Logo yachtinglog.com

Kangra Valley Railway

Kangra Valley Railway
Kangra Valley Railway

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: Kangra Valley Railway

Video: Kangra Valley Railway
Video: Kangra Valley Rail - Pathankot to Baijnath Paprola | कांगड़ा घाटी रेल | Himbus 2023, Oktober
Anonim

In tegenstelling tot de Shimla of Ooty ' speelgoedtreinen', De smalspoor Kangra Railway is niet je schattige trein op een heuvelstation en vervoert vakantiegangers of pasgetrouwden in eersteklas rijtuigen. Voor de koninklijke som van Rs 27 voor 164 km van Pathankot naar Jogindernagar, het is een zegen voor de lokale passagiers, meestal dorpsbewoners die de service gebruiken omdat het goedkoper is dan de bus. Hartverscheurende uitzichten zijn gegarandeerd, het vinden van een zitplaats is dat niet.

Gebouwd in de jaren 1920 om zware apparatuur te vervoeren voor de bouw van het Hydro Electric Power House in Joginder Nagar, is de Kangra Railway nu een levend museum van de technologie van de vroege 20e eeuw - veilig, betrouwbaar en de goedkoopste manier van vervoer voor de lokale bevolking. Het was niet gebouwd om een keizerlijke elite naar een zomerhoofdstad te pendelen, het is geen nationaal erfgoed zoals zijn beroemde neef Kalka-Shimla. In tegenstelling tot andere heuveltreinen zijn de uitzichten hier ononderbroken, met slechts twee tunnels op de route. Het onderhoudt geen enkel heuvelstation, en zijn grootste station, Palampur Himachal, ligt op 10 km van de stad Palampur.

Het heeft niet veel spectaculaire bruggen of tunnels. Het is gewoon een soort van daar, een deel van het landschap. Maar wat een landschap. Denk aan diepe kloven, vederachtige dennenbossen en velden met mosterd die geel in de zon zonnebaden. Denk aan terrasvormige velden die zachtjes over valleien schuiven, kabbelend met tarwe. Golvende theetuinen in de schaduw van bomen. Jadegroene rivieren en zilveren beken. Korenaren drogen op leiendaken. Met rotsen bezaaide rivierbeddingen die de crash en het rammelen van de draaistellen nabootsen. Stel je vervolgens eens in de zoveel tijd voor dat de groene flanken van eiken en met hagel bedekte hellingen zich afscheiden om de Dhauladhar in de verte knipperend sneeuwwit te onthullen.

Kangra Valley Railway (Foto met dank aan Fernando Stankuns)
Kangra Valley Railway (Foto met dank aan Fernando Stankuns)

De Stations

Vanaf Pathankot passeer je kleine stations zoals Ilhauji Roadvoorbij een kapotte brug bij Chakki Ghat, voorbij de Punjab-Himachal grens bij Kandwal vóór de 30 minuten stop bij Nurpur Road Junction. Meer onbeduidende stations volgen Balle Da Pir, Bharmar en Jawanwala Shar. Je voelt eindelijk de verhoging bij Harsar Dehri als de afstand tussen de sporen en de vallei begint te groeien. Beneden, in de ontelbare wateren, ontsnappen buffels en zwemmers aan de hitte, terwijl de oneven visser op een vangst wacht. Dwaal door een doolhof van heuvels, valleien, kloven en ontelbare bruggen over dammen en beken. Korte stop bij kleine stations, met een eenzame bank en een banyanboom: Meghrajpura, Nagrota Surian, Guler, Lunsu en Jwalamukhi Road. Zwenk naar het noorden, steek de Bathu Khad over, overspannen door een lang viaduct gebouwd op een bocht met de rails ongeveer 100 ft boven het bed van de nallah voordat deze door de 250 voet lange kletter klonk Dhaundni Tunnel. De andere tunnel is 1.070 voet lang Daulatpuri Surang. Kangra en Kangra Mandir stations bieden met deodar begroeide hellingen, en de gesilhouetteerde Dhauladhar-reeksen die wit zullen schitteren in de winter. Van Nagrota, de reis gaat verder omhoog.

De heerlijkste stretch

De rek neemt toe Palampur, Baijnath en Ahju (het hoogste station op 4229 voet) toont een sprookjesachtige wereld van rijstvelden en theetuinen, bruggen over diepe kloven, rivieren onder, dennenbossen, deodar en bamboe. Het glanzende wit van de Dhauladhars is beter zichtbaar tijdens een winterreis. Vrijwel allen stappen uit bij Baijnath Paprola, waar zelfs de trein een paar draaistellen verliest, om het steilere verloop op zijn verdere reis naar Jogindernagar het hoofd te bieden.

Tenzij je een treinfreak hebt, raai het niet helemaal. Baseer je op Palampur om de KVR te verkennen. Voor een kortere rit zijn de Palampur-Ahju of Palampur-Kangra-trajecten goed

Probeer treindetails te bevestigen vanaf het station waar je de dag ervoor zult aankomen

Pak jezelf wat hapjes en water in maar onthoud, geen openbaar toilet aan boord!

Kangra Rail feiten

Wanneer te gaan

Maart-juni en september-november. December-Jan is koud maar met besneeuwde uitzichten. Monsoons zijn mooi, maar er zijn aardverschuivingen en stops

Hoe daar te komen

Pathankot ligt 259 km ten noordwesten van Chandigarh, 476 km ten noordwesten van Delhi. Het ligt op de hoofdspoorlijn tussen Delhi en Jammu en wordt bediend door Jammu-gebonden treinen uit Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata.

terugkeer

De opties zijn dat u terugkeert naar Pathankot om uw trein naar huis te halen of stapt uit bij Kangra naar de luchthaven van Gaggal (zie pagina 160) voor uw terugvlucht. Als je via Palampur van de weg afkomt, zijn de taxikosten ongeveer Rs 3.500 naar Delhi via Chandigarh

Treindiensten

Verlaat Pathankot om 2.15, 4.10, 7 en 9.50 uur, 12.55 en 15.50 uur

Arriveert Palampur om 7.55 en 10.01 uur, en 1.10, 4.34, 7.52 en 9.28 uur.

Tips

Alle treinen rijden niet noodzakelijk elke dag.

Tickets zijn alleen beschikbaar vanaf stations op de route (niet online of vanaf andere stations).

Alleen deze stations kunnen passagiers informeren over de treinen die op de dag vissen.

De meeste treinen eindigen bij Baijnath Paprola en gaan niet helemaal naar Jogindernagar.

Kangra Railway zorgt voor onverschrokken reizen, alleen aanbevolen voor die-hard train buffs en voor de mooie slow-motion uitzichten

Aanbevolen: