Logo yachtinglog.com

10 Hoog gewaardeerde toeristische attracties in Ragusa

Inhoudsopgave:

10 Hoog gewaardeerde toeristische attracties in Ragusa
10 Hoog gewaardeerde toeristische attracties in Ragusa

Ada Peters | Editor | E-mail

Video: 10 Hoog gewaardeerde toeristische attracties in Ragusa

Video: 10 Hoog gewaardeerde toeristische attracties in Ragusa
Video: LOST IN RAGUSA, SEE it ALL, the old and the new. 2023, Oktober
Anonim

In 1693 werd dit hele gebied van Sicilië verwoest door een aardbeving en daarna werden veel steden grotendeels of volledig herbouwd in de barokstijl. Acht daarvan, waaronder Ragusa en het nabijgelegen Modica, zijn door UNESCO Werelderfgoed ingeschreven als "de culminatie en uiteindelijke bloei van de barokke kunst in Europa vertegenwoordigen". Na de verwoesting door de Arabieren in de 11e en 12e eeuw door de Noormannen herbouwd, raakte Ragusa in 1693 zo beschadigd dat een nieuwe stad op een hoog plateau in het westen werd gebouwd. Veel gebouwen in de oude stad zijn gerepareerd en herbouwd, dus beide steden vertonen een opvallende barokke invloed die de toeristische trekpleisters tegenwoordig kenmerkt. Een stapje van het ordelijke raster van straten en lanen naar de wirwar van hoekjes en steegjes van de oude stad is alsof je in twee verschillende steden bent.

1 Ragusa Ibla (Old Town)

Ragusa Ibla (Old Town)
Ragusa Ibla (Old Town)

De oude binnenstad van Ragusa wordt beschouwd als de site van de oorspronkelijke stad Hybla en later de Griekse Hybla Heraia. Zoals de nieuwere stad hierboven, werd deze rustige wijk van smalle, kromme straten grotendeels opnieuw opgebouwd in de barokke stijl na de aardbeving in 1693. U zult dus veel voorbeelden zien van 18e-eeuwse architectuur verspreid over andere gebouwen die overleefden van vóór de aardbeving, en zelfs enkele sporen van oude bouwwerken. Vanaf Piazza della Repubblica leidt een brede trap naar de barokke kerk van Anime del Purgatorio. In de buurt staan twee 18e-eeuwse palazzi, Palazzo Cosentini en Palazzo Bertini.

Accommodatie: waar te verblijven in Ragusa

2 Kathedraal van San Giovanni

Kathedraal van San Giovanni
Kathedraal van San Giovanni

Je zult verbaasd zijn als je ontdekt dat de duomo of kathedraal niet op de Piazza del Duomo is (waar je de kerk van San Giorgio), maar in Piazza San Giovanni, genoemd naar de heilige aan wie de domkerk is gewijd. Dit plein vormt een terras waar het terrein wegvalt, en het wordt overschaduwd door de imposante voorkant van de kathedraal en de hoge klokkentoren, of campanile. De kathedraal werd gebouwd gedurende een groot deel van de 17e eeuw, met een façade in de typische Zuid-Siciliaanse barokstijl, met standbeelden en drie portalen. De kapellen in het interieur, die in een Latijns-kruis vorm met een schip en twee zijbeuken, zijn versierd met sierlijke vergulde Rococo stucwerk en hebben polychrome marmeren beelden. De kolommen die de zijbeuken verdelen zijn ook verfraaid met goud. Achter de kerk staat de prachtige barokke pastorie.

Adres: Piazza San Giovanni, Ragusa

3 San Giorgio

San Giorgio
San Giorgio

Aan het ene uiteinde van de Piazza del Duomo is de kerk van San Giorgio, gebouwd tussen 1744 en 1775 aan plannen opgesteld door Rosario Gagliardi; zijn ontwerpen worden bewaard in de sacristie. Het is een van zijn mooiste werken en ook, zoals de kerk van San Giorgio in het nabijgelegen Modica, een bijzonder mooi voorbeeld van Siciliaanse barokke architectuur. Staand majestueus aan de bovenkant van brede treden, heeft het convexe centrale gedeelte van de façade een hoofddeuropening die wordt geflankeerd door drie pilaren aan elke kant. De pilaren gaan door naar de verdieping erboven, van waaruit de rijkelijk gebeeldhouwde klokkentoren de hemel in zweeft. De hoge tambour-koepel boven de kruising (waar het transept het schip passeert) werd pas in 1820 toegevoegd. Kijk in het driedubbelbeukige interieur voor een 18e-eeuws retabel van Vito d'Anna, De glorie van St. Nicolas.

Adres: Piazza del Duomo, Ragusa

4 Modica

Image
Image

Modica

Net als Ragusa, op slechts 15 kilometer afstand, werd Modica zwaar beschadigd tijdens de aardbeving in 1693 en grotendeels heropgebouwd in de Siciliaanse barokstijl. Net als Ragusa heeft het een gespleten persoonlijkheid, met een bovenste en onderste stad. Het hoogtepunt is de 18e eeuw Kerk van San Giorgio, die de bovenstad domineert en wordt benaderd door een vlucht van 250 treden. De façade met zijn vijf deuren wordt bekroond door een hoge centrale toren, die de hoogte van het gebouw verder benadrukt. De architect, Rosario Gagliardi, gebruikte materiaal dat werd geborgen na de aardbeving van een eerder gebouw op de locatie, waaronder het altaar dat in hoge renaissancistische stijl opnieuw is geschilderd door Bernardino Niger in 1573. Belangrijke attracties in de benedenstad zijn de Chiesa del Carmine met zijn 15e-eeuws gotisch roosvenster; de weelderige barok San Pietro; en de Palazzo de Leva, vanaf ongeveer 1400, met een Normandische deuropening.

Modica Map - Attracties
Modica Map - Attracties

5 Chiesa di Santa Maria dell'Itria

Image
Image

Chiesa di Santa Maria dell'Itria

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Ragusa is de blauwe koepelvormige klokkentoren van de kerk van Santa Maria dell'Itria. Onder de kobaltblauwe koepel bevindt zich een achthoekige trommel met acht panelen in polychroom terracotta versierd met ontwerpen van bloemen in rococo-stijl. Bloemontwerpen zijn ook uitgehouwen in de portalen en worden herhaald in de oudste van de vijf altaren van het interieur in de zijbeuken, waar slingers van bloemen en fruit de spiraalvormige kolommen versieren. De kerk, die in de oude Joodse wijk van de stad staat, werd in de 14e eeuw gesticht door de Ridders van Malta.

Adres: Piazza della Repubblica, Ragusa

6 Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio

Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio
Chiesa delle Santissime Anime del Purgatorio

Zoals die van de kathedraal en de kerk van San Giorgio, de barokke façade van de kerk van de heilige zielen staat aan de top van een lange, brede trap. De ingang van de kerk is gebeeldhouwd met plantenontwerpen, waarboven reliëfs zielen in het vagevuur tonen. De andere portals zijn vals (geïnterpreteerd om te betekenen dat er maar één echte poort naar de hemel is).Hoogtepunten aan de binnenkant zijn het hoofdaltaar van polychroom marmer uit de late 18e eeuw, het grote schilderij van heiligen en zielen in het vagevuur van Francesco Manno en de sculpturen van schedels met de symbolen van pausen, kardinalen, bisschoppen en koningen, een waarschuwing voor de vergankelijkheid van aardse attributen van macht en rijkdom.

Adres: Piazza della Repubblica, Ragusa

7 Castello di Donnafugata

Image
Image

Castello di Donnafugata

Bevelen goed uitzicht vanaf de baars, het kasteel van Donnafugata in een frazione - een gehucht - van Ragusa is bekend bij fans van Commissario Montalbano-mysteries als de thuisbasis van de overleden maffiabaas Don Balduccio Sinagra. Het kasteel is ook gebruikt als filmset voor andere werken. Hoewel de buitenkant ervan kasteelachtig is, lijken de kamers meer op een paleis, rijkelijk versierd en gemeubileerd, met muren bedekt met muurschilderingen en in damast. De oorsprong van de naam heeft aanleiding gegeven tot verschillende verhalen, want het betekent 'voortvluchtige vrouw'. Net zo interessant als de kasteelkamers zijn de gronden, waaronder 1500 planten- en boomsoorten en een labyrint van droge stenen muren die hoog genoeg zijn om aangrenzende paden te verbergen. Trapezoïdaal van vorm, lijkt het labyrint te zijn gemodelleerd naar het beroemde doolhof in Hampton Court Palace buiten Londen.

Adres: Fraz. Donnafugata 1, Ragusa

8 Chiesa di San Giuseppe

Chiesa di San Giuseppe
Chiesa di San Giuseppe

De kerk gewijd aan St. Joseph werd ook ontworpen door Rosario Gagliardi, met een dynamische gebogen voorgevel vergelijkbaar met zijn kerk van San Giorgio. De halfronde portalen zijn gekroond met beelden van vier heiligen en er staan meer heiligen in het gebogen venster erboven. Het fronton daarboven is versierd met gebeeldhouwde wervelingen en bloeit. Het elliptische interieur is rijkelijk verfraaid met fresco's en schilderijen en de vijf stenen altaren zijn versierd met glas in lood waardoor het lijkt op marmer. De twee nissen aan de voorkant bevatten beelden, de ene in papier-maché en de andere een zilveren beeld van de heilige Jozef uit de 16e eeuw.

Adres: Piazza Pola, Ragusa

9 Santa Maria delle Scale

Aan het einde van de Corso Italia staat de kerk van Santa Maria delle Scale, vernoemd naar de scalaof een trap die naar beneden leidt Oude stad. Toen het in de 18e eeuw werd herbouwd, behield de kerk delen van het voormalige 15e-eeuwse laatgotische gebouw, zoals de klokkentoren en de portaalachtige opening naar een zijkapel aan de binnenkant. Vanaf het plein voor de kerk heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Ragusa Ibla, tot aan de opvallende koepel van San Giorgio. Je kunt de oude stad bereiken via de Corso Mazzini-route of door de 242 treden naar beneden af te dalen (La Scala).

Adres: Corso Mazzini, Ragusa Ibla

10 Museo Archeologico Ibleo

Dit museum, gehuisvest in de Palazzo Mediterraneo, heeft displays van prehistorische, Griekse en Romeinse vondsten van Ragusa zelf en van het omliggende platteland, gerangschikt in topografische en chronologische volgorde. Bijzonder bezienswaardig zijn de collectie ceramiek uit de zesde eeuw voor Christus uit Attica, een Dorische kariatide uit de vierde eeuw v.Chr., Een vloermozaïek van Santa Croce Camerina en laat-Romeinse vondsten uit de grot van Trebacche.

Adres: Via Natalelli, Ragusa

Ragusa Kaart - Attracties
Ragusa Kaart - Attracties

Aanbevolen: