gemaakt voor Koningin Maria Theresa en bijgewerkt voor Marie-Antoinette. De plafondschilderingen in rococostijl tonen de vier deugden van een koningin: mededogen, vrijgevigheid, wijsheid en trouw. De sieradenkast links van het bed was een geschenk aan Marie-Antoinette van de stad Parijs, twee jaar voor de revolutie.

 • Appartements de Marie-Antoinette: Achter het Grand Appartement had Marie-Antoinette verschillende privé-kamers ingericht in haar kenmerkende vrouwelijke stijl. Hier zou ze haar beste vrienden lezen, schilderen of ontmoeten. Het kabinet Doré (vergulde studie) diende als een muziekkamer, het kabinet de la Méridienne werd voornamelijk gebruikt door bedienden van Marie-Antoinette, en het kabinet van Billard was de biljartzaal.
 • Salon des Nobles: Deze salon was de voorkamer van koningin Marie-Thérèse. Marie-Antoinette heeft de kamer volledig opnieuw ingericht met een damast-gestreept behang, majestueus meubilair en een prachtige marmeren open haard.
 • Antichambre du Grand Couvert: In deze weelderige kamer werd de koning zijn maaltijden geserveerd volgens strikte protocollen. Het ritueel was een soort openbare uitvoering waarbij de koninklijke familie aan tafel zou plaatsnemen en als ze eenmaal plaats hadden, mochten de hertoginnen, prinsessen en hooggeplaatste personen gaan zitten.
 • Salle des Gardes (Room of the Guards): Het korps van de koningin van 12 bodyguards gebruikte deze kamer om hun taken uit te voeren; ze bleven de hele dag en nacht in deze kamer. De plafondschilderingen en marmeren muren dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. De vier afbeeldingen in de bogen vertegenwoordigen goddelijke deugden met voorbeelden uit de oudheid.
 • 4 King's Private Apartments (Appartements Privés des Rois)

  Achter de Grand Apartments zijn de privé-appartementen van koning Lodewijk XV en koning Lodewijk XVI. Deze appartementen geven historisch inzicht in het privéleven (inclusief de sociale evenementen) van de Franse koninklijke familie. Dit gedeelte van het kasteel is alleen toegankelijk door middel van een rondleiding met gids (niet inbegrepen in het standaard Palace Ticket).

  • Chambre de Louis XV: Deze kamer in Rococo-stijl is ontworpen door J.A. Gabriel in de late 18e eeuw. In deze serene kamer kon Louis XV zich ontspannen en wegblijven van de ceremoniële etiquette van het hof.

 • Salle à Manger des Retours de Chasse (After-the-Hunt Dining Room): Lodewijk XV organiseerde één of twee keer per week diners in deze vergulde kamer, waar hij de heren en dames uitnodigde die hem op jacht vergezelden. Veel edelen zochten deze prestigieuze uitnodiging.
 • Salle à Manger des Porcelaines (Porcelain Dining Room): Louis XVI en Marie-Antoinette aten hier, inclusief privédiners en officiële banketten.
 • Opéra Royal: Dit glorieuze privéopera is een van de mooiste in zijn soort. Gebouwd door Jacques-Ange Gabriel voor Lodewijk XV, werd het auditorium voltooid in 1770 vlak voor het huwelijk van (de toekomstige koning) Lodewijk XVI met Marie-Antoinette. Het Opera House beschikt over een harmonieuze neoklassieke zuilengalerij van Ionische zuilen. Het interieur is sierlijk versierd, met verguld brons, marmer en spiegels.
 • Chapelle Royale: De kapel in Versailles werd in 1699 begonnen door Jules Hardouin-Mansart. De oorlogen vertraagden de bouw en de kapel werd voltooid door de schoonbroer van mansart, Robert de Cotte, in 1710. Lodewijk XIV gebruikte deze prachtige kapel toen deze werd geopend in 1710. Eerder aanbad hij in een kapel op de site van de Hercules-salon. Elke ochtend om 10 uur zou de rechtbank de mis bijwonen. De galerij die gereserveerd is voor de koninklijke familie is die met een lange Corinthische zuilengalerij.
 • 5 Tuinen van het kasteel (Les Jardins)

  Tuinen van het kasteel (Les Jardins) Daniel Jolivet / gemodificeerde foto
  Tuinen van het kasteel (Les Jardins) Daniel Jolivet / gemodificeerde foto

  Om Versailles ten volle te waarderen, besteedt u evenveel tijd in de tuinen als in het kasteel. Het meesterwerk van de beroemde landschapsarchitect André Le Nôtre, deze ordelijke tuinen zijn meer een kunstwerk dan een scène van de natuur. Perfect getrimd struikgewas en nette gazons zijn gevormd in geometrische patronen, symbolisch voor het beheersen van de natuur. De eerste indruk is gemaakt door de Parterre d'Eau (Water Parterres), twee sierzwembaden ingericht met fonteinen en standbeelden. Pas op voor de Vaas du Soleil (Sun Vase) met de zonnegod Apollo, het embleem van Lodewijk XIV.

  Beyond the Parterres zijn Les Allées, uitgestrekte paden die bezoekers uitnodigen om een wandeling te maken. De Allée Royale (Royal Walk) staat bekend als de "Green Carpet" en de Allée de Flore et de Cérès heeft een charmante fontein met een godin omringd door kleine cupido's. Door de tuinen heen zijn decoratieve zwembaden en bloembedden. Er is ook een moestuin en de Orangerie waar Lodewijk XIV zijn sinaasappelbomen bewaarde. Het klassieke Zuilengalerij ontworpen door Mansart is een van de meest rustige delen van het park. Verder in het park, Les Bosquets (Groves) zijn afgelegen bosgebieden. Als u in het voorjaar of de zomer bezoekt, probeer dan een van de muzikale fonteinconcerten.

  6 Grand Trianon-paleizen (Le Grand Trianon & Petit Trianon)

  Grand Trianon-paleizen (Le Grand Trianon & Petit Trianon)
  Grand Trianon-paleizen (Le Grand Trianon & Petit Trianon)

  Een van de hoogtepunten van Versailles is dit prachtige paleis van roze marmer. Le Grand Trianon is gemaakt voor de minnares van Lodewijk XIV, Madame de Montespan. Het prachtige paleis werd tussen 1678 en 1688 gebouwd door Jules Hardouin-Mansart en Robert de Cotte. Het Grand Trianon staat op elegante verhoogde terrassen met zuilengalerij met arcades die de schoonheid van het roze marmer naar boven halen. Het gebouw heeft twee vleugels, de ene was voor Louis en de andere voor zijn minnares. Hier had de koning een privéruimte, vrij van gerechtelijke etiquette.Het Grand Trianon-paleis wordt omringd door prachtige Franse tuinen vol met oranje bloesems, bloemen en goed verzorgde struiken.

  De Petit Trianon in Versailles werd gebouwd door Jacques-Ange Gabriel in 1763-67 als een retraite voor Louis XV. Later presenteerde Louis XVI dit prachtige "kleine" paleis aan zijn vrouw Marie-Antoinette, als een plek om te ontsnappen aan het formele hofleven. De romantische tuin van Petit Trianon imiteert de natuur met dwalende paden, borrelende beken en rustieke bruggen.

  7 Domaine de Marie-Antoinette (Hamlet van Marie-Antoinette)

  Domaine de Marie-Antoinette (Hamlet van Marie-Antoinette) David McSpadden / gemodificeerde foto
  Domaine de Marie-Antoinette (Hamlet van Marie-Antoinette) David McSpadden / gemodificeerde foto

  Dit miniatuurdorpje werd gecreëerd voor Koningin Marie-Antoinette als een schijnwereld waarin ze kon ontsnappen aan de stress van het koningsleven en in contact kwam met de natuur. Het gehucht ligt naast de Trianon-paleizen op de botanische tuin van Louis XV. Dit betoverende kleine domein omvat mock boerenhuizen en een molen, evenals echte werkende boerderijgebouwen, een zuivelfabriek en een duiventil. Toen Marie-Antoinette de hofplechtigheden zat was, verkleedde ze zich als een boerenmeisje en kwam ze hierheen om er even helemaal tussenuit te komen. Hoezeer ze ook wilde terugkeren naar het eenvoudige leven, de arme Marie-Antoinette was het beroemdst omdat ze geen contact had met de mensen. Ze was berucht omdat ze de verklaring aflegde: "Let them cake!" en uiteindelijk werd geleid naar de guillotine. Ga verder met het verkennen van dit gedeelte van de kasteeltuinen tot je de Tempel de l'Amour (Tempel van de Liefde), het paviljoen Belvédère en het Pavillon Français van Jacques-Ange Gabriel tegenkomt.

  8 Shows en optredens in Versailles

  Van april tot oktober op dinsdagen, zaterdagen en zondagen worden de tuinen van Versailles nog betoverender met speciaal fontein shows ingesteld op het ritme van klassieke muziek. Elke zaterdagavond van juni tot september organiseert Versailles een spectaculaire nachtelijke fonteinshow, compleet met speciale verlichting, lasers, podiumeffecten en vuurwerk. Je kunt het drama van het leven op het koninklijke hof ervaren terwijl muzikanten en dansers van de Compagnie Barok het toneel van creëren een Frans bal in de Spiegelzaal.

  Het paleis van Versailles is ook gastheer opera's, concerten en balletten in suggestieve omgevingen zoals de Koninklijke Opera, de Hercules-salon, de Orangerie en de Koninklijke Kapel, waar er uitvoeringen zijn van heilige muziek zoals de Messiah van Handel en het Requiem van Mozart.

  9 Musée de l'Histoire de France (Museum van de Geschiedenis van Frankrijk)

  Musée de l'Histoire de France (Museumgeschiedenis van Frankrijk) Mickal / gewijzigde foto
  Musée de l'Histoire de France (Museumgeschiedenis van Frankrijk) Mickal / gewijzigde foto

  Na de revolutie van 1830 transformeerde koning Lodewijk-Philippe een deel van het Château de Versailles in een museum over de geschiedenis van Frankrijk. Het museum toont foto's en beeldhouwwerken die de Franse geschiedenis illustreren vanaf de kruistochten tot de 19e eeuw. De werken van Laurent de la Hyre, Philippe de Champaigne en Noël Hallé zijn van bijzonder belang.

  10 Galerie de l'Histoire du Château (Geschiedenis van de Château-collectie)

  Tips en rondleidingen: hoe u het meeste uit uw bezoek aan Château de Versailles kunt halen

  Versailles heeft een collectie gewijd aan de geschiedenis van het kasteel in de kamers op de begane grond van de Noordvleugel. De Galerie de l'Histoire du Château presenteert een thematische en chronologische collectie die mijlpalen vertegenwoordigt van de creatie van het paleis - van de transformatie van het jachthuis van Louis XIII tot het grandioze barokke kasteel. De collectie bevat films die elke fase van de geschiedenis van het kasteel verklaren.

  Adres

  • Kasteel van Versailles, Place d'Armes - 78000 Versailles

 • http: //en.Châteauversailles.fr/homepage
 • Aanbevolen: